All Quiet on the Western Front Review - Αξίζει να δείτε την πολεμική ταινία του Netflix;
Υπάρχουν κάποιες ταινίες που από τα πρώτα λεπτά -σπάνιες φορές από τα αρχικά της πλάνα κιόλας- σου δίνουν την αίσθηση ότι τώρα, πρόκειται να παρακολουθήσεις κάτι σπουδαίο, κάτι μεγάλο, κάτι το οποίο είναι ικανό να σε ταρακουνήσει τόσο έντονα που μετά το τέλος της θέασης του, τα πάντα γύρω σου, μέσα σου, θα μοιάζουν διαφορετικά. Το All Quiet on the Western Front που έκανε πρεμιέρα στο Netflix, στις 28 Οκτωβρίου του 2022, είναι μία τέτοια ταινία, όχι μόνο λόγω της καλλιτεχνικής της υπόστασης φυσικά, αλλά κυρίως, λόγω της βαρύτητας του μηνύματος που περνάει με κρυστάλλινο τρόπο στον θεατή.
Ένα μήνυμα που πρέπει να φτάσει σε όσους περισσότερους γίνεται εκεί έξω. Η εποχή που διανύουμε μυρίζει μπαρούτι και ο κόσμος φαίνεται πως κρέμεται από μία κλωστή. Ταινίες όπως αυτή του Γερμανού σκηνοθέτη Edward Berger, 100 περίπου χρόνια μετά την λήξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, θα λειτουργούν πάντα ως μία θλιβερή υπενθύμιση για το πόσο ταλαιπωρία, σκοτάδι, δυστυχία και πόνο μπορεί να προκαλέσει ο άνθρωπος πάνω στον πλανήτη ή ακόμα καλύτερα, πάνω «σε έναν κόκκο άμμου» όπως είχε περιγράψει πολύ εύστοχα το μέγεθος της Γης μας μέσα στο αχανές σύμπαν, ο ιδιοφυής επιστήμονας Carl Sagan. Και δυστυχώς, η συγκεκριμένη ταινία είναι πιο επίκαιρη από ποτέ.
Το All Quiet on the Western Front, λοιπόν, βασισμένο στο ομώνυμο μυθιστόρημα του συγγραφέα Erich Maria Remarque, πρόκειται για κινηματογραφική μεταφορά από τον πολυβραβευμένο σκηνοθέτη, Edward Berger, σε σενάριο του ιδίου και των Lesley Paterson και Ian Stokell. Στην ταινία πρωταγωνιστούν οι: Felix Kammerer, Daniel Brühl, Sebastian Hülk, Albrecht Schuch, και Anton von Lucke. Η πρώτη ταινία βασισμένη στο εν λόγω βιβλίο κυκλοφόρησε το 1930, σε σκηνοθεσία του Lewis Milestone, η οποία είχε βραβευτεί μάλιστα και με Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας, ενώ ο ίδιος με το Όσκαρ Σκηνοθεσίας.
Η υπόθεση εστιάζει στον έφηβο Paul Baumer και στους παιδικούς του φίλους Albert Kropp, Franz Müller και Ludwig Behm. Ενθουσιασμένοι, και πλημμυρισμένοι από μία διαστρεβλωμένη αντίληψη περί ηρωισμού, κατατάσσονται εθελοντικά στον γερμανικό στρατό. Βρισκόμαστε στον τρίτο χρόνο του πολέμου. Άνοιξη του 1917. Στους δρόμους της χώρας επικρατεί πανηγυρικός ενθουσιασμός. Ακούγοντας έναν φλογερό πατριωτικό λόγο από έναν καθηγητή που παροτρύνει τους νέους να κάνουν το πατριωτικό τους καθήκον, βλέπουμε τα 4 αυτά παιδιά να βαδίζουν προς το Δυτικό Μέτωπο, όπου εκεί, τους περιμένει μία φρικτή και απάνθρωπη πραγματικότητα. Γρήγορα, ο ενθουσιασμός που τους διακατείχε, θα μετατραπεί σε φόβο και απελπισία.
«Εγκαταλείψτε κάθε ελπίδα, εσείς που εισέρχεστε εδώ». Αν θα ήθελε κάποιος να περιγράψει τον τρόπο που ο Berger σκηνοθετεί το επικό, αντιπολεμικό του δράμα, η γνωστή επιγραφή στην είσοδο της κολάσεως, από τη Θεία Κωμωδία του Δάντη, θα ταίριαζε απόλυτα. Αυτό που κάνει είναι μία σκληρή και ωμή μελέτη πάνω στο πραγματικό πρόσωπο του πολέμου. Φυσικά, δεν σταματάει μόνο εκεί.
Φαίνεται πως εκείνο που τον ενδιαφέρει περισσότερο από οτιδήποτε άλλο είναι η σκοτεινή πλευρά του ανθρώπου. Πράγματι, οι χαρακτήρες της ταινίας οδηγούνται σταδιακά σε όλο και πιο ειδεχθείς πράξεις, άλλες στιγμές λόγω πείνας, άλλες λόγω επιβίωσης, ενώ κάποιες άλλες, απλά για να κερδίσουν μερικά μέτρα περισσότερης λάσπης από τον υποτιθέμενο εχθρό.
Επιπλέον, η μουντή και “κρύα” φωτογραφία του James Friend, σε συνδυασμό με τα μουσικά ξεσπάσματα του Volker Bertelmann, ενισχύουν το τελικό αποτέλεσμα.
Όσον αφορά τις ερμηνείες, βρίσκονται όλες σε εξαιρετικό επίπεδο. Βλέπεις την ελπίδα να αργοσβήνει από τα βλέμματα τους μέρα με την μέρα, κανονικοί άνθρωποι που μετατράπηκαν σε τέρατα για να επιβιώσουν, ενώ την ίδια στιγμή ο Felix Kammerer, υποστηρίζει με αφοπλιστική ειλικρίνεια τον ρόλο του νεαρού στρατιώτη Paul Baumer. «Μου λείπουν οι σύντροφοι μου» ακούγεται να φωνάζει με σπαραγμό στην φωνή σε έναν ανώτερο του στην μέση της αιματηρής μάχης.
Το All Quiet on the Western Front, παρουσιάζει με τον πλέον απόλυτο τρόπο την ανούσια τραγωδία που μπορεί να προκληθεί στο πεδίο ενός πολέμου. Εδώ δεν υπάρχουν τιμές και δόξες, αλλά μόνο θάνατος. Σκληρός, βάναυσος, μοναχικός θάνατος. Ένας κύκλος αίματος που κερδισμένος δεν βγαίνει κανείς. Η ταινία του Edward Berger, μπορεί να σταθεί ισάξια δίπλα σε άλλα αντιπολεμικά δράματα και το Netflix περήφανο που το έχει προσθέσει στην βιβλιοθήκη του.
Ακολουθήστε το Unboxholics.com στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα για τεχνολογία, videogames, ταινίες και σειρές. Ακολουθήστε το Unboxholics.com σε Facebook, Twitter, Instagram, Spotify και TikTok.