Σφοδρά πυρά Xbox στο PlayStation - "Τρικλοποδιά" στο deal της Activision από τη Μ. Βρετανία

Αντιδρά στην αρχική απόφαση της CMA η Microsoft
12 Οκτωβρίου 2022 21:08
Σφοδρά πυρά Xbox στο PlayStation - "Τρικλοποδιά" στο deal της Activision από τη Μ. Βρετανία

Μπορεί πριν μερικές ημέρες η τεράστια εξαγορά της Activision Blizzard από τη Microsoft να πήρε έγκριση από μια ακόμη χώρα, αλλά τώρα το τεράστιο deal μόλις συνάντησε ένα μεγάλο εμπόδιο. Συγκεκριμένα, η Competition and Markets Authority (CMA) μπλόκαρε τη συγχώνευση των δυο εταιριών, όσον αφορά την πρώτη φάση της έγκρισης. Αυτό σημαίνει πως το deal θα πρέπει να περάσει εξονυχιστικό έλεγχο στο πλαίσιο της δεύτερης φάσης, κατά την οποία θα διερευνηθεί από μια άλλη επιτροπή.

Η βρετανική αρχή αποκάλυψε αναλυτικά τους προβληματισμούς της για την εξαγορά, επισημαίνοντας πως αν η Microsoft αποκτήσει όντως την Activision Blizzard, μπορεί να βλάψει το PlayStation, αλλά και συνδρομητικές υπηρεσίες, στερώντας τους περιεχόμενο. Παράλληλα, ο οργανισμός ανησυχεί επίσης ότι η Microsoft μπορεί να χρησιμοποιήσει την Activision Blizzard, μαζί με άλλες υπηρεσίες της, για να ξεπεράσει ανταγωνιστές όπως η Google, η Amazon και η Nvidia στον τομέα του game streaming.

Η απάντηση της Microsoft:

Αμέσως μετά την ανακοίνωση της CMA, η Microsoft προέβη σε έντονες δηλώσεις, τονίζοντας πως η αρχή απλά υιοθετεί τα παράπονα της Sony. Παρακάτω μπορείτε να βρείτε αναλυτικά την επιχειρηματολογία της, σύμφωνα με το έγγραφο που έφερε στα φώτα της δημοσιότητας ο δημοσιογράφος Tom Warren.

Μάλιστα, η εταιρία έβαλε ξανά στο στόχαστρο τη Sony, κάνοντας δηλώσεις και στο GamesIndustry.biz. Εκεί, ένας αντιπρόσωπος της εταιρίας ανέφερε χαρακτηριστικά:

Ο ισχυρισμός ότι ο κατεστημένος ηγέτης της αγοράς, με σαφή και διαρκή ισχύ, θα μπορούσε να αποκλειστεί από τον τρίτο μεγαλύτερο πάροχο ως αποτέλεσμα της απώλειας πρόσβασης σε έναν μόνο τίτλο δεν είναι βάσιμος.

Εν ολίγοις, η Sony δεν είναι ευάλωτη σε μια υποθετική στρατηγική αποκλεισμού, και η απόφαση παραπομπής βασίζεται εσφαλμένα στις αυτοεπιβεβαιωτικές δηλώσεις της Sony, οι οποίες υπερβάλλουν σημαντικά για τη σημασία του Call of Duty και δε λαμβάνουν υπόψη τους τη σαφή ικανότητα της Sony να ανταποκριθεί και να ανταγωνιστεί.

Αν και η Sony μπορεί να μην καλωσορίζει τον αυξημένο ανταγωνισμό, έχει την ικανότητα να προσαρμόζεται και να ανταγωνίζεται. Οι gamers εν τέλει θα επωφεληθούν από αυτόν τον αυξημένο ανταγωνισμό και τις επιλογές.

Κάπως έτσι, λοιπόν, η κατάσταση περιπλέκεται για τη Microsoft, η οποία έχει μπροστά της αντίστοιχα εμπόδια από το αμερικανικό FTC και την Ευρωπαϊκή Ένωση.