Η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει να μειώσει τη ρύπανση κατά 90% μέχρι το 2040

Είναι όμως εφικτό;
07 Φεβρουαρίου 2024 10:14
Η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει να μειώσει τη ρύπανση κατά 90% μέχρι το 2040

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε το στόχο μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από ορυκτά καύσιμα στη Γηραιά Ήπειρο κατά 90% μέχρι το 2040, σε σχέση με τα επίπεδα του 1990.

Πρόκειται για ένα πολύ φιλόδοξο στόχο που απαιτεί τη μεταμόρφωση του ενεργειακού συστήματος της Ευρώπης και οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής συναντούν ήδη ισχυρές αντιδράσεις. Οι προτάσεις επικεντρώνονται σε τεχνολογίες που βρίσκονται ακόμα υπό ανάπτυξη, όπως η σύλληψη του διοξειδίου, παρά η μείωσή του. Αυτό γίνεται πιο εμφανές καθώς δεν αναφέρθηκε κάποια στρατηγική για μείωση της παραγωγής ενέργειας από πετρέλαιο ή αέριο.

Μπορείς να θέσεις όσους στόχους θες για να μειώσεις τα αέρια θερμοκηπίου, αλλά χωρίς ένα ξεκάθαρο σχέδιο για μείωση των ορυκτών καυσίμων που τα παράγουν, δεν μπορεί να είναι αξιόπιστοι. Είναι σαν να κατασκευάζεις ένα ποδήλατο χωρίς πετάλια, πώς θα το κινήσεις; - Dominic Eagleton, Global Witness

Σύμφωνα με τον οδικό χάρτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το 2040, το 8% του συνόλου των μειωμένων εκπομπών κατά 90%, θα προέλθει από τεχνολογίες σύλληψης και αφαίρεσης του άνθρακα.

Η ευρωπαϊκή βιομηχανία εργάζεται σκληρά για να μειώσει τις εκπομπές της αλλά υπάρχουν ορισμένοι τομείς όπου οι διεργασίες είναι πολύ δύσκολο να προσαρμοστούν και οι αλλαγές είναι υψηλού κόστους για να εφαρμοστούν. Για αυτό το λόγο πρέπει να προάγουμε την καινοτομία σε τεχνικές σύλληψης, μεταφοράς και αποθήκευσης άνθρακα, για να τις κάνουμε μία πιο αποτελεσματική κλιματική λύση. – Maros Sefcovic, Αντιπρόεδρος Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Η νέα στρατηγική θέτει ένα τεράστιο στόχο για τη σύλληψη άνθρακα. Περισσότεροι από 280 εκατομμύρια τόνοι το χρόνο πρέπει να συλλαμβάνονται από τις διεργασίες παραγωγής ενέργειας και να αποθηκεύονται. Εδώ αξίζει να αναφέρουμε πως περίπου τα 25 εργοστάσια παγκοσμίως που έχουν σχεδιαστεί να φιλτράρουν το διοξείδιο του άνθρακα από τον αέρα, κατάφεραν να συλλάβουν μόλις 0.01 εκατομμύρια τόνους πέρυσι. Το κόστος αφαίρεσης CO2 από την ατμόσφαιρα σήμερα εκτιμάται στα $600 ανά τόνο.

Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μπορεί να αλλάξει στο άμεσο μέλλον, ενόψει των Ευρωεκλογών, καθώς μία νέα επιτροπή θα αναλάβει καθήκοντα μετά τις εκλογές. Έπειτα, η νέα επιτροπή θα πρέπει να θέσει το σχέδιό της προς ψήφιση στην Ευρωβουλή και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.