Το νόημα πίσω από τα PS5 και Xbox Series X και τις εμφανίσεις τους

Αναλύοντας την αισθητική και τις μελλοντικές τεχνολογίες της νέας γενιάς
01 Ιουλίου 2020 21:07
Το νόημα πίσω από τα PS5 και Xbox Series X και τις εμφανίσεις τους

Αφού διαβάσαμε τ’ άστρα, ρίξαμε τα ταρώ και βγάλαμε έξω τις κρυστάλλινες σφαίρες παρακολουθώντας παράλληλα διάφορους ευφάνταστους σχεδιασμούς στο διαδίκτυο και προβλέποντας την εμφάνιση των νέων κονσόλων, η Microsoft και η Sony επιτέλους μας τις έδειξαν, τις μετρήσαμε κι έτσι μάθαμε πως θα μοιάζουν οι κονσόλες που θα μπουν κάτω από τα ράφια των τηλεοράσεών μας (αν χωράνε). Μπορεί το ένα να μοιάζει με αφυγραντήρα και το άλλο με κινέζικο ρούτερ, όπως πολύ εύστοχα και με χιούμορ απεικόνισαν τα διάφορα memes που κυκλοφόρησαν, ωστόσο η εμφάνισή τους, εκτός της αισθητικής, προδίδει την κατεύθυνση και τον δρόμο που επιδιώκει να διαβεί η κάθε εταιρία, τουλάχιστον στη συνείδηση του καταναλωτή. 

Το PS5 και το Xbox Series X έχει το καθένα τη δική του μοναδική αισθητική σχεδιασμού που λίγο πολύ ίσως φανερώνει τη στάση του συστήματος απέναντι στα παιχνίδια και τις εμπειρίες που προορίζονται να προσφέρουν. Το PS5 είναι μια ιδιόμορφη και ασύμμετρη κονσόλα με διπλό συνδυασμό χρωμάτων, προσδίδοντας ενέργεια και χαρακτήρα, ενώ το Xbox Series X είναι ένα εντελώς συμμετρικό μηχάνημα που αποπνέει δύναμη και αυτοσκοπό.

Η Microsoft ήταν η πρώτη που έσυρε τον χορό των παρουσιάσεων κατά τη διάρκεια των The Game Awards 2019, εκπλήσσοντας τους πάντες με την αποκάλυψη του Xbox Series X. Η κονσόλα παρόλο που μοιάζει σαν η Microsoft να πήρε έναν τσιμεντόλιθο από την οικοδομή  και να τον έβαψε μαύρο, κοτσάροντας πάνω του έναν ανεμιστήρα που είχαν πρόχειρο στην αποθήκη, ακολουθεί έναν συντηρητικό σχεδιασμό, χωρίς μεγάλες πολυπλοκότητες, επιλέγοντας την ίδια μαύρη χρωματική παλέτα, παρόμοια με εκείνη του προκατόχου του, Xbox One X. Ουσιαστικά μοιάζει με ένα mini PC tower, το οποίο παρουσιάζεται κυρίως κάθετα, αν και είναι επιβεβαιωμένο ότι μπορεί να σταθεί και οριζόντια. Βέβαια στην περίπτωση αυτή που το φωτιζόμενο κουμπί με το λογότυπο θα είναι στραβό σε αυτή τη στάση, είναι κάτι που θα πρέπει να αντιμετωπίσουν (προφανώς με κάποιο υπογλώσσιο) όσοι πάσχουν από OCD.   

Η οπτική φιλοσοφία του Xbox Series X με τον συγκρατημένο συμμετρικό σχεδιασμό του αντιπροσωπεύει ένα μηχάνημα που στοχεύει (σε αντίθεση με άλλες χρονιές) στα παιχνίδια, με γνώμονα τη χρηστικότητα και την ωμή δύναμη (την ίδια δύναμη δηλαδή με το να φας έναν τσιμεντόλιθο στο κεφάλι). Δεν υπάρχουν πολλά φρου-φρου και αρώματα. Το Xbox Series X στέκεται ως μονόλιθος, χωρίς να επιδιώκει την προσοχή στο σαλόνι. Ο σχεδιασμός του καθιστά σαφές ότι είναι μια κονσόλα που πάνω απ’ όλα φτιάχτηκε καθαρά για gaming.

