Θέλετε να εγκριθεί το Xbox-Activision; - Η γνώμη σας μπορεί να κρίνει τι θα συμβεί!

Είστε υπέρ ή κατά;
21 Οκτωβρίου 2022 20:34
Θέλετε να εγκριθεί το Xbox-Activision; - Η γνώμη σας μπορεί να κρίνει τι θα συμβεί!

Τις τελευταίες εβδομάδες, ένα από τα πιο πολυσυζητημένα θέματα στους gaming κύκλους είναι η κολοσσιαία εξαγορά της Activision Blizzard από τη Microsoft για σχεδόν 70 δισεκατομμύρια δολάρια. Συγκεκριμένα, για να ολοκληρωθεί το deal, πρέπει να δώσουν το πράσινο φως διάφορες ρυθμιστικές αρχές παγκοσμίως, όπως για παράδειγμα η Ευρωπαϊκή Ένωση και το FTC στην Αμερική. Η διαδικασία αυτή έχει φέρει στα φώτα της δημοσιότητας έγγραφα με πολλές επίσημες δηλώσεις της Sony και της Microsoft, οι οποίες έχουν ξεκινήσει μια πρωτοφανής δημόσια κόντρα, κατηγορώντας η μία την άλλη.

Τώρα, η Competition and Markets Authority (CMA) του Ηνωμένου Βασιλείου, η βρετανική υπηρεσία που μπλόκαρε τη συγχώνευση των δυο εταιριών, όσον αφορά την πρώτη φάση της έγκρισης, ζητά τη βοήθεια των gamers. Ναι, η γνώμη σας μπορεί να κρίνει τι θα συμβεί, αφού η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου θέλει να μάθει αν είστε υπέρ ή κατά της εξαγοράς της Activision Blizzard από τη Microsoft για να μπορέσει να αποφασίσει.

Περνώντας σε λεπτομέρειες, η δεύτερη φάση της έρευνας της CMA έχει ξεκινήσει και έτσι επίσημα η αρχή ζήτησε από όλους να δώσουν την άποψή τους για το θέμα, μέσα από ανακοίνωση στην επίσημη ιστοσελίδα της.

Στο σημείο αυτό καλούμε τους πάντες, συμπεριλαμβανομένων και των απλών πολιτών, να μοιραστούν τις απόψεις τους μαζί μας.

Το κοινό μπορεί να υποβάλει τις απόψεις και τα στοιχεία του σχετικά με το θέμα τώρα, στέλνοντας e-mail στο [email protected]. Βέβαια, η CMA αναφέρει ότι μπορεί να μην είναι σε θέση να διαβάσει και να απαντήσει σε κάθε μήνυμα, λόγω του αναμενόμενου μεγάλου αριθμού τους. Στη συνέχεια αφού αναλύσει τα διάφορα αποδεικτικά στοιχεία, η CMA θα δημοσιεύσει τα προσωρινά της συμπεράσματα τον Ιανουάριο. Έπειτα, η τελική ετυμηγορία αναμένεται την 1η Μαρτίου.

Σε περίπτωση που θέλετε ένα φρεσκάρισμα, η μεγάλη κόντρα ξεκίνησε να παίρνει διαστάσεις στις αρχές του Σεπτεμβρίου, όταν ο επικεφαλής του gaming τμήματος της Sony, Jim Ryanείχε κατηγορήσει δημόσια το Xbox και τον Phil Spencer, τονίζοντας πως η Microsoft δε σκέφτεται τους παίκτες του PlayStation και πως η δέσμευσή της να παραμείνει το Call of Duty στο PlayStation μέχρι το 2027 ήταν «ανεπαρκής».

Φυσικά, πριν από αυτό είχαν προηγηθεί ξανά εκατέρωθεν κατηγορίες, με το Xbox να καταγγέλλει πως το PlayStation πληρώνει για να μπλοκάρει παιχνίδια από το να μπουν στο Xbox Game Pass, βάζοντας εμπόδια για την υπηρεσία, ενώ το PlayStation είχε κατηγορήσει το Xbox πως με τις εξαγορές του υπονομεύει τον ανταγωνισμό.

Τέλος, μετά την αρχική ανακοίνωση της ρυθμιστικής αρχής ανταγωνισμού του Ηνωμένου Βασιλείου (CMA) πως θα περάσει στη δεύτερη φάση των ερευνών, κατά την οποία θα διορίσει μια ανεξάρτητη επιτροπή για να εξετάσει λεπτομερέστερα την εξαγορά και να αξιολογήσει εάν είναι πιθανό να οδηγήσει σε ουσιαστική μείωση του ανταγωνισμού, το PlayStation προέβη ξανά σε δημόσιες δηλώσεις. Η εταιρία τόνισε για άλλη μια φορά πως αν η Microsoft πάρει τον έλεγχο των παιχνιδιών της Activision και ειδικότερα του Call of Duty, θα υπάρχουν αρνητικές επιπτώσεις για τους gamers.

Με τη σειρά της και η Microsoft απάντησε ξανά, αναφέροντας πως δεν βγάζει κανένα νόημα να αφαιρέσει το Call of Duty από το PlayStation, μιας και πρόκειται για την κονσόλα που έχει την ηγετική θέση στην αγορά.

Μάλιστα, θέση πήρε μέχρι και ο CEO της Electronic Arts, Andrew Wilson, ο οποίος ανέφερε πως η πιθανότατα να γίνει αποκλειστικό στις Xbox κονσόλες το Call of Duty μοιάζει ως ευκαιρία για το Battlefield, το οποίο θα παραμείνει «ανεξάρτητο και εντελώς cross-platform». Οι δημόσιες «μπηχτές» συνεχίστηκαν από τον ίδιο τον CEO της Microsoft, τον Satya Nadella, ο οποίος άφησε αιχμές προς τις ρυθμιστικές αρχές και προς τη Sony στο πλαίσιο μιας πρόσφατης συνέντευξής του για το Bloomberg. Περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε πατώντας εδώ.

Τέλος, η Microsoft δεν έμεινε εκεί, ετοιμάζοντας μια ειδική ιστοσελίδα με πληροφορίες για το deal που εξηγεί πως η εξαγορά της Activision-Blizzard θα έχει πολλαπλά οφέλη για όλους τους παίκτες και στο Xbox και στο PlayStation, αναφέροντας πως η Sony και η Nintnedo θα συνεχίσουν να είναι μεγαλύτερες στο παραδοσιακό gaming. Μια ακόμη λεπτομέρεια που μάθαμε πρόσφατα είναι πως το PlayStation έχει μπλοκάρει τα Call of Duty για να μην έρθουν στο Xbox Game Pass με ειδικό συμβόλαιο. Περισσότερα σχετικά με αυτό μπορείτε να μάθετε πατώντας εδώ.