Oscars 2023: Οι καλύτερες ταινίες της χρονιάς συγκρούονται απόψε - Τι πρέπει να ξέρετε

Ώρα για μάχη στο σαμπανιζέ (πρώην κόκκινο) χαλί της 95ης Τελετής Απονομής των Όσκαρ
12 Μαρτίου 2023 12:54
Oscars 2023: Οι καλύτερες ταινίες της χρονιάς συγκρούονται απόψε - Τι πρέπει να ξέρετε

Απόψε τα φώτα θα στραφούν στο Dolby Theatre και την 95η Τελετή Απονομής των Όσκαρ για να αναδειχθούν οι καλύτερες ταινίες της χρονιάς, καθώς φέτος η μάχη αναμένεται να είναι σκληρή, παρά το αδιαφιλονίκητο φαβορί των 11 υποψηφιοτήτων που λέγεται "Everything Everywhere All At Once", ενώ ενδέχεται να δούμε μεγάλες εκπλήξεις, τώρα που η Ακαδημία έχει αγκαλιάσει περισσότερο το blockbuster σινεμά. 

Και αυτό διότι οι 10 υποψηφιότητες στην κατηγορία της Καλύτερης Ταινίας αποδεικνύουν τις προθέσεις της. Ναι μεν συναντάμε το απόλυτο φαβορί που λέγεται "Τα Πάντα Όλα" , το All Quiet on the Western Front και το Banshees of Inisherin, αλλά η εμπλοκή των Top Gun: Maverick και Avatar: The Way of Water σίγουρα παρουσιάζει ενδιαφέρον. Μπορεί ο Tom Cruise με την απόλυτη blockbuster ταινία της χρονιάς, που έλαβε και τα εύσημα του Spielberg ότι "έσωσε το σινεμά" να κάνει την έκπληξη ή θα κυριαρχήσουν οι πιο σινεφιλικές δυνάμεις; 

Η Ακαδημία έχει αποδείξει κιόλας ότι τα φαινομενικά φαβορί δεν είναι πάντα όσο φαβορί δείχνουν, διότι τα τελευταία χρόνια "σπάνε" και μοιράζονται τα βραβεία για λόγους που πολλές φορές μόνο τα μέλη και οι ψηφοφόροι της γνωρίζουν. Ποιες ταινίες λοιπόν θα περάσουν από το σαμπανιζέ χαλί; Σαμπανιζέ καλά διαβάζετε καθώς για πρώτη φορά μετά από 62 χρόνια το παραδοσιακό κόκκινο χαλί των Oscars αλλάζει χρώμα. Μια αλλαγή που απλώς είναι καλλιτεχνικής φύσης και τίποτα παραπάνω σύμφωνα με τους παραγωγούς.

Οι 10 μονομάχοι εισέρχονται στην αρένα των Oscars 2023 ο καθένας τους με τα υπέρ και τα κατά τους, για αυτό παρακάτω θα δούμε όσα πρέπει να ξέρετε για την καθεμιά ταινία και φυσικά που μπορείτε να τις δείτε.


"Τα Πάντα Όλα" (Everything Everywhere All At Once)

Λίγα λόγια για την ταινία: Η Multiverse ιστορία της Α24 δια χειρός των "Daniels" (σκηνοθετικό δίδυμο των Daniel Kwan και Daniel Scheinert) έκλεψε τις καρδιές όλων όσων την είδανε. Δίκαια θα πει κανείς καθώς δεν είναι μια τυπική οσκαρική ταινία, ούτε και μια τυπική sci-fi ταινία. Έχει ψυχή, πολύπλοκο και πολυεπίπεδο σενάριο, τρομερό μοντάζ, φωτογραφία αλλά και εφέ (μια χαρά κόντραρε κάθε παραγωγή της Marvel) και εκτός από στιλ έχει και ουσία, με την σχέση μητέρας-κόρης να είναι στο επίκεντρο.

