Το PlayStation έχει μπλοκάρει τα Call of Duty για να μην έρθουν στο Xbox Game Pass

Με την υπάρχουσα συμφωνία της με την Activision Blizzard
19 Οκτωβρίου 2022 12:21
Το PlayStation έχει μπλοκάρει τα Call of Duty για να μην έρθουν στο Xbox Game Pass

Η υπόθεση της εξαγοράς της Activision Blizzard έχει πραγματικά φουντώσει τις τελευταίες ημέρες, με τη Microsoft και τη Sony να κατηγορούν η μία την άλλη, εν όψει της αξιολόγησης της συμφωνία από τις διάφορες ρυθμιστικές αρχές παγκοσμίως. Ειδικότερα, τα βλέμματα έχουν στραφεί στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Competition and Markets Authority (CMA), η οποία έβαλε την πρώτη “τρικλοποδιά” για το κολοσσιαίο deal των 70 δισεκατομμυρίων.

Περνώντας σε λεπτομέρειες, η βρετανική υπηρεσία μπλόκαρε τη συγχώνευση των δυο εταιριών, όσον αφορά την πρώτη φάση της έγκρισης. Αυτό σημαίνει πως το deal θα πρέπει να περάσει εξονυχιστικό έλεγχο στο πλαίσιο της δεύτερης φάσης, κατά την οποία θα διερευνηθεί από μια άλλη επιτροπή. Με αφορμή την απόφαση αυτή η Microsoft διαμαρτυρήθηκε έντονα, κατηγορώντας ανοιχτά τη Sony και επισημαίνοντας πως δε θέλει να ανταγωνιστεί, αλλά να διατηρήσει την κυρίαρχη θέση της.

Τώρα, στα φώτα της δημοσιότητας ήρθε ολόκληρο το νομικό έγγραφο με την απάντηση της Microsoft στην CMA, το οποίο αγγίζει τις 33 σελίδες. Στο πλαίσιό του κρύβονται πολλές αξιοσημείωτες λεπτομέρειες, αλλά μια από αυτές τράβηξε πάνω της τα βλέμματα. Συγκεκριμένα, η Microsoft κατηγορεί ξανά το PlayStation πως πληρώνει για να μπλοκάρει παιχνίδια από το να έρχονται στο Xbox Game Pass, αναφέροντας πως έχει ενσωματώσει σχετικό περιορισμό στο υπάρχων συμβόλαιο που έχει με την Activision για τα Call of Duty παιχνίδια.

Αναλυτικότερα, το επίσημο έγγραφο που κατέθεσε η Microsoft τονίζει:

Η συμφωνία μεταξύ της Activision Blizzard και της Sony περιλαμβάνει περιορισμούς για τη δυνατότητα της Activision Blizzard να βάλει τα Call of Duty παιχνίδια στο Game Pass για κάποια χρόνια.

Σε περίπτωση που θέλετε ένα φρεσκάρισμα, η μεγάλη κόντρα ξεκίνησε να παίρνει διαστάσεις στις αρχές του Σεπτεμβρίου, όταν ο επικεφαλής του gaming τμήματος της Sony, Jim Ryanείχε κατηγορήσει δημόσια το Xbox και τον Phil Spencer, τονίζοντας πως η Microsoft δε σκέφτεται τους παίκτες του PlayStation και πως η δέσμευσή της να παραμείνει το Call of Duty στο PlayStation μέχρι το 2027 ήταν «ανεπαρκής».

Φυσικά, πριν από αυτό είχαν προηγηθεί ξανά εκατέρωθεν κατηγορίες, με το Xbox να καταγγέλλει πως το PlayStation πληρώνει για να μπλοκάρει παιχνίδια από το να μπουν στο Xbox Game Pass, βάζοντας εμπόδια για την υπηρεσία, ενώ το PlayStation είχε κατηγορήσει το Xbox πως με τις εξαγορές του υπονομεύει τον ανταγωνισμό.

Τέλος, μετά την αρχική ανακοίνωση της ρυθμιστικής αρχής ανταγωνισμού του Ηνωμένου Βασιλείου (CMA) πως θα περάσει στη δεύτερη φάση των ερευνών, κατά την οποία θα διορίσει μια ανεξάρτητη επιτροπή για να εξετάσει λεπτομερέστερα την εξαγορά και να αξιολογήσει εάν είναι πιθανό να οδηγήσει σε ουσιαστική μείωση του ανταγωνισμού, το PlayStation προέβη ξανά σε δημόσιες δηλώσεις. Η εταιρία τόνισε για άλλη μια φορά πως αν η Microsoft πάρει τον έλεγχο των παιχνιδιών της Activision και ειδικότερα του Call of Duty, θα υπάρχουν αρνητικές επιπτώσεις για τους gamers.

Με τη σειρά της και η Microsoft απάντησε ξανά, αναφέροντας πως δεν βγάζει κανένα νόημα να αφαιρέσει το Call of Duty από το PlayStation, μιας και πρόκειται για την κονσόλα που έχει την ηγετική θέση στην αγορά.

Μάλιστα, θέση πήρε μέχρι και ο CEO της Electronic Arts, Andrew Wilson, ο οποίος ανέφερε πως η πιθανότατα να γίνει αποκλειστικό στις Xbox κονσόλες το Call of Duty μοιάζει ως ευκαιρία για το Battlefield, το οποίο θα παραμείνει «ανεξάρτητο και εντελώς cross-platform». Οι δημόσιες «μπηχτές» συνεχίστηκαν από τον ίδιο τον CEO της Microsoft, τον Satya Nadella, ο οποίος άφησε αιχμές προς τις ρυθμιστικές αρχές και προς τη Sony στο πλαίσιο μιας πρόσφατης συνέντευξής του για το Bloomberg. Περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε πατώντας εδώ.

Τέλος, η Microsoft δεν έμεινε εκεί, ετοιμάζοντας μια ειδική ιστοσελίδα με πληροφορίες για το deal που εξηγεί πως η εξαγορά της Activision-Blizzard θα έχει πολλαπλά οφέλη για όλους τους παίκτες και στο Xbox και στο PlayStation, αναφέροντας πως η Sony και η Nintnedo θα συνεχίσουν να είναι μεγαλύτερες στο παραδοσιακό gaming.