Παρίσι: Ακτιβίστριες βανδάλισαν τη Μόνα Λίζα πετώντας σούπα (ΒΙΝΤΕΟ)

Δύο γυναίκες προκάλεσαν αναστάτωση στο Μουσείο του Λούβρου
28 Ιανουαρίου 2024 16:43
Παρίσι: Ακτιβίστριες βανδάλισαν τη Μόνα Λίζα πετώντας σούπα (ΒΙΝΤΕΟ)

Ένα από τα πιο διάσημα έργα στην ανθρώπινη ιστορία, η "Μόνα Λίζα" του Λεονάρντο Ντα Βίντσι έπεσε ξανά θύμα των ακτιβιστών. Δύο γυναίκες που αυτοαποκαλούνταν ακτιβίστριες εισήλθαν στο Μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι, πέρασαν από τη προστατευτική μπάρα και επιτέθηκαν στον ανεκτίμητης αξίας πίνακα πετώντας κάποιου είδους σούπας. Ο πίνακας του Ντα Βίντσι φυλάσσεται πίσω από μια παχιά γυάλινη και αλεξίσφαιρη προθήκη, η οποία προστάτευσε για ακόμη μια φορά το διάσημο έργο. 

Έπειτα η μία από τις δύο έβγαλε το μπουφάν της αποκαλύπτοντας ένα λευκό μπλουζάκι στο οποίο έγραφε "Riposte Alimentaire", που είναι το όνομα της ομάδας οικολόγων όπου ανήκει. Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο ειδήσεων, οι δύο γυναίκες ζητούσαν το δικαίωμα σε "υγιεινά και βιώσιμα τρόφιμα".  "Τι είναι πιο σημαντικό; Η τέχνη ή το δικαίωμα στην υγιεινή και βιώσιμη τροφή; Το αγροτικό σύστημά μας είναι άρρωστο" φώναζαν οι δυο τους, στεκούμενες μπροστά στη Μόνα Λίζα. 

Ανάλογη επίθεση είχε δεχτεί και το 2022 όταν ένας ακτιβιστής είχε πετάξει ολόκληρη τούρτα στον θρυλικό πίνακα. Πρόκειται βέβαια για ένα ακόμη παρόμοιο επεισόδιο όπου ακτιβιστές βανδαλίζουν διάσημα έργα τέχνης ζωγράφων σε πασίγνωστα μουσεία του κόσμου και ειδικά της Ευρώπης. Να σημειωθεί επίσης ότι τις τελευταίες μέρες έχουν λάβει χώρα μαζικές διαδηλώσεις στο Παρίσι από τους αγρότες, οι οποίοι ζητούν να σταματήσει η αύξηση του κόστους των καυσίμων και να απλοποιηθεί η νομοθεσία. 

Η αυξημένη ασφάλεια ενάντια στην φθορά του πίνακα έχει τοποθετηθεί από τις αρχές της δεκαετίας του 1950, όταν υπέστη ζημιά από έναν επισκέπτη που της έριξε οξύ.

Δείτε τη στιγμή του βανδαλισμού της Μόνα Λίζα: