Το καλοκαίρι του 2023 ήταν το θερμότερο εδώ και 2.000 χρόνια

Οι κορμοί δέντρων το επιβεβαιώνουν
16 Μαΐου 2024 09:45
Το καλοκαίρι του 2023 ήταν το θερμότερο εδώ και 2.000 χρόνια

Είναι επίσημο. Τα δεδομένα από τους δακτύλιους κορμών δέντρων επιβεβαιώνουν πως το καλοκαίρι του 2023 ήταν το θερμότερο του βόρειου ημισφαιρίου εδώ και 2.000 χρόνια, από τότε που η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία βρισκόταν στο απόγειό της.

Όταν κοιτάς την ιστορία σε βάθος χρόνου, μπορείς να δεις πόσο δραματική είναι η πρόσφατη παγκόσμια υπερθέρμανση. Το 2023 ήταν ένα εξαιρετικά θερμό έτος και αυτή η τάση θα συνεχιστεί εκτός κι αν μειώσουμε ουσιαστικά τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου. – Ulf Bungten, University of Cambridge

Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν datasets μεγάλης κλίμακας από κορμούς δέντρων στο βόρειο ημισφαίριο για να υπολογίσουν τις θερμοκρασίες χιλιάδες χρόνια στο παρελθόν, όταν η μέτρηση της θερμοκρασίας δεν υπήρχε.

Μόνο όταν βλέπουμε την αναδόμηση του κλίματος μπορούμε να καταλάβουμε καλύτερα τις φυσικές συνθήκες και να θέσουμε την πρόσφατη ανθρωπογενή κλιματική αλλαγή σε ένα πλαίσιο.

Βάσει των αποτελεσμάτων, δημιούργησαν μία βάση αναφοράς της προ-βιομηχανικής περιόδου, από την οποία μπορούμε να μετρήσουμε τις αλλαγές στις παγκόσμιες θερμοκρασίες. Έτσι είδαν πως το καλοκαίρι του βόρειου ημισφαιρίου για το 2023 ήταν κατά 2.07 βαθμούς Κελσίου θερμότερο από την προβιομηχανική περίοδο μεταξύ 1850 και 1900.

Είναι αλήθεια πως το κλίμα πάντα άλλαζε, αλλά η θέρμανση στο 2023 που οφείλεται στα αέρια θερμοκηπίου ενισχύεται από το φαινόμενο El Nino, οπότε καταλήγουμε με μεγαλύτερους και πιο έντονους καύσωνες και μεγαλύτερες περιόδους ξηρασίας. Όταν βλέπουμε τη συνολική εικόνα, καταλαβαίνουμε γιατί είναι επείγον να μειώσουμε τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου.

Πρέπει να συνεχίσουμε τις μελέτες έτσι ώστε οι ισχυροί να μην μπορούν να πουν “δεν ξέραμε”. Γνωρίζουμε για τι μιλάμε. Μπορούν να πουν “δε μας νοιάζει” αλλά όχι “δεν ξέραμε”.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο Nature.