Απ’ την μεριά της Sony, το PS5 παρουσιάστηκε σε ένα σχετικά πρόσφατο stream, αποκαλύπτοντας ένα «διαστημικό» design που μοιάζει να ξεπήδησε από το Blade Runner ή το Cyberpunk. Σε σχέση με το PS4 Pro, του οποίου ο παραλληλόγραμμος σχεδιασμός του έμοιαζε με τρίπατη τούρτα που στράβωσε από τη ζέστη, το PS5 ακολουθεί μια εντελώς ασύμμετρη γραμμή, αναζητώντας ξεκάθαρα όλα τα βλέμματα πάνω του σε όποιο χώρο κι αν τοποθετηθεί. Ο σχεδιασμός του συστήματος είναι σίγουρα κάτι που δεν βλέπεις κάθε μέρα, εκτός κι αν κάνεις βόλτα στο eBay στη κατηγορία routers. Ξέρεις, αυτά με €10 που δεν είσαι βέβαιος όταν το ενεργοποιήσεις, αν θα συνδεθεί με τη γραμμή σου ή με το θυροτηλέφωνο της εξώπορτας. Είναι καμπύλος, ακόμη και μυτερός σε ορισμένα σημεία, κάτι που απαγορεύει κάθε λεπτότητα στην αισθητική σχεδίαση. Κάθε πλευρά της κονσόλας έχει φουσκωμένα άκρα, με ένα στρογγυλεμένο μαύρο μεσαίο διαμέρισμα χωρισμένο από τους αεραγωγούς του συστήματος.

Η χαρακτηριστική LED λυχνία του PlayStation τώρα φωτίζει «κρυφά» τις στρογγυλεμένες γραμμές και το ακανόνιστο σχήμα της κονσόλας εκπληρώνει το όνειρο κάθε "κάγκουρα" που στόλιζε μανιωδώς από εποχές Need for Speed Underground με ό,τι λαμπάκια υπήρχαν το αμάξι του. Και ναι, παρά τον άνισο σχεδιασμό του, το PS5 μπορεί να σταθεί κάθετα ή οριζόντια για να φιλοξενήσει οποιαδήποτε setup έχετε στο σαλόνι σας. Τώρα, το που ακριβώς θα χωρέσει, κρίνοντας από το μέγεθός του που λέγεται πως είναι πιο τεράστιο ακόμα κι από του PS3, είναι ένα ερώτημα στο οποίο δε θα επεκταθούμε πολύ. Σύμφωνα, λοιπόν, με την εμφάνιση αλλά και τον ξεκάθαρο προσανατολισμός της εταιρίας κατά τον οποίο η παλιά γενιά δίνει τη σκυτάλη στη νέα, το PS5 φαίνεται να λέει στους fans ότι σε αυτό το σύστημα θα παίξετε μοναδικά παιχνίδια και θα βιώσετε εμπειρίες ευφάνταστες, τολμηρές και καινοτόμες, όχι απλά «definitive».

Ανεξάρτητα βέβαια από το πόσο μας αρέσει ή όχι η εμφάνιση των νέων κονσόλων, το «παιχνίδι» θα κριθεί στους τίτλους που θα προσφέρουν, όχι στα teraflops (που οι περισσότεροι πριν μερικούς μήνες δεν ήξεραν καν τι είναι), ούτε καν στις υπηρεσίες. Η ιστορία το έχει αποδείξει πάμπολλες φορές, ότι η δύναμη μιας κονσόλας δε συμβάλει στην επιτυχία της. Σαφώς όταν μια κονσόλα είναι τεχνικά πιο δυνατή, είναι ένα στοιχείο που το marketing τμήμα της θα επενδύσει για να δείξει την «ανωτερότητά» της. Το ίδιο έκανε η Sony με το PS4 Pro, το ίδιο έκανε και η Microsoft αργότερα με το Xbox One X. Η πικρή αλήθεια όμως είναι πως οι third party publishers προγραμματίζουν τα παιχνίδια τους πρώτα στο πιο αδύναμο μηχάνημα και μετά «στολίζουν» το δυνατότερο (ειδικά οι PC gamers το έχουν βιώσει αυτό στο πετσί τους).

Το αποτέλεσμα; Φαντάζομαι όσοι σε αυτή τη γενιά είχαμε και τις δυο κονσόλες το διαπιστώσαμε. Η πολυδιαφημισμένη αυτή «διαφορά» φαίνονταν μόνο στα βιντεάκια του Digital Foundry με 400% zoom, όχι όταν καθόμασταν μπροστά στην τηλεόραση να παίξουμε. Τα πράγματα βέβαια είναι αντιστρόφως ανάλογα στους first party τίτλους, αφού σε αυτή τη περίπτωση τα ιδιόκτητα στούντιο δίνουν έμφαση αποκλειστικά στο μηχάνημα που δουλεύουν. Ακόμα κι έτσι όμως, τουλάχιστον προσωπικά, δε νομίζω να έχω δει ομορφότερα γραφικά από το Horizon Zero Dawn στο Xbox One X, ούτε καλύτερη τεχνητή νοημοσύνη από των Halo στο PS4 Pro. Τα πάντα, λοιπόν, εξαρτώνται από τους ανθρώπους που δουλεύουν πάνω στα μηχανήματα. Τρανό παράδειγμα το Switch. Η Nintendo ούτε teraflops πουλάει, ούτε υπηρεσίες. Πουλάει για τα παιχνίδια που έχει. Δε νομίζω όσοι έπαιξαν για παράδειγμα το The Legend of Zelda: Breath of the Wild ή το Astral Chain, να μην τα απόλαυσαν επειδή έτρεχαν σε χαμηλή ανάλυση χωρίς HDR και υψηλής ποιότητας textures. Πόσο μάλλον όταν μιλάμε για τα PS4 και Xbox One που είναι τεχνικά πανομοιότυπα.  

