Μαντέψτε για πόσο πουλιέται σήμερα αυτό το NFT που αγοράστηκε για $2.9 εκατομμύρια το 2021

Βουτιά της τάξεως του 99%
24 Ιουλίου 2023 08:34
Μαντέψτε για πόσο πουλιέται σήμερα αυτό το NFT που αγοράστηκε για $2.9 εκατομμύρια το 2021

Στις αρχές του 2021 τα NFTs είχαν γίνει το απόλυτο trend από τον tech κλάδο μέχρι το mainstream κοινό, αφού μέχρι και celebrities είχαν ξεκινήσει να επενδύουν εκατομμύρια, δείχνοντας για παράδειγμα τα ψηφιακά αντικείμενα που αγόραζαν σε εκπομπές όπως το Late Night Show του Jimmy Fallon.

Μια από τις πιο πολυσυζητημένες αγορές εκείνης της περιόδου ήταν ένα NFT που αντιπροσωπεύει το πρώτο tweet που έγινε ποτέ από τον ιδρυτή του Twitter, Jack Dorsey, και το οποίο είχε αγοραστεί για $2.9 εκατομμύρια από τον Sina Estavi, έναν «crypto επιχειρηματία», όπως χαρακτηρίζει τον εαυτό του.

Ο Estavi περίμενε ότι από την πώληση του NFT θα έβγαζε πάνω από $50 εκατομμύρια και μάλιστα είχε δεσμευτεί να δώσει τουλάχιστον $25 εκατομμύρια από όσα θα έβγαζε για φιλανθρωπικούς σκοπούς. Τελικά, το εγχείρημα δεν πήγε και τόσο καλά, αφού τον Απρίλιο του περασμένου έτους, το NFT μπήκε ξανά σε δημοπρασία, με τη μεγαλύτερη προσφορά από τους λίγους ενδιαφερόμενους να ανέρχεται σε $277! Ναι, καλά διαβάσατε, όχι $50 εκατομμύρια, ούτε $2.9 εκατομμύρια που ήταν το αρχικό ποσό αγορά, ο Estavi έλαβε προσφορά για μόλις $277. Τελικά, μετά από λίγο ήρθε μια νέα υψηλότερη προσφορά για $3600, η οποία όμως και πάλι δεν κοιτάζει ούτε με τα κιάλια το αρχικό ποσό.

Τώρα, βρισκόμαστε στο δεύτερο μισό του 2023, και ο Estavi αποφάσισε να κάνει άλλη μια απόπειρα να πουλήσει το NFT από το πρώτο tweet που έγινε ποτέ από τον ιδρυτή του Twitter. Αυτή τη φορά όμως η καλύτερη προσφορά είναι ξανά χαμηλότερη από τα $3600 της δημοπρασίας του 2022. Συγκεκριμένα, κάποιος είναι διατεθειμένος να δώσει 1ETH, το οποίο αντιστοιχεί σε περίπου $1,895. Αυτό σημαίνει πως η αξία του NFT έχει βουλιάξει κατά 99.99% σε σχέση με την αρχική τιμή αγοράς, τα $2.9 εκατομμύρια.

Περίπου δύο χρόνια μετά την κορύφωση του φαινομένου λοιπόν, φαίνεται πως το ενδιαφέρον για τα NFTs είναι χαμηλότερο από ποτέ, πράγμα που σημαίνει πως δύσκολα το περίφημο αυτό tweet να πουληθεί στα $50 εκατομμύρια, όπως ονειρευόταν κάποτε ο ιδιοκτήτης του.

Σε περίπτωση που δεν γνωρίζετε, συνοπτικά, τα NFTs είναι ψηφιακά αντικείμενα που βασίζονται στην blockchain τεχνολογία. Χρησιμοποιούνται κυρίως για αγορά ψηφιακής τέχνης, όπως ένας πίνακας, φωτογραφία ή βίντεο, τα οποία μπορεί κάποιος να τα έχει νόμιμα στην κατοχή του, με απόδειξη της ιδιοκτησίας τους.

Φυσικά, όντας στην ουσία απλά ψηφιακά αρχεία, μπορούν να διακινούνται πανεύκολα στο διαδίκτυο, παρόλο που έχουν επιβεβαιωμένο ιδιοκτήτη.

Tags: