Η ταχεία θέρμανση των ωκεανών προβληματίζει τους επιστήμονες

Κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου
06 Ιουνίου 2023 10:58
Η ταχεία θέρμανση των ωκεανών προβληματίζει τους επιστήμονες

Οι θερμοκρασίες στην επιφάνεια της θάλασσας συνεχίζουν να σπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο για περισσότερο από ένα μήνα, οδηγώντας την κατάσταση των ωκεανών της Γης σε αχαρτογράφητες περιοχές. Μετά από θερμοκρασίες ρεκόρ σε Αρκτική και Ανταρκτική, η National Oceanic and Atmospheric Administration των ΗΠΑ (NOAA), καταγράφει ένα τεράστιο αριθμό ωκεάνιων καυσώνων που εμφανίζονται σε όλο τον κόσμο, επιβαρύνοντας την πίεση στην υδρόβια ζωή. Παρόλη την ένταση των φαινομένων όμως, οι επιστήμονες δεν μπορούν να πουν πως δεν ήταν αναμενόμενη.

Ενώ είναι σημαντικό που αποδεικνύεται πως τα μοντέλα μας δουλεύουν, είναι τρομακτικό να βλέπουμε την κλιματική αλλαγή να λαμβάνει χώρα στην πραγματικότητα. Και αυτό είναι μόνο η αρχή. – Jens Terhaar, βιοχημικός WHOI

Οι προηγούμενες θερμοκρασίες-ρεκόρ είχαν καταγραφεί το 2016 κατά τη διάρκεια του El Nino, μιας κλιματικής κατάστασης που θερμαίνει περισσότερο τους ωκεανούς. Μάλιστα υπάρχουν ενδείξεις πως το El Nino είναι ξανά προ των πυλών και αυτό σημαίνει πως οι θερμοκρασίες των ωκεανών θα ανέβουν ακόμα περισσότερο τον επόμενο χρόνο.

Αν έχουμε και ένα νέο El Nino να προστεθεί σε αυτό, τότε μιλάμε για μία επιπλέον παγκόσμια θέρμανση της τάξης των 0.2-0.25 βαθμών Κελσίου, φέρνοντας σε αρκετά μέρη του πλανήτη τη συνολική αύξηση θερμοκρασίας πέραν του 1.5 βαθμού για πρώτη φορά.

Τα νούμερα δείχνουν πως οι προβλέψεις των επιστημόνων έχουν πολύ μεγάλο βαθμό σιγουριάς. Οι ερευνητές φοβούνται πως αν επαληθευτεί αυτή η τεράστια απόκλιση από προηγούμενες θερμοκρασίες, μπορεί να σημαίνει πως οι ωκεανοί της Γης έχουν φτάσει στα όρια των δυνατοτήτων τους για την απορρόφηση της θερμότητας. Και φυσικά κάτι τέτοιο είναι τρομακτικό αφού οι ωκεανοί απορροφούν το 90% της θερμότητας των κλιματικών συστημάτων.

Οι ρυθμοί αύξησης θερμοκρασιών δείχνουν μία αύξηση τριών βαθμών Κελσίου μέχρι το 2100.

Είναι αλήθεια πως μερικές επιπτώσεις τις βιώνουμε ήδη. Άλλες δεν μπορούμε να τις αποφύγουμε. Αλλά οι έρευνες εκατοντάδων επιστημόνων δείχνουν ξεκάθαρα πως οι επιλογές μας έχουν σημασία. Δεν είναι αργά ακόμα για να αποφύγουμε τις χειρότερες επιπτώσεις. – Katharin Hayhoe, περιβαλλοντικός επιστήμονας