Το αν η Sony ακολουθήσει με το PS Now (ή όπως αλλιώς μπορεί να λέγεται) το επιτυχημένο μοντέλο της Microsoft με το Xbox Game Pass είναι κάτι που μένει να το δούμε. Ακόμα κι έτσι όμως, πάλι τον τελευταίο λόγο θα τον έχουν τα παιχνίδια και δη τα ποιοτικά. Γιατί τι να την κάνει κάποιος μια αλά Netflix υπηρεσία, αν στη βιβλιοθήκη οι περισσότεροι τίτλοι είναι αδιάφοροι. Προσωπικά για όσο διάστημα είχα ενεργό το Game Pass (που ακόμα το έχω δηλαδή), ο μόνος λόγος που το χρησιμοποίησα ήταν για να παίξω το Gears 5 και 3-4 indies που δοκίμασα. Σαφώς είναι δελεαστικό σαν χαρακτηριστικό κονσόλας και κάτι που κατά περιπτώσεις πουλάει. Εγώ ας πούμε αγόρασα στον ανιψιό μου το Xbox One S αντί του PS4, με το σκεπτικό ότι αφού έτσι κι αλλιώς παίζει σχεδόν μόνο Fortnite, ε, ας έχει και μερικά extra «δωρεάν» παιχνίδια να ασχολείται στο Game Pass, αντί να ζητά κάθε τρεις και λίγο ότι βλέπει στο YouTube. Είμαι σίγουρος ότι την ίδια λογική μοιράζεται ο περισσότερος κόσμος εκεί έξω.

Οι κονσόλες νέας γενιάς που έρχονται μοιράζονται πρακτικά ίδιες τεχνολογίες. Τώρα μερικά Ghz παραπάνω, μερικά teraflops παρακάτω ή λίγο ταχύτερο δίσκο η μία από την άλλη, δεν πιστεύω ότι θα δούμε οπτικές διαφορές μεταξύ τους, όσο κι αν το «πουλάνε» οι «ιθύνοντες». Αν δούμε, θα είναι πάλι σε κανένα βιντεάκι του DF με 400% zoom. Η ίδια η μετάβαση ωστόσο στη νέα γενιά, είναι μια εντελώς διαφορετική ιστορία. Και δε μιλάω μόνο για τον οπτικό τομέα που έτσι κι αλλιώς θα δούμε βελτιωμένες αναλύσεις, frame rates, 4K textures, βελτιωμένες τεχνικές ήχου, πολύπλοκους φωτισμούς ή ταχύτερους χρόνους φόρτωσης, αλλά για στοιχεία που θα πάνε το ίδιο το μέσο ένα σκαλί παραπάνω.

Ήδη ο o lead designer της Bloober Team, Wojciech Piejko, η οποία στο παρελθόν μας έχει χαρίσει μεταξύ άλλων τα Layers of Fear, Observer και Blair Witch, δήλωσε πως ο αποκλειστικός horror τίτλος The Medium που έρχεται στο Xbox Series X, δε μπορούσε να κυκλοφορήσει στη τρέχουσα γενιά εξαιτίας των τεχνολογικών περιορισμών που φέρει. Ο Piejko μιλώντας για το πώς οι κονσόλες επόμενης γενιάς έχουν ήδη αλλάξει τον τρόπο δημιουργίας των παιχνιδιών, τόνισε πως το PlayStation 5 και το Xbox Series X οδήγησαν τους ίδιους και τους συναδέλφους τους σε δημιουργικά μονοπάτια που δεν είχε ξαναβιώσει ο κλάδος. Η ίδια η Epic, μιλώντας για τη δημιουργία της Unreal Engine 5 δήλωσε πως πλέον δίνεται η ελευθερία να κάνουν stream τόσο πολύ περιεχόμενο ανά δευτερόλεπτο, που αλλάζει ριζικά τον τρόπο σχεδίασης των επιπέδων και τον όγκο του περιεχόμενου. Το αντίκτυπο μάλιστα ήταν τέτοιο που χρειάστηκε να ξαναγράψουν τα core I/O subsystems της Unreal Engine έχοντας στο μυαλό τους τη νέα γενιά.

