Will Smith: Κινδυνεύει να χάσει το Όσκαρ του - Τι προβλέπει ο κανονισμός της Ακαδημίας;

Ύστερα από την επίθεση του επί σκηνής στον Chris Rock
28 Μαρτίου 2022 16:54
Will Smith: Κινδυνεύει να χάσει το Όσκαρ του - Τι προβλέπει ο κανονισμός της Ακαδημίας;

Κινδυνεύει ο Will Smith να χάσει το Όσκαρ του μετά το σοκαριστικό περισταστικό στην 94η Τελετή Απονομής; Το αστείο του Chris Rock προς τη Jada Pinkett-Smith γύρισε μπούμερανγκ στον κωμικό, με αποτέλεσμα ο Smith να σηκωθεί από τη θέση του και να χαστουκίσει μπροστά σε εκατομμύρια θεατές που έβλεπαν σε ζωντανή μετάδοση τον παρουσιαστή του βραβείου Καλύτερου Ντοκιμαντέρ. 

Λίγο μετά όταν ο Smith βραβεύτηκε με το Όσκαρ Α' Ανδρικού ρόλου με δάκρυα στα μάτια φάνηκε να μετανιώνει την πράξη του, ζητώντας συγγνώμη από την Ακαδημία, αλλά όχι και από τον Chris Rock. Το πρωτοφανές περιστατικό ξεσήκωσε διαφόρων ειδών αντιδράσεις με την Ακαδημία μάλιστα να προβαίνει σε μια λιτή ανακοίνωση μέσω του Twitter λέγοντας:

Η Ακαδημία δεν συγχωρεί τη βία οποιασδήποτε μορφής. Απόψε είμαστε στην ευχάριστη θέση να γιορτάσουμε τους νικητές των 94ων βραβείων Oscars, οι οποίοι αξίζουν αυτή τη στιγμή αναγνώρισης από τους συναδέλφους τους και τους απανταχού λάτρεις του σινεμά. 

Τι προβλέπει ο κανονισμός της Ακαδημίας

Ύστερα από ένα δημοσίευμα της Daily Mail εγείρεται το ερώτημα εάν ο Will Smith παραβιάζει τους κανόνες της Ακαδημίας με αποτέλεσμα να χρειαστεί να επιστρέψει το Όσκαρ του. Το 2017 ελέω του κινήματος #MeToo περιλαμβάνονται αυστηρότερες οδηγίες όσον αφορά τον κώδικα συμπεριφοράς για τα μέλη της Ακαδημίας. 

Η τότε CEO της AMPAS, Dawn Hudson είχε γράψει προς τα μέλη της Ακαδημίας τις νέες αξίες που εκτιμά το σώμα: 

"Δεν υπάρχει θέση στην Ακαδημία για άτομα που κάνουν κατάχρηση της θέσης, της εξουσίας, ή της επιρροής τους με τρόπο που παραβιάζει τα αναγνωρισμένα πρότυπα ευπρέπειας. Η Ακαδημία είναι κατηγορηματικά αντίθετη σε οποιαδήποτε μορφή κακοποίησης, παρενόχλησης ή διάκρισης με βάση το φύλο, τον σεξουαλικό προσανατολισμό, τη φυλή, την εθνικότητα, την αναπηρία, την ηλικία, τη θρησκεία ή την εθνικότητα. Το Συμβούλιο των Διοικητών πιστεύει ότι αυτά τα πρότυπα είναι απαραίτητα για την αποστολή της Ακαδημίας και αντικατοπτρίζουν τις αξίες μας".

Μένει να δούμε έαν η Ακαδημία θα λάβει περαιτέρω δράση για αυτό το απίστευτο περιστατικό που έγινε σε ζωντανή μετάδοση.