O Sam Shepard απεβίωσε στα 73 του χρόνια

Γράφτηκε ο επίλογος ενός καταξιωμένου ηθοποιού και συγγραφέα
01 Αυγούστου 2017 14:03
O Sam Shepard απεβίωσε στα 73 του χρόνια

Ο βραβευμένος με Pulitzer συγγραφέας και αγαπημένος ηθοποιός Sam Shepard απεβίωσε σε ηλικία 73 ετών, την προηγούμενη Πέμπτη, στις 27 Ιουλίου. Ο θάνατός του οφείλεται στην επιδείνωση της υγείας του λόγω επιπλοκών που είχε από την νόσο του Lou Gehrig (Αμυοτροφική Πλευρική Σκλήρυνση).

Ο Shepard έγινε ευρέως γνωστός μέσα από την συμμετοχή του στο αμερικανικό ιστορικό έπος The Right Stuff του 1983 όπου υποδύθηκε τον πιλότο Chuck Yeager με την Ακαδημία να τον προτείνει ως υποψήφιο για Όσκαρ ερμηνείας. Το υποκριτικό του ταλέντο είχε φανεί ήδη άλλωστε από το 1978 στο αριστούργημα του Terrence Malick,  Days of Heaven, και αναδείχθηκε ακόμη περισσότερο και μέσα από τους ρόλους που έπαιξε στο The Pelican Brief, Black Hawk Down, The Notebook, The Assassination of Jesse James, Mud, August: Osage County, Midnight Special και τη σειρά του Netflix Bloodline. Η τελευταία του κινηματογραφική εμφάνιση ήταν στο θρίλερ Never Here.

Όσον αφορά την κλίση του στην συγγραφή, Ο Sam Shepard ήταν και ένας εξαιρετικός σεναριογράφος με πολλές επιτυχίες όπως το Zabriskie Point ( 1970), το Curse of the Starving Class (1994),  το Simpatico (1999). Αξίζει να σημειωθεί ότι έγραψε και σκηνοθέτησε το  Far North (1988) με την Jessica Lange, καθώς επίσης και το Silent Tongue (1994).

Ο Shepard εκτός από ηθοποιός και σεναριογράφος, ήταν επίσης εκπληκτικός θεατρικός συγγραφέας, καθώς απέσπασε το βραβείο Pulitzer για το θεατρικό δράμα που συνέθεσε το 1979 με την ονομασία “Buried Child". Τέλος, διεκδίκησε υποψηφιότητα για δύο ακόμα Pulitzer, ένα για το “True West” και ένα για το "Fool for Love", που ανέβηκαν στο Broadway.