Αν ποτέ γινόταν live-action ταινία Rick & Morty, οι Daniels θα ήταν οι μόνοι σκηνοθέτες που θα την έκαναν όπως πρέπει, αφού η λέξη "ξέφρενη" είναι μικρή για να περιγράψει το απόλυτο χάος της. Φυσικά, την παράσταση κλέβουν και οι ερμηνείες της Michelle Yeoh, του Ke Huy Quan, της Jamie Lee Curtis και της Stephanie Hsu. 

Πόσες υποψηφιότητες: 11 στο σύνολο και είναι στις κατηγορίες Α' Γυναικείου (Yeoh), B' Ανδρικού (ke Huy Quan), Β' Γυναικείου (Jamie Lee Curtis και Stephanie Hsu), Ταινίας, Σκηνοθεσίας, Μοντάζ, Μουσικής, Τραγουδιού, Κοστουμιών και Πρωτότυπου σεναρίου. 

Βρείτε τις εντυπώσεις μας από την ταινία πατώντας εδώ

Που παίζεται; Στις αίθουσες και στο Cosmote TV.

All Quiet on the Western Front

Λίγα λόγια για την ταινία: Ή αλλιώς το συγκλονιστικό remake του ξακουστού "Ουδέν Νεότερων από το Δυτικό Μέτωπο" σε σκηνοθεσία του Γερμανού Edward Berger, που έρχεται σε μια συγκυρία πολύ επίκαιρη για την θεματολογία και τα μηνύματά του. Το εύρος, η κλίμακα, η αγχωτική σκηνοθεσία, το τεχνικό του κομμάτι και οι ερμηνείες δένουν ένα αντιπολεμικό μήνυμα σε μια ταινία βουτηγμένη στη λάσπη, τις κακουχίες και το αίμα του πολέμου και όσα φέρνει στην ανθρώπινη ζωή. Είναι το "εισιτήριο" του Netflix για μια γερή μπάζα στα φετινά Όσκαρ και ίσως να πετύχει. 

Πόσες υποψηφιότητες: 9 συνολικά στις κατηγορίες Ταινίας, Διεθνούς Φιλμ, Μακιγιάζ και Κομμώσεων, Φωτογραφίας, Μουσικής, Ήχου, Οπτικών Εφέ και Διασκευασμένου σεναρίου. 

Βρείτε τις εντυπώσεις μας από την ταινία πατώντας εδώ

Που παίζεται; Στο Netflix. 

The Banshees of Inisherin

Λίγα λόγια για την ταινία: Μακράν η πιο παράξενη σε ύφος ταινία όλων των υποψηφιότητων και ίσως η πιο ιδιαίτερη είναι "Τα Πνεύματα του Ινισέριν". Μέχρι και ο σκηνοθέτης της Martin McDonagh ("Τρεις Πινακίδες Έξω από το Έμπινγκ στο Μιζούρι") την περιγράφει σαν μια μαύρη τραγική κωμωδία. Πώς η σχέση μιας φιλίας δύο καθημερινών ανθρώπων, του Colin Farrell και του Brendan Gleeson μπορεί να σπάσει από την ρουτίνα και άλλα πολλά υπαρξιακά ζητήματα θέτει η ταινία, που παίζουν επίσης οι Kerry Condon και Barry Keoghan. 

Πόσες υποψηφιότητες: 9 συνολικά στις κατηγορίες Α' Ανδρικού (Colin Farrell), Β' Ανδρικού (Barry Keoghan, Brendan Gleeson), Β' Γυναικείου (Kerry Condon), Ταινίας, Σκηνοθεσίας, Μοντάζ, Μουσικής και πρωτότυπου σεναρίου.

Βρείτε τις εντυπώσεις μας από την ταινία πατώντας εδώ

Που παίζεται; Αίθουσες και σύντομα στο Disney Plus.

