Αυτός ο Μάρτιος ήταν ο θερμότερος με νέο ρεκόρ

Σπάνε τα ρεκόρ το ένα μετά το άλλο
10 Απριλίου 2024 10:36
Αυτός ο Μάρτιος ήταν ο θερμότερος με νέο ρεκόρ

Το ευρωπαϊκό σύστημα παρακολούθησης του κλίματος Copernicus, ανακοίνωσε πως ο Μάρτιος που πέρασε ήταν και επίσημα ο πιο θερμός Μάρτιος στην ιστορία, με 1.68 βαθμούς Κελσίου υψηλότερα από το μέσο όρο Μαρτίου μεταξύ 1850-1900 (προβιομηχανικά επίπεδα). Το ρεκόρ από τον περσινό Μάρτιο έσπασε με 0.1 βαθμό Κελσίου παραπάνω κατά μέσο όρο, αλλά με ορισμένα μέρη του πλανήτη όπως η Αφρική, η Γροιλανδία, η Νότια Αμερική και η Ανταρκτική να σημειώνουν μεγαλύτερες αυξήσεις.

Το πιο ανησυχητικό όμως ίσως να είναι πως ο Μάρτιος σήμανε τον δέκατο σερί μήνα με ρεκόρ θερμοκρασίας.

Οι θερμοκρασίες στην επιφάνεια της θάλασσας σημείωσαν “σοκαριστικά” υψηλές θερμοκρασίες. Ο Μάρτιος έσπασε το παγκόσμιο ρεκόρ Φεβρουαρίου για τη θερμοκρασία της επιφάνειας της θάλασσας.

Οι ωκεανοί καλύπτουν το 70% της Γης και απορροφούν το 90% της θερμότητας που παράγεται από τη ρύπανση της ανθρώπινης δραστηριότητας, από την αυγή της βιομηχανικής εποχής. Θερμότεροι ωκεανοί σημαίνει περισσότερη υγρασία στην ατμόσφαιρα. Περίπου 7% περισσότεροι υδρατμοί για κάθε 1 βαθμό Κελσίου που ανεβαίνει η θερμοκρασία. Αυτό οδηγεί σε πιο άστατο καιρό με ισχυρές βροχοπτώσεις και θυελλώδεις ανέμους. Η Ρωσία αντιμετωπίζει τις χειρότερες πλημμύρες εδώ και δεκαετίες, ενώ μέρη της Αυστραλίας, της Βραζιλίας και της Γαλλίας πλήττονται από ασυνήθιστες βροχοπτώσεις.

Το φαινόμενο El Nino το οποίο θερμαίνει την επιφάνεια του Ειρηνικού ωκεανού και οδηγεί σε υψηλότερες θερμοκρασίες παγκοσμίως, φαίνεται να υποχωρεί. Αλλά το φαινόμενο μόνο του δεν εξηγεί τις ακραίες αυξήσεις του προηγούμενου έτους και οι προβλέψεις για τους επόμενους μήνες δείχνουν θερμοκρασίες άνω του μέσου όρου.

Τα δεδομένα του Copernicus ξεκινούν από το 1940, αλλά οι επιστήμονες βασίζονται και σε άλλα κλιματικά δεδομένα, όπως πυρήνες πάγου, δακτύλιοι δέντρων και σκελετοί κοραλλιών για να βγάλουν συμπεράσματα για την εξέλιξη του κλίματος.

Ξέρουμε πως η περίοδος που ζούμε σήμερα είναι μάλλον η θερμότερη των τελευταίων 100.000 ετών. Είναι μία αλλαγή φάσης; Έχει χαλάσει το σύστημα του κλίματος; Δεν καταλαβαίνουμε γιατί έχουμε αυτήν την επιπλέον θέρμανση το 2023 και το 2024. Μπορούμε να εξηγήσουμε ένα μεγάλο μέρος, αλλά όχι όλο.

Οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, μεθανίου και οξειδίου του αζώτου – τα τρία κύρια αέρια θερμοκηπίου που εκπέμπονται από τον άνθρωπο – συνέχισαν να ανεβαίνουν το 2023.