Πρώην αφεντικό PlayStation: Θα ήθελα να επιστρέψουν τα AAA παιχνίδια των 12-15 ωρών

Είναι η AAA βιομηχανία βιώσιμη;
24 Ιουνίου 2020 12:25
Πρώην αφεντικό PlayStation: Θα ήθελα να επιστρέψουν τα AAA παιχνίδια των 12-15 ωρών

Στο πλαίσιο του Gamelab Live, ο πρώην επικεφαλής των PlayStation Worldwide Studios, Shawn Layden, ο οποίος δούλευε τα τελευταία 25 χρόνια στο εν λόγω τμήμα, προέβη σε μερικές ενδιαφέρουσες δηλώσεις. Συγκεκριμένα, επισήμανε πως το μοντέλο των ΑΑΑ παιχνιδιών δεν είναι πλέον βιώσιμο και πως οι developers θα πρέπει να ξοδέψουν με σύνεση το budget, όχι προσθέτοντας στη διάρκεια, αλλά βρίσκοντας έξυπνους τρόπους ώστε να προσφέρουν μια ουσιαστικότερη και πιο μεστή εμπειρία. Φέροντας ως παράδειγμα το The Last of Us Part II, ένα παιχνίδι το οποίο ήταν για αρκετό χρόνο στην ανάπτυξη, όσο ακόμα εργαζόταν στη Sony, είπε:

Το να τρομάξεις και να κάνεις κάποιον να ουρλιάξει από τον φόβο του είναι το εύκολο κομμάτι. Το να τον κάνεις όμως στοχαστικά να στεναχωρηθεί παράλληλα, τότε αυτό πραγματικά πετυχαίνει μια πλήρη κλίμακα συναισθηματικής απόκρισης στη συνολική εμπειρία.

Στη συνέχεια μιλώντας για το αυξανόμενο κόστος των παιχνιδιών από γενιά σε γενιά δήλωσε:

Το πρόβλημα με το συγκεκριμένο μοντέλο είναι πως πλέον δεν είναι βιώσιμο. Η παρούσα γενιά είδε το κόστος της ανάπτυξης των ΑΑΑ παιχνιδιών να φτάνει από $80 εκατομμύρια έως $150 εκατομμύρια, χωρίς να συμπεριλαμβάνεται το κόστος του marketing και η παραγωγή να χρειάζεται πάνω από 5 έτη για να ολοκληρωθεί. Δε νομίζω ότι ο αναμενόμενος διπλασιασμός του κόστους παραγωγής στη νέα γενιά είναι κάτι που η βιομηχανία μπορεί να αντέξει. Πιστεύω ότι πρέπει να σταθεί και να σκεφτεί «Τι είδους παιχνίδι φτιάχνουμε;», «Ποιες είναι οι προσδοκίες του κοινού;», «Τι πρέπει να κάνουμε για να πούμε την ιστορία και κυρίως να μεταδώσουμε το επιθυμητό συναίσθημα στον παίκτη;»

Μιλώντας για την διάρκεια στα παιχνίδια και το πόσο δύσκολο έχει γίνει το πολύωρο μοντέλο για τις μικρότερες επιχειρήσεις, δήλωσε:

Είναι δύσκολο για ένα adventure παιχνίδι να πετύχει το ορόσημο των 50 με 60 ωρών διάρκειας, γιατί αυτό αυτόματα μεταφράζεται σε κόστος που είναι δύσκολο να καλυφθεί. Αν αυτό είναι το οικονομικό κατώφλι που όλοι θα πρέπει να διαβούν, τότε δυστυχώς ενδιαφέρουσες ιδέες και ταλαντούχοι δημιουργοί θα μείνουν απ’ έξω. Πρέπει να το αξιολογήσουμε ξανά όλο αυτό.

Ο Layden αναφερόμενος στην τιμολόγηση των παιχνιδιών σε συνδυασμό με το αυξανόμενο κόστος παραγωγής που απαιτεί η νέα γενιά δήλωσε:

Τα παιχνίδια από τότε που ξεκίνησα να εργάζομαι σε αυτή τη βιομηχανία κοστίζουν $59.99. Το κόστος όμως παραγωγής τους έχει εκτοξευθεί στο δεκαπλάσιο απ’ ότι παλαιότερα. Η ανάπτυξη AAA τίτλων για την επόμενη γενιά δεν θα είναι λιγότερο ακριβή από την τρέχουσα. Η νέα τεχνολογία, το 4Κ και το HDR δεν έρχονται με χαμηλό κόστος. Αν δεν υπάρξει ελαστικότητα στην τιμή, αλλά υπάρχει τεράστια μεταβλητότητα στη γραμμή κόστους, τότε το μοντέλο είναι προβληματικό. Η γενιά που έρχεται πιστεύω θα δει αυτές τις δυο μεταβλητές να συγκρούονται.

Αναφερόμενος στον τρόπο που προτείνει ώστε να βγει η βιομηχανία από αυτό το αδιέξοδο, είπε:

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να ανταπεξέλθεις. Δε χρειάζεται να χτίσεις ένα εργοστάσιο. Δε χρειάζεται να μετατρέψεις την άμμο σε γυαλί. Έχει να κάνει απλώς με τη δημιουργικότητα και την ικανότητα, να δουλέψουν μαζί άνθρωποι που μοιράζονται κοινές ιδέες, ώστε να επιτύχουν αυτό που οραματίζονται. Όλα βασίζονται στους ανθρώπους. Αυτά είναι όλα τα κόστη που πρέπει να λάβει υπόψη της η βιομηχανία. Οι developers θα πρέπει να αναρωτηθούν, αντί να περάσουμε πέντε χρόνια για να φτιάξουμε ένα παιχνίδι 80 ωρών, πώς θα έμοιαζε ένα παιχνίδι 15 ωρών σε τρία χρόνια; Ποιο θα ήταν το κόστος; Πρόκειται για μια πλήρη εμπειρία; Προσωπικά σαν παλιός gamer προτιμώ η διάρκεια να επιστρέψει στις 12 με 15 ώρες. Πρώτα απ' όλα με τον τρόπο αυτό μου δίνεται η ευκαιρία να τερματίσω περισσότερα παιχνίδια κι επιπλέον η αφαίρεση του περιττού που θα προσφέρει τη θέση του στην ουσία και σε ένα πιο συμπυκνωμένο περιεχόμενο θα κάνει το αποτέλεσμα αρκετά πιο συναρπαστικό.