Ο Phil Spencer είναι επικεφαλής του Xbox εδώ και 10 χρόνια

Σαν σήμερα ανέλαβε το gaming τμήμα της Microsoft
31 Μαρτίου 2024 17:41
Ο Phil Spencer είναι επικεφαλής του Xbox εδώ και 10 χρόνια

Και επίσημα έχουν περάσει 10 ολόκληρα χρόνια από τη στιγμή που ο Phil Spencer ανέλαβε ως επικεφαλής του Xbox. Συγκεκριμένα, 31 Μαρτίου του 2014 ο CEO της Microsoft, Satya Nadella, ανακοίνωσε σε ένα εταιρικό e-mail ότι ο Spencer θα "ηγηθεί των ομάδων των Xbox, Xbox Live, Groove Music και Movies & TV, καθώς και των Microsoft Studios". Την περίοδο εκείνη το Xbox ήταν στην corporate δομή της Microsoft μέρος του Windows and Devices τμήματος.

Ο Spencer προηγουμένως ήταν επικεφαλής μόνο των Microsoft Studios, με την μεγάλη προαγωγή να έρχεται μετά το καταστροφικό ντεμπούτο του Xbox One υπό την καθοδήγηση του πρώην επικεφαλής Don Mattrick. Παρακάτω μπορείτε να βρείτε την πρώτη συνέντευξη που είχε παραχωρήσει ο Spencer ως επικεφαλής του Xbox στον Larry Hryb, ο οποίος πλέον έχει αποχωρήσει από το ρόλο του στη Microsoft.

Μια από τις πρώτες αποφάσεις του Spencer ήταν να καταργήσει το Kinect και να ρίξει την τιμή του Xbox One για να είναι αντίστοιχη του PS4. O Spencer υποσχέθηκε επίσης βελτιώσεις σε τρία μέτωπα: στο hardware, όπου το Xbox ανέκτησε τον τίτλο της ισχυρότερης κονσόλας για την προηγούμενη γενιά με το Xbox One X, στις υπηρεσίες, με το Xbox να προσφέρει οικονομικά εκατοντάδες παιχνίδια μέσω του Game Pass και στην οικοδόμηση ενός first-party ομίλου ανάπτυξης που θα είναι άξιος αναφοράς.

Σχετικά με το τελευταίο, κατά τη διάρκεια της θητείας του ως επικεφαλής, ο Spencer επέβλεψε την ολοκλήρωση πολυάριθμων εξαγορών στούντιο και publishing εταιριών. Για παράδειγμα, το 2018 εντάχθηκαν στο δυναμικό του Xbox οι Undead Labs, Playground Games, Obsidian Entertainment, Ninja Theory, inXile Entertainment και Compulsion Games. Στα χρόνια που ακολουθήσαν το Xbox ολοκλήρωσε και τις εξαγορές των Bethesda και Activision Blizzard, δύο εκ των μεγαλύτερων publishing εταιριών της βιομηχανίας.

Φυσικά, δεν έχουν λείψει και οι αποφάσεις του που κατακρίθηκαν έντονα. Για παράδειγμα, υπό την ηγεσία του το Xbox έκλεισε την ιστορική ομάδα ανάπτυξης Lionhead των Fable παιχνιδιών, ενώ ακύρωσε και άκρως αναμενόμενα projects όπως το Scalebound του λατρεμένου σχεδιαστή Hideki Kamiya. Παράλληλα, μια από τις πρόσφατες αλλαγές στρατηγικής που συζητήθηκε έντονα ήταν η κυκλοφορία των αποκλειστικών τίτλων του οικοσυστήματος και σε άλλες πλατφόρμες, όπως το PS5 και το Nintendo Switch.