Το μεγαλύτερο εργοστάσιο δέσμευσης άνθρακα τέθηκε σε λειτουργία

Και είναι μία σταγόνα στον ωκεανό
11 Μαΐου 2024 13:26
Το μεγαλύτερο εργοστάσιο δέσμευσης άνθρακα τέθηκε σε λειτουργία

Η ελβετική Climeworks έθεσε σε λειτουργία το μεγαλύτερο εργοστάσιο δέσμευσης άνθρακα στον κόσμο, στην Ισλανδία. Το εργοστάσιο ονομάζεται Mammoth και διαθέτει 72 βιομηχανικούς απορροφητήρες οι οποίοι μπορούν να δεσμεύσουν 36.000 τόνους διοξειδίου του άνθρακα κάθε έτος.

Ωστόσο το CO2 δεν ανακυκλώνεται, αλλά αποθηκεύεται στο υπέδαφος, όπου τελικά παγιδεύεται μόνιμα στα πετρώματα.

Το γεωθερμικό πεδίο του Hellisheidi τροφοδοτεί με ενέργεια το εργοστάσιο, ενώ θερμαίνει και τα χημικά φίλτρα τα οποία εξάγουν το διοξείδιο του άνθρακα από τους υδρατμούς. Μετά την αφαίρεση, το CO2 συμπιέζεται και διαλύεται σε νερό. Τέλος, το νερό καταλήγει σε βάθος 700 μέτρων, σε πετρώματα ηφαιστειακού βασάλτη. Το υλικό αυτό αντιδρά με το μαγνήσιο, το ασβέστιο και το σίδηρο στο βράχο, για να σχηματίσει κρυστάλλους, οι οποίοι γίνονται στερεά δοχεία για το CO2.

Παρόλη τη σύγχρονη τεχνολογία που χρησιμοποιείται, η παραγωγή του εργοστασίου είναι μόνο μία σταγόνα στον ωκεανό. Για να επιτευχθεί ο στόχος των μηδενικών εκπομπών άνθρακα από τους ανθρώπους μέχρι το 2050, απαιτείται η αφαίρεση από τον αέρα 16 δισεκατομμυρίων τόνων CO2 το χρόνο.

Η Climeworks έχει στόχο να ξεπεράσει το ένα εκατομμύριο τόνους μέχρι το 2030 και το ένα δισεκατομμύριο τόνους μέχρι το 2050, αυξάνοντας την κλίμακα των εργοστασίων της.