Tar

Λίγα λόγια για την ταινία: Ο Todd Field σκιαγραφεί και εξιστορεί τη βιογραφία της φανταστικής -αλλά καθόλα πραγματικής- Lydia Tar, μιας κορυφαίας μαέστρου η οποία έρχεται αντιμέτωπη με τον εγωισμό, την αλαζονία και την cancel κουλτούρα. Πήρε τα εύσημα του Martin Scorsese αποκαλώντας την ως την ταινία που του αναπτέρωσε τις ελπίδες για το μέλλον του σινεμά. Σε όλα αυτά πέραν της σκηνοθεσίας παίζει ρόλο και η Cate Blanchett που ερμηνεύει...μαεστρικά τον ρόλο της Tar, η οποία παραπαίει ψυχολογικά και επαγγελματικά στο βάρος των υποψιών και των κατηγοριών. 

Πόσες υποψηφιότητες: 6 συνολικά στις κατηγορίες Α' Γυναικείου (Blanchett), Ταινίας, Σκηνοθεσίας, Φωτογραφίας, Μοντάζ και Πρωτότυπου Σεναρίου. 

Βρείτε τις εντυπώσεις μας από την ταινία πατώντας εδώ

Που παίζεται; Στις αίθουσες και σύντομα στο Novacinema.

The Fabelmans

Λίγα λόγια για την ταινία: Ο Στίβεν Σπίλμπεργκ στην πιο ενδόμυχη ταινία του καθώς πρόκειται πρακτικά για μια αυτοβιογραφία. Ο Paul Dano παίζει τον πατέρα του, η Michelle Williams την μητέρα του και μέσα από φάσεις της ζωής του που τον σημάδεψαν καταλήγουμε στη γέννηση του φαινομένου του θρυλικού σκηνοθέτη, με πολύ στοργή και αστείρευτη αγάπη για το μέσο του σινεμά. 

Πόσες υποψηφιότητες: 7 συνολικά στις κατηγορίες Β' Ανδρικού Ρόλου (Judd Hirsch), Α' Γυναικείου, Ταινίας, Σκηνοθεσίας, Μουσικής, Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης και Πρωτότυπου Σεναρίου. 

Βρείτε τις εντυπώσεις μας από την ταινία πατώντας εδώ

Που παίζεται; Στο Cosmote TV. 

Top Gun: Maverick 

Λίγα λόγια για την ταινία: Ο προαναφερθέντας Spielberg όταν συνάντησε τον Τομ Κρουζ στο επίσημο γεύμα των Όσκαρ πριν λίγο καιρό του είπε κατάματα "έσωσες το σινεμά". Εννοώντας ότι με την πορεία που σημείωσε αυτό το ανέλπιστα καλό και στιβαρό sequel μιας ταινίας 30 και πλέον ετών, καθόρισε πως το ποιοτικό blockbuster σινεμά έχει δυνατό σφυγμό απέναντι στη σωρεία των superhero και άλλων τέτοιων ταινιών. Ο Cruise επιστρέφει ως Maverick και μαζί με τον Joseph Kosinski κάνουν masterclass σκηνοθεσίας ταινιών δράσης και φυσικά τις καλύτερες και πιο αληθινές αερομαχίες που κατέγραψε ποτέ κινηματογραφική κάμερα. Κι αν είναι το γλυκόπικρο αντίο του Cruise στον εμβληματικό ρόλο, να ξέρει ότι έγραψε ιστορία. Μεγάλο φάουλ της Ακαδημίας που το Top Gun Maverick δεν βρίσκεται υποψήφιο στην Καλύτερη Φωτογραφία, αλλά είναι μεγάλη συζήτηση...

Πόσες υποψηφιότητες: 6 συνολικά στις κατηγορίες Ταινίας, Μοντάζ, Τραγουδιού, Ήχου, Οπτικών Εφέ και Διασκευασμένου Σεναρίου.

Βρείτε τις εντυπώσεις μας από την ταινία πατώντας εδώ

Που παίζεται; Στο Cosmote TV. 

