Έτοιμος για ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών ο Βόρειος Ατλαντικός

Πολύ νωρίτερα από ό,τι περιμέναμε
31 Ιουλίου 2023 10:17
Έτοιμος για ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών ο Βόρειος Ατλαντικός

Ο Βόρειος Ατλαντικός έφτασε στο θερμότερο επίπεδό του την προηγούμενη εβδομάδα, αρκετές εβδομάδες πριν τη συνηθισμένη ετήσια κορύφωσή του, σύμφωνα με τα δεδομένα της αμερικανικής NOAA.

Βάσει της ανάλυσής μας, η ανώτερη μέση θερμοκρασία στο Βόρειο Ατλαντικό ωκεανό είναι 24.9 βαθμοί Κελσίου, κάτι που παρατηρήσαμε την Τετάρτη.

Το ρεκόρ είναι ανησυχητικό καθώς έρχεται αρκετά νωρίς μέσα στη χρονιά, αφού ο Βόρειος Ατλαντικός φτάνει στην κορύφωση των θερμοκρασιών στις αρχές του Σεπτεμβρίου. Το προηγούμενο ρεκόρ που είχε καταγραφεί ήταν το Σεπτέμβριο του 2022 με 24.89 βαθμούς Κελσίου. Η NOAA η οποία παρακολουθεί τις θαλάσσιες θερμοκρασίες από τις αρχές της δεκαετίας του ’80, θα χρειαστεί περίπου δύο εβδομάδες για να επιβεβαιώσει τα αρχικά ευρήματα.

Η NOAA προβλέπει πως η θερμοκρασία επιφανείας του Βόρειου Ατλαντικού θα συνεχίσει να αυξάνεται κατά τη διάρκεια του Αυγούστου και θεωρεί πως είναι πολύ πιθανόν να έχουμε νέα ρεκόρ.

Το ευρωπαϊκό σύστημα παρακολούθησης θερμοκρασιών Copernicus, το οποίο χρησιμοποιεί διαφορετικό σετ δεδομένων από την NOAA, δήλωσε πως κατέγραψε την Τετάρτη θερμοκρασία 24.7 βαθμών Κελσίου στο Βόρειο Ατλαντικό, δηλώνοντας πως είναι απλά θέμα ημερών η κατάρριψη του ρεκόρ.

Η κατάσταση είναι ακραία. Έχουμε δει θαλάσσιους καύσωνες ξανά, αλλά αυτός είναι πολύ επίμονος και επεκτείνεται σε μία τεράστια επιφάνεια. Αυτή η συγκέντρωση ενέργειας διπλασιάστηκε τις τελευταίες δύο δεκαετίες.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, η μέση θερμοκρασία επιφάνειας των ωκεανών σημειώνει ρεκόρ διαρκώς από τον Απρίλιο. Ένα παράδειγμα είναι η θερμοκρασία επιφάνειας που καταγράφηκε ανοιχτά των ακτών της Florida την προηγούμενη Δευτέρα, με 38.3 βαθμούς Κελσίου, μία θερμοκρασία που παρομοιάζεται με μία μπανιέρα ζεστού νερού. Αν επιβεβαιωθεί η μέτρηση, θα μιλάμε για νέο παγκόσμιο ρεκόρ.