Τα μισά άστρα που μοιάζουν με τον Ήλιο μπορούν να διαθέτουν κατοικήσιμους βραχώδεις πλανήτες 

Τι λένε τα μαθηματικά;

Τα μισά άστρα που μοιάζουν με τον Ήλιο μπορούν να διαθέτουν κατοικήσιμους βραχώδεις πλανήτες

Από την ανακάλυψη εξωπλανητών, η ανθρωπότητα αναρωτιέται αν κάποιος από αυτούς θα μπορούσε να είναι μία δεύτερη Γη, ικανός να φιλοξενήσει ανθρώπινη ζωή. Σύμφωνα με νέα έρευνα της NASA η οποία χρησιμοποίησε δεδομένα του Kepler τηλεσκοπίου, περίπου τα μισά άστρα που μοιάζουν με τον Ήλιο μας σε θερμοκρασία, μπορούν να διαθέτουν κάποιο βραχώδη πλανήτη σε τροχιά ο οποίος μπορεί να υποστηρίξει νερό σε υγρή μορφή στην επιφάνειά του.

Ο γαλαξίας μας μόνο μπορεί να διαθέτει 300 εκατομμύρια τέτοιους πλανήτες σύμφωνα με τις πιο συντηρητικές εκτιμήσεις. Μερικοί από αυτούς τους εξωπλανήτες μάλιστα μπορεί να είναι και διαστρικοί γείτονές μας, καθώς 4 από αυτούς απέχουν 30 έτη φωτός από τον Ήλιο.

Η NASA απέσυρε το Kepler το 2018 αφού του τελείωσαν τα καύσιμα, ωστόσο τα δεδομένα που είχε συγκεντρώσει έως τότε, ακόμα αναλύονται από τους επιστήμονες.

Το Kepler μας είπε ήδη πως υπάρχουν δισεκατομμύρια πλανήτες, αλλά τώρα ξέρουμε πως ένα μεγάλο κομμάτι αυτών των πλανητών μπορεί να είναι βραχώδεις και κατοικήσιμοι. Το συμπέρασμα αυτό απέχει ακόμα από ένα τελικό αποτέλεσμα και το νερό στην επιφάνεια ενός πλανήτη είναι μόνο ένας από τους πολλούς παράγοντες που χρειάζονται για να υποστηρίζεται ζωή, αλλά είναι εξαιρετικά σημαντικό που υπολογίσαμε με μεγάλη αυτοπεποίθηση και ακρίβεια πως αυτοί οι κόσμοι είναι τόσο κοινοί.

Για τον υπολογισμό αυτό, η ομάδα αναζήτησε εξωπλανήτες με ακτίνα 0.5 έως 1.5 φορά αυτήν της Γης, περιορίζοντας τους πλανήτες σε αυτούς που είναι πιο πιθανό να είναι βραχώδεις. Επίσης επικεντρώθηκαν σε άστρα παρόμοια με τον Ήλιο μας σε ηλικία και θερμοκρασία, συν-πλην 815 βαθμούς Κελσίου. Πρόκειται για μεγάλη ποικιλία αστέρων με πολύ διαφορετικές ιδιότητες, τα οποία επηρεάζουν διαφορετικά τους βραχώδεις πλανήτες που βρίσκονται σε τροχιά. Οι περιπλοκότητες αυτές είναι ο λόγος που είναι τόσο δύσκολο να υπολογιστεί πόσοι πιθανώς κατοικήσιμοι πλανήτες υπάρχουν εκεί έξω, ειδικά όταν ακόμα και τα πιο ισχυρά τηλεσκόπια μας μετά βίας μπορούν να ανιχνεύσουν αυτούς τους μικρούς πλανήτες.

Έτσι η ομάδα αποφάσισε να υλοποιήσει μία διαφορετική προσέγγιση, παίρνοντας τα δεδομένα του Kepler για την ενεργειακή απόδοση των άστρων, λαμβάνοντας υπόψη τη σχέση μεταξύ της θερμοκρασίας και του είδους φωτός που εκπέμπεται από το άστρο και απορροφάται από τον πλανήτη.

Κάθε άστρο δεν είναι ίδιο. Ούτε κάθε πλανήτης.

Η ατμόσφαιρα του πλανήτη θα ορίσει πόσο φως χρειάζεται για να επιτραπεί η ύπαρξη νερού σε υγρή μορφή στην επιφάνεια. Με μία συντηρητική εκτίμηση της επίδρασης της ατμόσφαιρας, οι ερευνητές εκτιμούν πως το 50% των βραχωδών εξωπλανητών με παρόμοια άστρα με το δικό μας θα μπορούν να φιλοξενήσουν την ύπαρξη νερού. Μία αισιόδοξη πρόβλεψη βασισμένη στις ζώνες κατοικησιμότητας ανεβάζει αυτό το ποσοστό στο 75%.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Astronomical Journal.

0 σχολια