Elvis

Λίγα λόγια για την ταινία: Δεν είναι η καλύτερη ταινία-ταινία και θα έλεγε κανείς ότι σεναριακά πάσχει, διότι είναι ειπωμένη από την πιο άνευρη οπτική γωνία, δηλαδή αυτή του μάνατζέρ του, συνταγματάρχη Tom Parker του Tom Hanks. Αν κάτι όμως έχει το φιλμ του Baz Lurhmann είναι έναν τρομερό Austin Butler στο ρόλο της καριέρας του, υποδυόμενος έναν Έλβις Πρίσλεϊ σαν να τον βλέπεις και να τον ακούς μπροστά σου, απίθανο μοντάζ και φυσικά φωτογραφία για να ολοκληρώσει το φανταχτερό στιλ της -ας πούμε- βιογραφικής ταινίας του Βασιλιά της Rock n' Roll. 

Πόσες υποψηφιότητες: 8 συνολικά στις κατηγορίες Ταινίας, Φωτογραφίας, Α' Ανδρικού (Austin Butler), Κοστουμιών, Μοντάζ, Μακιγιάζ, Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης και Ήχου. 

Που παίζεται; Στο Vodafone TV. 

Avatar: The Way of Water

Λίγα λόγια για την ταινία: Τι να πούμε κάτι παραπάνω για το sequel της ταινίας που είδανε και οι κότες; Ο James Cameron επιστρέφει στην Pandora και τους Navi με guns blazing διαθέσεις στον τεχνικό τομέα και πάει το σινεμά άλλη μια δεκαετία μπροστά με το οπτικοακουστικό υπερθέαμα που προσέφερε. 

Πόσες υποψηφιότητες: 4 συνολικά στις κατηγορίες Ταινίας, Εφέ, Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης και Ήχου.

Βρείτε τις εντυπώσεις μας από την ταινία πατώντας εδώ. 

Που παίζεται; Αίθουσες και σύντομα στο Disney Plus. 

Triangle of Sadness (Το Τρίγωνο της Θλίψης)

Λίγα λόγια για την ταινία: Το Τρίγωνο της Θλίψης του Ruben Estlund (The Square), ο οποίος κάνει το αγγλόφωνο ντεμπούτο του έρχεται με φόρα για να σατιρίσει τα κακώς κείμενα της κοινωνίας, του πολιτισμού και όσων γίνονται για το "θεαθήναι". Διαθέτει και ένα εκπληκτικό διεθνές cast με τους Charlbi Dean, Harris Dickinson και τον Woody Harrelson.

Πόσες υποψηφιότητες: 3 συνολικά στις κατηγορίες Ταινίας, Σκηνοθεσίας και Πρωτότυπου Σεναρίου.

Που παίζεται; Αίθουσες και Cosmote TV.

Women Talking (Γυναικείες Κουβέντες)

Λίγα λόγια για την ταινία: "Βρισκόμαστε στο 2010, και οκτώ γυναίκες ζουν απομονωμένες σε μια αποικία Μεννονιτών. Η πίστη τους αγέρωχη, αλλά θα κλονιστεί από την ανείπωτη πραγματικότητα, όταν αποκαλύπτεται ότι οι άντρες της κοινότητας βιάζουν τις γυναίκες κάθε νύχτα επί χρόνια, ναρκώνοντας τες. Θα μείνουν και θα παλέψουν, ή θα αναγκαστούν να φύγουν;" αναφέρει η σύνοψη της συγκινητικής ταινίας της Sara Polley. Επιστρατεύει και ένα all-star cast γυναικών ηθοποιών με τις Rooney Mara, Claire Foy, Frances McDormand και Jessie Buckley να ηγούνται των ερμηνειών, ενώ τις συμπληρώνει ο Ben Whishaw. 

Πόσες υποψηφιότητες: 2 συνολικά στις κατηγορίες Ταινίας και Διασκευασμένου Σεναρίου. 

Που παίζεται; Στις αίθουσες και σύντομα στο Novacinema.


Πώς θα δείτε τα Oscars 2023; 

Τα Oscars 2023 προβάλλονται στην χώρα μας από την Cosmote TV. H 95η Τελετή Απονομής ξεκινάει απόψε στις 02:00 η ώρα Ελλάδος (ξημερώματα Δευτέρας).