Η δυστοπική πρόταση του Χόλιγουντ στους ηθοποιούς για τους ΑΙ σωσίες τους

Ένα από τα αιτήματα της AMPTP που έμοιαζε βγαλμένο από επεισόδιο του Black Mirror
14 Ιουλίου 2023 11:32
Η δυστοπική πρόταση του Χόλιγουντ στους ηθοποιούς για τους ΑΙ σωσίες τους

Η κατάσταση στο Χόλιγουντ έχει φτάσει σε ένα πρωτοφανές εδώ και έξι δεκαετίες σκηνικό καθώς τόσο το Writer's Guild Association (σεναριογράφοι) όσο και το SAG-AFTRA (σωματείο ηθοποιών) απεργούν πλέον ταυτόχρονα, ωθώντας τηλεοπτικές και κινηματογραφικές παραγωγές να σταματήσουν τις εργασίες τους. 

Στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου του SAG-AFTRA για το ξεκίνημα των απεργιακών κινητοποιήσεων, αποκαλύφθηκε μια από τις προτάσεις των Χολιγουντιανών στούντιο που εκπροσωπούνται από το AMPTP (Alliance of Motion Picture and Television Producers), η οποία φάνταζε τόσο δυστοπική σαν να ήταν βγαλμένη από επεισόδιο Black Mirror. 

Ο επικεφαλής των διαπραγματεύσεων του σωματείου των ηθοποιών, Duncan Crabtree-Ireland, αναφέρθηκε στην "ρηξικέλευθη πρόταση για την ΑΙ που θα προστατεύει τα ψηφιακά ομοιώματα των ηθοποιών για τα μέλη της SAG-AFTRA", που έκανε το AMPTP και μίλησε ακριβώς για το τι περιλάμβανε αυτή η πρόταση. 

Αυτό που πρακτικά είπανε τα μεγάλα Χολιγουντιανά στούντιο στο σωματείο ηθοποιών είναι ότι θα "πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να σκανάρουν τους καλλιτέχνες, να παίρνουν το μισθό μιας ημέρας και πως οι εταιρίες θα κατέχουν αυτό το σαρωμένο ομοίωμα, την εικόνα και τη φυσιογνωμία τους και να τη χρησιμοποιούν για την υπόλοιπη αιωνιότητα σε οποιοδήποτε project θέλουν, χωρίς καμία συναίνεση ή περαιτέρω αποζημίωση. Οπότε αν νομίζετε ότι αυτή είναι μια πρωτοποριακή πρόταση, σας προτείνω να το ξανασκεφτείτε".

"Οι ηθοποιοί αξίζουν ένα συμβόλαιο που να αντικατοπτρίζει τις αλλαγές που έχουν συντελεστεί στη βιομηχανία", δήλωσε ο Crabtree-Ireland στη συνέντευξη Τύπου. "Το τρέχον μοντέλο απαξιώνει τα μέλη μας και επηρεάζει την ικανότητά τους να τα βγάλουν πέρα".

Δείτε το απόσπασμα της συνέντευξης Τύπου:

Τα τελευταία χρόνια έχουμε δει πολλές προσπάθειες με τα deepfakes και τα αντιγηραντικά CGI (de-aging CGI), που έχουν αναστήσει ηθοποιούς (βλ. Carrie Fisher στο Star Wars Episode IX και Peter Cushing στο Rogue One) είτε τους έχουν κάνει νεότερους όπως στο "Irishman" με τον Robert De Niro, στο The Mandalorian και το Book of Boba Fett με τον Mark Hamill και πολύ πιο πρόσφατα στο Indiana Jones and the Dial of Destiny με τον Harrison Ford. 

Η πρόεδρος της SAG-AFTRA Fran Drescher δήλωσε ότι "αν δεν ορθώσουμε το ανάστημά μας αυτή τη στιγμή, θα έχουμε όλοι πρόβλημα, θα κινδυνεύσουμε να αντικατασταθούμε από μηχανές".