William Friedkin: Οι Stephen King, Ellen Burstyn και πολλοί άλλοι λένε “αντίο“ στον σπουδαίο σκηνοθέτη

Ο σκηνοθέτης του “Εξορκιστή“ έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 87 ετών.
08 Αυγούστου 2023 15:34
William Friedkin: Οι Stephen King, Ellen Burstyn και πολλοί άλλοι λένε “αντίο“ στον σπουδαίο σκηνοθέτη

Ο William Friedkin (Γουίλιαμ Φρίντκιν) έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 87 ετών, όντας ένας από τους σπουδαιότερους σκηνοθέτες που πέρασαν ποτέ από το Χόλιγουντ, αφήνοντας πίσω του μια παρακαταθήκη που περιλαμβάνει την ταινία "Ο Εξορκιστής" και το "The French Connection". 

Το Χόλιγουντ μούδιασε στο άκουσμα της είδησης του θανάτου του Φρίντκιν και συνεργάτες, συνάδελφοι και φίλοι του έσπευσαν να τον αποχαιρετήσουν μέσω δηλώσεων σε ειδικά μέσα και τα social media. Από το τελευταίο αντίο δε θα μπορούσε να λείπει η βραβευμένη με Όσκαρ ηθοποιός, Ellen Burstyn, η οποία έπαιξε την Chris McNeil στον "Εξορκιστή" το 1973, ένας ρόλος που της χάρισε τη δεύτερη Όσκαρ υποψηφιότητα της καριέρας της. Η Burstyn θα υποδυθεί ξανά σύντομα το ρόλο της Chris στην επερχόμενη ταινία The Exorcist: Believer που σκηνοθετεί ο David Gordon Green.

Γράφοντας το δικό της αντίο στον Friedkin, μέσω του Deadline, η Burstyn είπε: "Ο φίλος μου Bill Friedkin ήταν ένας αυθεντικός άνθρωπος, έξυπνος, καλλιεργημένος, ατρόμητος και εξαιρετικά ταλαντούχος. Στο πλατό, ήξερε τι ήθελε, θα έκανε τα πάντα για να το πετύχει και ήταν σε θέση να το αφήσει να περάσει αν έβλεπε κάτι καλύτερο να συμβαίνει. Ήταν αναμφίβολα μια ιδιοφυΐα."

Ο γνωστός παραγωγός Jason Blum της Blumhouse Productions είπε τα εξής για τον αείμνηστο σκηνοθέτη: "Προσωπικά οφείλω πολλά στον William Friedkin και λυπάμαι για την απώλειά του. Περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο σκηνοθέτη, άλλαξε τόσο τον τρόπο με τον οποίο οι σκηνοθέτες προσέγγιζαν τις ταινίες τρόμου όσο και την αντίληψη των ταινιών τρόμου στην ευρύτερη κουλτούρα. Λυπούμαστε βαθιά για τον θάνατό του και εκφράζουμε βαθιά την ευγνωμοσύνη μας για το έργο που άφησε πίσω του".

Ο μετρ των μυθιστορημάτων τρόμου και συγγραφέας, Stephen King αποχαιρέτησε τον σκηνοθέτη του The Exorcist, αναγνωρίζοντας το αντίκτυπο που είχε στο είδος. "Λυπάμαι πολύ για τον θάνατο του William Friedkin, ενός βαθιά ταλαντούχου σκηνοθέτη. Το THE EXORCIST είναι σπουδαίο, αλλά για μένα παραμένει πραγματικά κλασικό το SORCERER.

"Πω ρε φίλε...ένας πραγματικός δάσκαλος του σινεμά, του οποίου η επιρροή θα υπάρχει για πάντα. Εις το επανιδείν, William Friedkin" έγραψε ο Elijah Wood, πρωταγωνιστής της τριλογίας του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών. 

Και ο οσκαρικός σκηνοθέτης Γκιγέρμο Ντελ Τόρο (Guillermo Del Toro) είπε το δικό του αντίο: "Ο κόσμος μας έχασε ένα από τους Θεούς του Κινηματογράφου. Το σινεμά έχασε έναν αληθινό επιστήμονα και εγώ έχασα έναν αγαπητό, πιστό και αληθινό φίλο. Ο Γουίλιαμ Φρίντκιν μας άφησε. Ήμασταν ευλογημένοι που τον είχαμε."

Το βιογραφικό του περιλαμβάνει ταινίες όπως: "Το μεροκάματο του φόβου" (The Sorcerer του 1977), "Οι αετονύχτηδες του Μπρίνκς" (The Brink's Job του 1978), "Το Ψωνιστήρι" (Cruising του 1980), "Ο άνθρωπος από το Λος Άντζελες" (To Live and Die in L.A. του 1985), "Jade" του 1995, "Κατάχρηση εξουσίας" (Rules of Engagement του 2000), "Ο Κυνηγημένος" (The Hunted του 2003), "Το μικρόβιο του φόβου" (Bug του 2006) και "Killer Joe" του 2011.

Σκηνοθέτησε επίσης αρκετά επεισόδια τηλεοπτικών σειρών όπως "Tales from the Crypt", The Twilight Zone, "The Alfred Hitchcock Hour", "CSI" και πολλές ακόμη. 

Η τελευταία του ταινία με τίτλο "The Caine Mutiny Court-Martial" με πρωταγωνιστή τον Kiefer Sutherland θα κάνει πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Βενετίας 2023.