William Goldman: Πέθανε ο βραβευμένος με Όσκαρ σεναριογράφος σε ηλικία 87 ετών

Γνωστός για τα "Butch Cassidy and the Sundance Kid" και "All the President's Men"
16 Νοεμβρίου 2018 17:01
William Goldman: Πέθανε ο βραβευμένος με Όσκαρ σεναριογράφος σε ηλικία 87 ετών

Την τελευταία του πνοή σε ηλικία 87 ετών άφησε την Παρασκευή, ο William Goldman, ένας από τους λαμπρούς σεναριογράφους του Hollywood, που τίμησαν όσο λίγοι την τέχνη τους. Πρόκειται για τον δις βραβευμένο με Όσκαρ σεναριογράφο των Butch Cassidy and the Sundance Kid και του "All The President's Men".

Ήταν μάλιστα και διάσημος συγγραφέας βιβλίων καθώς έγραψε το "Adventures in the Screen Trade" το 1982 σχετικά με την βιομηχανία του Χόλιγουντ και του θεάματος, αφήνοντας πίσω του την μεγάλη ατάκα πως "κανείς δεν ξέρει τίποτα".  

 

Στα βιβλία του πάντα κατέκρινε με οξύ τρόπο τη σόου μπίζνες, καταγράφοντας τις δικές του εμπειρίες στο Hype and Glory του 1990, αναφερόμενος συγκεκριμένα στο πόσο συχνά μάλωνες με τους σκηνοθέτες -που τους αποκαλούσε φονιάδες των συγγραφέων- καθώς δεν είχαν κανένα όραμα του τι ήθελαν και απαιτούσαν να γράφεται από την αρχή το σενάριο. 

Λέγεται ότι έσωσε την τελευταία στιγμή το σενάριο του οσκαρικού Good Will Hunting του 1997 αλλά δεν θέλησε να πάρει ποτέ τα εύσημα ο ίδιος του, ωστόσο στα credits της ταινίας οι Matt Damon και Ben Affleck τον περιέβαλαν στα "special thanks". Μάλιστα το Heat του Michael Mann και το Wild Card (2015) βασίζονται σε ένα βιβλίο του που έγραψε το 1985.