Η Άνοιξη ήρθε νωρίς στη Μεσόγειο

Τα ανοιξιάτικα λουλούδια άνθισαν εβδομάδες πριν την ώρα τους
11 Μαρτίου 2024 12:39
Η Άνοιξη ήρθε νωρίς στη Μεσόγειο

Η άνθιση των φυτών προκαλείται από περιβαλλοντικούς παράγοντες όπως αλλαγές στη θερμοκρασία και αύξηση των θρεπτικών συστατικών στο νερό. Οι ιδανικές συνθήκες φαίνεται πως έφτασαν πριν την ώρα τους στο Donana National Park στη νοτιοδυτική Ισπανία, εξαιτίας στην αύξηση της μέσης θερμοκρασίας κατά μόλις ένα βαθμό Κελσίου. Τα λουλούδια του πάρκου ανθίζουν συνήθως την πρώτη εβδομάδα του Μαΐου, αλλά φέτος άνθισαν αρκετές εβδομάδες πριν.

Υπάρχουν πάνω από 875 διαφορετικά είδη φυτών στο πάρκο. Οι ερευνητές, έχοντας πρόσβαση σε δεδομένα 35 ετών για 51 είδη, κατάφεραν να εντοπίσουν πως η άνθιση των ειδών αυτών έλαβε χώρα 22 μέρες νωρίτερα από τη δεκαετία του ’80. Φαίνεται πως τα φυτά έχουν προσαρμόσει τους βιολογικούς ρυθμούς τους, οι οποίοι μελετώνται από την επιστήμη της φαινολογίας.

Το δενδρολίβανο ήταν αυτό που άνθισε νωρίτερα από όλα, 92 μέρες πριν. Σχεδόν όλα τα είδη της μελέτης βασίζονται στην επικονίαση από έντομα για να αναπαραχθούν και τα έντομα βασίζονται στα φυτά για να τραφούν. Το πάρκο αποτελεί και ένα σταθμό των μεταναστευτικών πτηνών, κάτι που μπορεί αυτή η αλλαγή να επηρεάσει.

Η μακροπρόθεσμη παρακολούθηση των περιβαλλοντικών φαινομένων είναι σπάνια και μελέτες όπως αυτή, που χρησιμοποιεί δεδομένα δεκαετιών, είναι ο μόνος τρόπος για να καταλάβουμε τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής που λαμβάνει ήδη χώρα στη Γη.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο Annals of Botany.