Τα κρυπτονομίσματα στέλνουν στα δικαστήρια τον Κριστιάνο Ρονάλντο!

Και ίσως χρειαστεί να δοθεί αποζημίωση ύψους $1 δις!
29 Νοεμβρίου 2023 16:36
Τα κρυπτονομίσματα στέλνουν στα δικαστήρια τον Κριστιάνο Ρονάλντο!

Ο Πορτογάλος σούπερ σταρ του ποδοσφαίρου Κριστιάνο Ρονάλντο βρίσκεται τώρα αντιμέτωπος με μια μεγάλη δικαστική διαμάχη στις Ηνωμένες Πολιτείες, με επίκεντρο τις διαφημιστικές του δραστηριότητες για την Binance, το μεγαλύτερο ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων στον κόσμο.

Περνώντας σε λεπτομέρειες, μια ομάδα εναγόντων έχει κινήσει ομαδική αγωγή εναντίον του, ισχυριζόμενη πως ο Ρονάλντο τους επηρέασε να προβούν σε επενδύσεις που είχαν ως αποτέλεσμα σημαντικές απώλειες. Τώρα, λοιπόν, ζητούν αποζημιώσεις που ξεπερνούν το 1 δισεκατομμύριο δολάρια!

Η διαμάχη απορρέει από τη συμμετοχή του Ρονάλντο στο λανσάρισμα της NFT συλλογής "CR7" της Binance τον Νοέμβριο του 2022. Τα NFTs είναι περιουσιακά στοιχεία που μπορούν να επιβεβαιώνουν την ιδιοκτησία ψηφιακών μέσων όπως εικόνες ή βίντεο. Η CR7 συλλογή διαφημίστηκε από τον Ρονάλντο ως ένας επαναστατικός τρόπος για να ασχοληθούν οι φίλαθλοι με το ποδόσφαιρο και να αποκτήσουν «κομμάτια ποδοσφαιρική ιστορίας». Ωστόσο, η αξία αυτών των NFTs, η οποία αρχικά είχε προσδιοριστεί κοντά στα 77 δολάρια, έπεσε σε περίπου 1 δολάριο μέσα σε ένα χρόνο!

Η αγωγή ισχυρίζεται ότι η υποστήριξη του Ρονάλντο ενίσχυσε σημαντικά το ενδιαφέρον για την Binance, οδηγώντας πολλούς να επενδύσουν σε αυτό που περιγράφουν ως "μη καταχωρημένα αξιόγραφα", συμπεριλαμβανομένου του κρυπτονομίσματος BNB της Binance.

Ο νέος αυτός νομικός πονοκέφαλος του πασίγνωστου ποδοσφαιριστή, φέρνει ξανά στο επίκεντρο τις ευθύνες των διασημοτήτων όσον αφορά την υποστήριξη επενδυτικών ευκαιριών, ιδίως στον κόσμο των κρυπτονομισμάτων που πολλοί έχουν χάσει τεράστια ποσά. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC) επιβάλλει ότι οι εν λόγω διαφημίσεις θα πρέπει να περιλαμβάνουν πλήρη γνωστοποίηση των λεπτομερειών αποζημίωσης, κάτι που οι ενάγοντες ισχυρίζονται ότι ο Ρονάλντο δεν έκανε. Ο πρόεδρος της SEC, Gary Gensler, έχει προηγουμένως τονίσει την ανάγκη για διαφάνεια στις διαφημίσεις κρυπτονομισμάτων από διάσημους.

Βέβαια, οι επιπτώσεις της αγωγής επεκτείνονται πέρα από τον Ρονάλντο. Ο Nigel Green, διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας συμβούλων DeVere Group, επισήμανε ότι η εστίαση αποκλειστικά στο ρόλο του Ρονάλντο υπεραπλουστεύει ένα πολύπλοκο ζήτημα. Υποστηρίζει ότι οι παγκόσμιες ρυθμιστικές αρχές φέρουν επίσης ευθύνη για την αργή ανάπτυξη σαφών κατευθυντήριων γραμμών. Παρά τις νομικές προκλήσεις ωστόσο, ο Ρονάλντο και η Binance έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι θα συνεργαστούν ξανά, όπως μπορείτε να δείτε από τη δημοσίευση που ακολουθεί.