Χειμερινοί Ολυμπιακοί 2022: Χωρίς smartphones στην Κίνα οι Αμερικανοί αθλητές  

Και αυτός είναι ο λόγος

Χειμερινοί Ολυμπιακοί 2022: Χωρίς smartphones στην Κίνα οι Αμερικανοί αθλητές

Οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες 2022 στο Πεκίνο αναμένεται να ξεκινήσουν την Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου και καθώς οι αθλητές ετοιμάζονται να ταξιδέψουν στην πρωτεύουσα της Κίνας, θα χρειαστεί να αποχωριστούν τις προσωπικές τους ηλεκτρονικές συσκευές.

Αναλυτικότερα, η Ολυμπιακή και Παραολυμπιακή Επιτροπή των Ηνωμένων Πολιτειών ζητά από τους Αμερικανούς αθλητές να κάνουν το ταξίδι χωρίς τα προσωπικά του smartphones, αλλάζοντάς τα με κινητά απλής χρήσης με πλήκτρα, για τις όποιες κλήσεις ενδεχομένως θα χρειαστεί να κάνουν. Η επιτροπή τονίζει πως μπορεί να υπάρξει ψηφιακή παρακολούθηση από τη πλευρά της κίνας, επισημαίνοντας:

Κάθε συσκευή, επικοινωνία, συναλλαγή και διαδικτυακή δραστηριότητα μπορεί να παρακολουθείται. Οι συσκευές σας ενδέχεται επίσης να παραβιαστούν με κακόβουλο λογισμικό, το οποίο θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά τη μελλοντική του χρήση.

Αξίζει να σημειωθεί πως αντίστοιχες προειδοποίησες εξέδωσε και η Μεγάλη Βρετανία, ο Καναδάς και η Ολλανδία, όπως μεταφέρει το Wall Street Journal.

Για την ιστορία, αυτοί οι φόβοι δεν αδικαιολόγητοι. Το 2019 η Κίνα πιάστηκε να εγκαθιστά spyware λογισμικό στα smartphones όλων των τουριστών που ερχόντουσαν από την Σιντζιάνγκ περιοχή, την οποία παρακολουθεί εντατικά για πολιτικούς λόγους.

Βέβαια, και να έφερναν τα smartphones τους, οι αθλητές δε θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τις περισσότερες διαδικτυακές υπηρεσίες που γνωρίζουν από τον δυτικό κόσμο. Συγκεκριμένα, κάτι τέτοιο είχε συμβεί το 2008, όταν η Κίνα υποσχέθηκε πως θα προσφέρει στους θεατές, τους δημοσιογράφους και τους αθλητές πρόσβαση στο διαδίκτυο χωρίς περιορισμούς. Τελικά κάτι τέτοιο δεν συνέβη και το «The Great Firewall» που μπλοκάρει την πρόσβαση στα Google, YouTube, Twitter, Facebook, Netflix κ.α. δεν απενεργοποιήθηκε πλήρως.