Xbox-Activision: Η τεράστια εξαγορά πήρε έγκριση σε μια ακόμη χώρα

Ένα βήμα πιο κοντά η Microsoft
06 Οκτωβρίου 2022 16:56
Xbox-Activision: Η τεράστια εξαγορά πήρε έγκριση σε μια ακόμη χώρα

Η Βραζιλία είναι και επίσημα η δεύτερη χώρα που δίνει το πράσινο φως για την εξαγορά της Activision Blizzard από τη Microsoft, μετά τη Σαουδική Αραβία. Συγκεκριμένα, το Administrative Council for Economic Defense (CADE) θα επιτρέψει στην συγχώνευση των δύο εταιριών να πραγματοποιηθεί χωρίς κανένα εμπόδιο.

Μάλιστα, η επίσημη ανακοίνωση αναφέρει χαρακτηριστικά ότι τα αποκλείστηκα παιχνίδια είναι πολύ σημαντικά για τον ανταγωνισμό στην αγορά των κονσολών και ένας από τους βασικούς παράγοντες για την απόφαση που παίρνουν οι καταναλωτές, όταν καλούνται να αγοράσουν το νέο τους σύστημα. Παρόλα αυτά, η βραζιλιάνικη αρχή πιστεύει ότι το PlayStation δεν επηρεαστεί, ενώ σημειώνει ότι η Nintendo ήδη δε βασίζεται στα παιχνίδια της Activision Blizzard για την επιτυχία της.

Συγκεκριμένα, η τελική ετυμηγορία της ρυθμιστικής αρχής τονίζει:

Όπως έχει ήδη διαπιστωθεί, η Nintendo δεν βασίζεται αυτή τη στιγμή σε περιεχόμενο της Activision Blizzard για να ανταγωνιστεί στην αγορά. Με τη σειρά της, η Sony έχει αρκετά πλεονέκτημα, όπως η δύναμη του κορυφαίου brand στον κόσμο για περισσότερα από 20 χρόνια, εκτεταμένη εμπειρία στον τομέα, μεγαλύτερη βάση χρηστών, μεγαλύτερη εγκατεστημένη βάση κονσολών, ισχυρό κατάλογο αποκλειστικών παιχνιδιών, συνεργασίες με πολλούς publishers, πιστούς καταναλωτές του brand κ.λπ., τα οποία αναμένεται να συμβάλουν στη διατήρηση της ανταγωνιστικότητας του PlayStation, ακόμη και σε περίπτωση πιθανής απώλειας πρόσβασης στο περιεχόμενο της Activision Blizzard.

Μάλιστα, η ανακοίνωση κλείνει με εμφατικό τρόπο, επισημαίνοντας:

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ο βασικός στόχος των δραστηριοτήτων της CADE είναι η προστασία του ανταγωνισμού ως μέσο προώθησης της ευημερίας των Βραζιλιάνων καταναλωτών και όχι η υπεράσπιση των συμφερόντων συγκεκριμένων ανταγωνιστών.

Υπό αυτή την έννοια, αν και αναγνωρίζουμε ότι μέρος των χρηστών των PlayStation κονσολών θα μπορούσε να αποφασίσει να μεταβεί στο Xbox σε περίπτωση που τα παιχνίδια της Activision Blizzard -και ιδίως το Call of Duty- γίνουν αποκλειστικά, η CADE δεν πιστεύει ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο αποτελεί, από μόνο του, κίνδυνο για τον ανταγωνισμό στην αγορά των κονσολών στο σύνολό της.

Κάπως έτσι, η τεράστια εξαγορά των σχεδόν 70 δισεκατομμυρίων έχει πλέον ένα εμπόδιο λιγότερο μπροστά της. Φυσικά, οι δυσκολίες για τη νομική ομάδα της Microsoft δεν τελείωσαν σε καμία περίπτωση. Συγκεκριμένα, πρέπει ακόμη να δώσουν το ‘ΟΚ’ και οι διάφορες άλλες ρυθμιστικές αρχές ανά τον κόσμο, όπως το FTC στις Ηνωμένες Πολιτείες και η CMA στο Ηνωμένο Βασίλειο που έχουν πλέον κάτω από το μικροσκόπιό τους το κολοσσιαίο deal.