Ο Keanu Reeves δεν υπάρχει πλέον στην Κίνα

Εξαφανίστηκε από τις μηχανές αναζήτησης μαζί με όλες τις ταινίες του
30 Μαρτίου 2022 20:49
Ο Keanu Reeves δεν υπάρχει πλέον στην Κίνα

Οι κινέζοι πολίτες δεν έχουν πλέον τη δυνατότητα να δουν καμία από τις πολλές και λατρεμένες ταινίες του Keanu Reeves, όπως τα Matrix και τα John Wick, ενώ οι εγχώριες μηχανές αναζήτησης δεν επιστρέφουν πλέον κανένα αποτέλεσμα για το όνομά του. Όσον αφορά την Κίνα, ο Keanu Reeves δεν υπάρχει πλέον.

Συγκεκριμένα, όπως μεταφέρει με ειδικό του ρεπορτάζ το Reuters, οι κινεζικές αρχές διέγραψαν κάθε στοιχείο της ύπαρξης του αστέρα του Hollywood από τους servers όλων των ιστοσελίδων και των υπηρεσιών της χώρας. Για παράδειγμα, η Tencent και η iQiyi αφαίρεσαν πάνω από 19 ταινίες του Keanu από τις streaming υπηρεσίες τους, ενώ κάθε δοκιμή αναζήτησης του ονόματός του είτε στα αγγλικά είτε στην κινεζική γλώσσα δεν επιστρέφει αποτελέσματα.

Ο λόγος που η κυβέρνηση της χώρας προέβη σε αυτή τη κίνηση έχει να κάνει με μια συναυλία που διοργάνωσε το Tibet House US, στην οποία συμμετείχε ψηφιακά ο Keanu στις 3 Μαρτίου. Πρόκειται για έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό που δημιουργήθηκε κατόπιν αιτήματος του Δαλάι Λάμα με στόχο τη διατήρηση των αρχαίων παραδόσεων της φιλοσοφίας, της επιστήμης του νου, της τέχνης και του πολιτισμού του Θιβέτ. Βέβαια, είναι σαφές ότι οι αρχές της Κίνας δε συμπαθούν ιδιαίτερα τον οργανισμό και οποιονδήποτε επιλέγει να συνδεθεί μαζί του.

Το πως θα επηρεαστεί η καριέρα του ηθοποιού από τη «διαγραφή» στην Κίνα μένει να το δούμε. Με 1.4 δισεκατομμύρια πληθυσμό, πρόκειται για το μεγαλύτερο εν δυνάμει κινηματογραφικό κοινό στον κόσμο, με πολλά στούντιο ταινιών να του δίνουν προτεραιότητα. Πλέον, λοιπόν, ο Keanu Reeves ίσως να μην αποτελεί ασφαλή επιλογή για μεγάλου budget παραγωγές που φιλοδοξούν να προβληθούν παγκοσμίως.

Για την ιστορία, το internet ελέγχεται αυστηρά στην χώρα με το περίφημο «Great Firewall» που μπλοκάρει την πρόσβαση στα Google, YouTube, Twitter, Facebook, Netflix και σχεδόν κάθε άλλη δημοφιλής υπηρεσία/ ιστοσελίδα της Δύσης. Όπως σας ενημερώσαμε, αυτό είχε προκαλέσει προβλήματα και στους πρόσφατους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες.