Ανακοινώθηκε το πρώτο θαλάσσιο είδος που εξαφανίστηκε λόγω του ανθρώπου

Σοκαριστικά στοιχεία
24 Δεκεμβρίου 2023 10:56
Ανακοινώθηκε το πρώτο θαλάσσιο είδος που εξαφανίστηκε λόγω του ανθρώπου

Η International Union for Conversation of Nature (IUCN), έδωσε στη δημοσιότητα την ανανεωμένη λίστα των επαπειλούμενων ειδών. Σε αυτήν την Red List of Threatened Species, αποκαλύπτεται πως το 1/4 όλων των γνωστών θαλάσσιων ειδών βρίσκεται υπό τον κίνδυνο αφανισμού, με το 20% αυτών να επηρεάζονται άμεσα από την κλιματική αλλαγή.

Τα ψάρια του γλυκού νερού αποτελούν περίπου τα μισά των παγκοσμίων γνωστών ψαριών, μία ακατανόητα μεγάλη ποικιλία ειδών, δεδομένου ότι τα οικοσυστήματα γλυκού νερού αποτελούν μόλις το 1% του υδρόβιου περιβάλλοντος. Αυτά τα είδη είναι απαραίτητα στο οικοσύστημα και πολύ σημαντικά για την αντοχή του. Είναι απαραίτητα για τα δισεκατομμύρια ανθρώπων που βασίζονται σε οικοσυστήματα γλυκού νερού και για τα εκατομμύρια ανθρώπων που βασίζονται στην αλιεία.

Στην αναφορά, αποκαλύπτεται επίσης πως το Java Stingaree (Urolophus javanicus) έχει πλέον επίσημα χαρακτηριστεί ως είδος που έχει εξαφανιστεί. Αυτό το είδος σαλαχίου με μέγεθος ενός πιάτου, ήταν γνωστό σε εμάς από μόλις ένα δείγμα που είχε εντοπιστεί στην ψαραγορά της Τζακάρτα το 1862 (εικόνα παραπάνω). Παρά την αναζήτηση των επιστημόνων στη θάλασσα και σε άλλες ψαραγορές, δεν έχει βρεθεί κανένα άλλο.

Η έντονη και χωρίς κανόνες αλιεία είναι η μεγαλύτερη απειλή που κατέληξε στην εξαφάνιση του πληθυσμού του Java Stingaree, με τις παράκτιες ψαριές στη θάλασσα της Java να μειώνονται σταθερά από το 1870. Η βόρεια ακτή της Java όπου το είδος εντοπίστηκε, έχει βιομηχανοποιηθεί πλήρως, με ακραία και μακροπρόθεσμη απώλεια περιβάλλοντος. Αυτές οι επιπτώσεις ήταν αρκετές για να προκαλέσουν τον αφανισμό του είδους.

Η Red List περιέχει πάνω από 44.000 είδη που είναι στα πρόθυρα του αφανισμού και αποτελούν περίπου το 30% των ειδών που γνωρίζουμε.