Τα παγκόσμια ρεκόρ θερμοκρασιών σπάνε το ένα μετά το άλλο. Πώς τα μετράμε;

Έχει νόημα η καθημερινή παρακολούθηση;
10 Ιουλίου 2023 10:10
Τα παγκόσμια ρεκόρ θερμοκρασιών σπάνε το ένα μετά το άλλο. Πώς τα μετράμε;

Ο Ιούλιος έχει σπάσει ρεκόρ με ολοένα και αυξανόμενες θερμοκρασίες σε παγκόσμιο επίπεδο, προκαλώντας την ανησυχία επιστημόνων και πολιτών. Πώς όμως παράγονται αυτές οι μετρήσεις, ειδικά σε παγκόσμια κλίμακα;

Τα μοντέλα που χρησιμοποιούνται για να παραχθούν αυτές οι εκτιμήσεις δεν είναι τόσο ακριβή όσο οι μηνιαίες και ετήσιες αναφορές των επιστημόνων, ωστόσο μπορούν να προσφέρουν ένα σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για φαινόμενα ακραίας ζέστης.

Το University of Maine χρησιμοποιεί ένα online εργαλείο που ονομάζει Climate Reanalyzer, το οποίο δείχνει τις καμπύλες της παγκόσμιας μέσης θερμοκρασίας κάθε μέρας από το 1979 έως σήμερα. Στις 3 Ιουλίου η καμπύλη έφτασε τους 17.01 βαθμούς Κελσίου, ενώ συνέχισε να ανεβαίνει στις 4 Ιουλίου στους 17.18 βαθμούς και στις 5 Ιουλίου στους 17.23 βαθμούς. Τα διαδοχικά ρεκόρ επιβεβαιώθηκαν από το Copernicus Climate Change Service της Ευρώπης με μία μικρή απόκλιση στις θερμοκρασίες λόγω των διαφορετικών δεδομένων που χρησιμοποιεί.

Πρόκειται για ένα συνδυασμό από πραγματικές μετρήσεις θερμοκρασιών, μέσω επίγειων σταθμών, δορυφόρων και άλλων μέσων, χρησιμοποιώντας μοντέλα υπολογιστή. Το Climate Reanalyzer χρησιμοποιεί δεδομένα από το NOAA των ΗΠΑ, ενώ το Copernicus αναγνωρίζεται ως υπερσύγχρονο σύστημα από την ευρύτερη επιστημονική κοινότητα.

Αυτές είναι εκτιμήσεις, ανεπίσημα αρχεία. Η μεγαλύτερη έμφαση πρέπει να δοθεί σε μηνιαίο και ετήσιο χρονικό περιθώριο, καθώς αυτές οι αναφορές υπόκεινται σε μεγαλύτερους ελέγχους και επιβεβαιώσεις από αυτό δεν είναι δυνατόν για καθημερινά αρχεία που βασίζονται σε πληροφορίες πραγματικού χρόνου.

Την προηγούμενη εβδομάδα λοιπόν, το Copernicus έδωσε τη μηνιαία αναφορά του, καταγράφοντας το πιο καυτό Ιούνιο σε παγκόσμια κλίμακα, ενώ μία αναφορά με τα ίδια αποτελέσματα αναμένεται και από το NOAA αυτήν την εβδομάδα. Οι μηνιαίες αναφορές δε χρησιμοποιούν μοντέλα υπολογιστή και βασίζονται αποκλειστικά σε μετρήσεις οργάνων, έχοντας πολλά περισσότερα σημεία δεδομένων.

Φυσικά οι επιστήμονες ενδιαφέρονται για τις μακροπρόθεσμες τάσεις και αλλαγές και όχι τόσο για τα καθημερινά ρεκόρ, έτσι ώστε να αποκλείσουν διαταραχές που απλά σχετίζονται με τον καιρό. Επιπλέον, η έννοια της παγκόσμιας μέσης θερμοκρασίας είναι αόριστη και δεν αφορά το κοινό.

Κανείς δε ζει με παγκόσμια μέση θερμοκρασία.

Παρόλο λοιπόν που η θερμοκρασία σε καθημερινή βάση αφορά τον καιρό και όχι το κλίμα, η καταγραφή της σε βάθος χρόνου προσφέρει πολύτιμα στοιχεία για το κλίμα.

Αυτά τα προσωρινά ρεκόρ παρέχουν ένα ακόμα στοιχείο για το παγκόσμιο κλιματικό μοντέλο, το οποίο αλλάζει εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής και του El Nino. Νομίζω πως είναι ένα σημάδι πως κατευθυνόμαστε σε μία πολύ ζεστή περίοδο. Ο Ιούνιος ήταν ο πιο καυτός Ιούνιος στην ιστορία με διαφορά. Φαίνεται πως το 2023 στο σύνολό του θα είναι η θερμότερη χρονιά από τότε που ξεκινήσαμε να έχουμε αρχεία καταγραφής στα μέσα του 1800.