Κι αν αυτά πιστεύετε πως είναι απλά λόγια εντυπωσιασμού, το πρόσφατο gameplay demo του Ratchet and Clank: Rift Apart είναι ένα τρανό παράδειγμα που σε καμία περίπτωση δε θα μπορούσε να υλοποιηθεί στο PS4. Φανταστείτε, λοιπόν, αν στο «ταπεινό» Xbox το 2001 η Bungie είχε φτιάξει μια τεχνητή νοημοσύνη που μέχρι σήμερα δεν έχει ξεπεράσει κανένας, τι μπορούν να κάνουν αν θέλουν στα νέα μηχανήματα. Πόσο πιο ζωντανούς κόσμους, πόσο πιο πολύπλοκους gameplay μηχανισμούς, πόσες διαφορετικές ρουτίνες στους διαλόγους και στο σενάριο και πόσα ακόμα που το μυαλό μας δεν έχει πάει. Το horror genre για παράδειγμα είναι μια κατηγορία παιχνιδιών που ο σχεδιασμός μιας τεταμένης και αγχωτικής ατμόσφαιρας, απαιτεί έξυπνη χρήση φωτισμού, σκιών και ήχου. Φανταστείτε, λοιπόν, αν το Amnesia ή το Alan Wake που κυκλοφόρησαν πριν μια δεκαετία ή ακόμα πιο πίσω το Silent Hill το 1999, έκαναν τόσο άψογα χρήση όλων των παραπάνω σε εκείνα τα μηχανήματα, πόσο πιο έντονες και ακόμη πιο τρομακτικότερες εμπειρίες θα ήταν στα μηχανήματα νέας γενιάς που θα εφάρμοζαν όλες αυτές τις τεχνολογίες.

Σίγουρα, όπως δήλωσε και το πρώην αφεντικό του PlayStation, Shawn Layden, η ανάπτυξη παιχνιδιών με νέες τεχνολογίες δεν έρχεται με χαμηλό κόστος. Αν όμως ένας indie developer κατάφερε να φτιάξει ένα τόσο εντυπωσιακό αποτέλεσμα σαν το Bright Memory: Infinite που είδαμε στο Inside Xbox, τότε όλα συγκλίνουν στο να δουλέψουν μαζί δημιουργικοί άνθρωποι που μοιράζονται κοινές ιδέες, ώστε να επιτύχουν αυτό που οραματίζονται. Δε χρειάζεται να μετατραπεί η άμμος σε γυαλί. Πρέπει να σταθούν και να σκεφτούν τι είδους παιχνίδι φτιάχνουν, ποιες είναι οι προσδοκίες του κοινού, τι πρέπει να κάνουν για να πουν την ιστορία τους και κυρίως να μεταδώσουν το επιθυμητό συναίσθημα στον παίκτη. Η indie σκηνή είναι ένας κλάδος που σίγουρα έχει όλα τα φώτα και πλέον τα εργαλεία για να θα εξελιχθεί περαιτέρω.

Όπως είναι αναμενόμενο, προφανώς όλα αυτά τα νέα «καλούδια» ίσως να μην τα δούμε σε πλήρη εφαρμογή στον πρώτο χρόνο κυκλοφορίας των νέων κονσόλων, ειδικά όσο ακόμα οι εταιρίες μένουν προσκολλημένες στη τρέχουσα γενιά με παράλληλες κυκλοφορίες. Το σημαντικό ωστόσο είναι πως τα Xbox Series X και PS5, ανεξάρτητα από το πως μοιάζουν, πόσο πιο δυνατό είναι το ένα από το άλλο ή τι υπηρεσίες θα προσφέρουν, και τα δύο ανοίγουν νέους δρόμους και ευκαιρίες στους δημιουργούς για να βιώσουμε για ακόμη μια φορά νέες συναρπαστικές εμπειρίες. Πριν βγάλετε τα μέτρα, τα κομπιουτεράκια, τα μαχαίρια ορισμένοι ή τα σεμεδάκια για να τα καλύψετε αν δεν σας αρέσει η εμφάνισή τους, σκεφτείτε πως τον τελικό λόγο τον έχουν πάντα τα παιχνίδια. Το ιδανικό είναι να βιώνουμε όλες τις εμπειρίες που έχει η κάθε εταιρία να μας προσφέρει, χωρίς «φανμποϊσμούς», χωρίς παρωπίδες, χωρίς να πέφτουμε σε διαφημιστικά τρικ. Όταν διευρύνεις τους ορίζοντές σου, ο μόνος που θα βγαίνει κερδισμένος -πάντα- θα είσαι εσύ.