Ρώμη: Ακτιβιστές για το κλίμα «μαύρισαν» τη Φοντάνα ντι Τρέβι (ΒΙΝΤΕΟ)

Νέα επίθεση από την ομάδα Last Generation
22 Μαΐου 2023 18:46
Ρώμη: Ακτιβιστές για το κλίμα «μαύρισαν» τη Φοντάνα ντι Τρέβι (ΒΙΝΤΕΟ)

Ολοένα και πληθαίνουν οι ενέργειες από οικολόγους ακτιβιστές το τελευταίο διάστημα, αφού τώρα σημειώθηκε ένα νέο περιστατικό στο Ρώμη.

Συγκεκριμένα, προς τα τέλη του Οκτωβρίου του 2022 σας είχαμε ενημερώσει για την επίθεση από οικολόγους ακτιβιστές που έβαλαν στο στόχαστρο τον πίνακα «Les Meules» του καλλιτέχνη Κλωντ Μονέ, ο οποίος εκτίθεται στο μουσείο Barberini στη Γερμανία. Η συγκεκριμένη επίθεση είχε έρθει μόλις μερικές ημέρες μετά από ένα αντίστοιχο περιστατικό με εκτόξευση ντοματόσουπας στην Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου και πιο συγκεκριμένα στον πασίγνωστο πίνακα «Ηλιοτρόπια» του Βίνσεντ Βαν Γκογκ. Η τάση είχε συνεχιστεί με τέσσερις γυναίκες να πετούν σούπα στον πίνακα "The Sower" στην Ιταλία, με ακτιβιστές να κλείνουν αεροδρόμιο κολλώντας τους εαυτούς τους στον αεροδιάδρομο στο Βερολίνο και να εισβάλουν σε μια συναυλία στο Αμβούργο.

Τώρα, η ίδια ομάδα μαύρισε, κυριολεκτικά, το πασίγνωστο σιντριβάνι Φοντάνα ντι Τρέβι στη Ρώμη. Συγκεκριμένα, οι ακτιβιστές της «Ultima Generazione»  (ή και Last Generation – Τελευταία Γενιά όπως είναι γνωστοί) πέταξαν υγρό άνθρακα στο ιστορικό αξιοθέατο, με το νερό του σιντριβανιού να μαυρίζει κατευθείαν.

Το timing δεν ήταν τυχαίο, αφού την τελευταία περίοδο η βόρεια Ιταλία έχει αντιμετωπίσει μερικές καταστροφικές πλημμύρες. Σύμφωνα με τους ακτιβιστές, για τις πλημμύρες αυτές ευθύνεται η χρήση ορυκτών καυσίμων και γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο διαδήλωσαν μαυρίζοντας τα νερά της Φοντάνα ντι Τρέβι και κρατώντας μέσα της ένα πανό με σχετικό σύνθημα.

Ακολουθούν βίντεο και εικόνες από το συμβάν.

Μερικές πληροφορίες για τη Φοντάνα ντι Τρέβι

Σύμφωνα με τη Wikipedia, η Φοντάνα ντι Τρέβι είναι το μεγαλύτερο μπαρόκ σιντριβάνι της Ρώμης, ύψους 25,9 μέτρων και πλάτους 49 μέτρων. Σχεδιάστηκε από τον Ιταλό αρχιτέκτονα Νικόλα Σάλβι και ολοκληρώθηκε από τον Πιέτρο Μπράτσι.

Το όνομα "Φοντάνα ντι Τρέβι" σημαίνει "κρήνη στους τρεις δρόμους" (tre vie), στην κυριολεξία σημαίνει "κρήνη του τριδρόμου". Το σιντριβάνι αυτό σηματοδοτεί το τέλος του "σύγχρονου" Άκουα Βέρτζινε, του ανακαινισμένου Άκουα Βίργκο, ενός αρχαίου ρωμαϊκού υδραγωγείου το οποίο υδροδοτούσε την αρχαία Ρώμη. Το 19 μ.Χ., οι Ρωμαίοι τεχνίτες εντόπισαν με την υποτιθέμενη βοήθεια μιας παρθένου μια πηγή καθαρού νερού περίπου 13 χιλιόμετρα έξω από την πόλη. (Αυτή η σκηνή αναπαρίσταται στην πρόσοψη του σημερινού σιντριβανιού.) Ωστόσο, το μήκος του υδραγωγείου είναι 22 χιλιόμετρα, γιατί δεν έχει ευθύγραμμο σχήμα. Το Άκουα Βίργκο οδηγούσε το νερό στα μπάνια Λουτρά του Αγρίππα. Υδροδότησε τη Ρώμη τουλάχιστον για τετρακόσια χρόνια. Η καταστροφή των υδραγωγείων από Γότθους πολιορκητές το 537 με 538 ήταν το τελειωτικό χτύπημα για την αστική ζωή της ύστερης κλασσικής Ρώμης. Οι Ρωμαίοι στο Μεσαίωνα υδροδοτούνταν από μολυσμένα πηγάδια και από τον επίσης μολυσμένο ποταμό Τίβερη.