Τι επιτρέπεται και τι όχι να κάνουν οι ηθοποιοί του Χόλιγουντ εν μέσω της απεργίας τους

Υπάρχει πρωτόκολλο που θα πρέπει να υπακούν όσοι συμμετέχουν στην απεργία
14 Ιουλίου 2023 20:43
Τι επιτρέπεται και τι όχι να κάνουν οι ηθοποιοί του Χόλιγουντ εν μέσω της απεργίας τους

Η μαζική απεργία σεναριογράφων (WGA) και ηθοποιών του Χόλιγουντ (SAG-AFTRA) έχει τεθεί σε ισχύ από το πρωί της Παρασκευής και ήδη το Χόλιγουντ νιώθει τις επιπτώσεις του αφού, το Deadpool 3 ανακοίνωσε ότι σταματάει επ' αόριστον τα γυρίσματά του. Η ταυτόχρονη απεργία των συνδικαλιστικών ενώσεων ηθοποιών και σεναριογράφων είχε να συμβεί εδώ και 63 χρόνια, καθώς όταν έγινε για πρώτη φορά στα χρονικά, το 1960, η αφορμή ήταν η διεκδίκηση πληρωμών από την πώληση ταινιών στα τηλεοπτικά δίκτυα. 

Τώρα είναι η δίκαιη πληρωμή τους στην εποχή του streaming αλλά και η διασφάλιση ότι η ΑΙ δεν θα τους πάρει πρακτικά τη δουλειά. Ωστόσο, όσοι συμμετέχουν στην απεργία της SAG-AFTRA θα πρέπει να ακολουθούν αυστηρά μερικούς κανόνες. Έτσι υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορούν και άλλα που δεν μπορούν να κάνουν για όσο καιρό διαρκέσει η απεργία του συνδικάτου. 

Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές, τα μέλη της SAG-AFTRA δεν θα μπορούν να παρίστανται σε πρεμιέρες, να δίνουν συνεντεύξεις για έργα που έχουν ολοκληρωθεί, να πηγαίνουν σε βραβεία, να συμμετέχουν σε κινηματογραφικά φεστιβάλ ή ακόμη και να προωθούν έργα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όσο διαρκεί η απεργία. Επίσης, δεν επιτρέπεται να παρευρίσκονται σε συνέδρια όπως το Comic-Con ή το 90s Con για να προωθήσουν οποιαδήποτε προηγούμενη ή τρέχουσα δουλειά που έγινε με συμβόλαιο της SAG-AFTRA.

Επίσης, δεν επιτρέπεται να συμμετέχουν με τη φωνή τους σε trailers, διαφημιστικά, να κάνουν ADR, να τραγουδούν, να αφηγούνται, να σκανάρουν τη φυσιογνωμία τους, αλλά ούτε και stand-in και ενδυματολογικές δοκιμές σε παραγωγές. 

Η Συμμαχία Παραγωγών Κινηματογράφου και Τηλεόρασης, η οποία εκπροσωπεί τα στούντιο, υποστηρίζει ότι παρουσίασε μια συμφωνία που προσέφερε "ιστορικές αυξήσεις στις αμοιβές και τα residuals, μια πρωτοποριακή πρόταση AI που προστατεύει τα ψηφιακά ομοιώματα των ηθοποιών για τα μέλη της SAG-AFTR" και πολλά άλλα.

Ωστόσο αυτή η πρωτοποριακή πρόταση αποκαλύφθηκε από τον επικεφαλής διαπραγματεύσεων της SAG-AFTRA και το σχέδιο θύμισε να βγαίνει από επεισόδιο του Black Mirror

Tags: