Razer Phone, το πολυσυζητημένο!

Η πρώτη απόπειρα της Razer στα κινητά
27 Δεκεμβρίου 2017 12:54
Razer Phone, το πολυσυζητημένο!

Ας μη κρυβόμαστε πίσω από το δαχτυλό μας και ας αποδεχτούμε την αλήθεια. Κανένας δεν περίμενε το πρώτο τηλέφωνο της Razer να είναι τόσο αξιοπρεπές. Εντάξει, είναι Razer, οπότε είναι λογικό να προκαλείται ένας μικρός χαμός σε κάθε νέα κυκλοφορία της, αλλά το πρώτο της Smartphone είναι πραγματικά καλό.
Είμαι ο Σάκης Καρπάς, βλέπετε το show των Unboxholics και αυτό είναι το Razer Phone, ένα από τα δημοφιλέστερα τηλέφωνα της χρονιάς, το οποίο έφτασε στα χέρια μου στην εκπνοή του 2017. Πριν ξεκινήσω να μιλάω για τη συσκευή, να ξεκαθαρίσω πως το συγκεκριμένο το αγόρασα από το εξωτερικό μιας και στην Ελλάδα ακόμη δεν πωλείται. Στο παρόν επεισόδιο, λοιπόν, θα καταθέσω την άποψή μου μετά από 10 ημέρες μαζί με το τηλέφωνο της Razer.
Η εμπειρία του unboxing, όπως συνηθίζεται από την εταιρία, είναι εκπληκτική. Στην πανέμορφη και με τα πάντα τακτοποιημένα σε δικά τους κουτιά συσκευασία, υπάρχει ένας μετασχηματιστής ρεύματος, στην περίπτωσή μου, βρετανικών προδιαγραφών, ένα υφασμάτινων ινών καλώδιο Type-C για την μεταφορά δεδομένων και φυσικά τη φόρτιση, ένας αντάπτορας που μετατρέπει τη θύρα της φόρτισης σε υποδοχή για audio jack 3.5mm και μία ιδιαίτερη πινέζα με το λογότυπο της Razer για την αφαίρεση της SIM.

Οι πιο ενημερωμένοι θα ξέρουν πως η Razer εξαγόρασε πριν καιρό την Nextbit, μία μικρή κατασκευάστρια εταιρία που μέσω του Kickstarter δημιούργησε το Robin, το πρώτο «cloud-based» τηλέφωνο το πλανήτη. Μετά την εξαγορά, η Razer διέκοψε τις πωλήσεις του Robin και έβαλε πλώρη για το πρώτο της τηλέφωνο. Το Razer Phone μοιάζει πολύ σχεδιαστικά με το Robin, ωστόσο η ποιότητα κατασκευής έχει αυξηθεί δραματικά. Το τηλέφωνο αποτελείται από ένα πλήρως τετραγωνοποιημένο σώμα αλουμινίου, με matte υφή, που κλασικά στα δικά μου χέρια γλιστράει όσο τίποτα. Δεν του φαινόταν στα βίντεο που είδα όταν ανακοινώθηκε, αλλά το τηλέφωνο είναι απίστευτα στιβαρό και ποιοτικό, βαρύ και premium στην αίσθηση, όσο λίγες συσκευές.

Σε αντίθεση με τη bezeless μανία της εποχής, το Razer Phone έχει δύο τεράστια bezels στο πάνω και στο κάτω μέρος της οθόνης. Βέβαια, η κατάληψη αυτού του χώρου δεν έγινε για το «θεαθήναι» αφού από εκεί κάτω κρύβονται δύο τεράστια stereo ηχεία τα οποία για το θέσω όσο πιο απλά γίνεται, αποτελούν τα καλύτερα speakers που έχουν υπάρξει σε τηλέφωνο. Είναι τόσο δυνατά, αλλά κυρίως είναι τόσο ποιοτικά, που μόνο αν τα ακούσεις θα καταλάβεις προς τι αυτός ο ντόρος. Η Razer συνεργάστηκε και με την Dolby και χάρισε σε αυτά τα ηχεία ATMOS τεχνολογία που παραδόξως δεν είναι απλά marketing trick και πράγματι στο περιεχόμενο που την υποστηρίζει δείχνει τα δόντια της. Επιπροσθέτως, αν και θεωρώ τραγική την έλλειψη audio jack θύρας σε μια «gaming» όπως μας πολυδιαφημίζει η Razer συσκευή, το duck του τηλεφώνου είναι από τα καλύτερα που έχω συναντήσει και κάνει ό,τι ακουστικά κι αν συνδέσετε, να αποδίδουν εξαιρετικά. Δυστυχώς δε μπορώ να πω τα ίδια και για το ακουστικό των κλήσεων, το οποίο το βρήκα επιεικώς μέτριο.

Παραπονάκια έχω και από τα φυσικά πλήκτρα με τα οποία αλληλεπιδρώ με τη συσκευή. Τα μεν πλήκτρα της αυξομείωσης της έντασης του ήχου είναι πολύ μικρά, το δε power button είναι τόσο επίπεδο με το πλαϊνό μέρος που δυσκολεύομαι πολλές φορές να βρω. Να σημειώσω εδώ πως το power button είναι και αισθητήρας δαχτυλικών αποτυπωμάτων, ο οποίος αν και δεν είναι ο γρηγορότερος εκεί έξω, λειτουργεί πολύ ικανοποιητικά.

Αυτό για το οποίο ακούστηκε πολύ το Razer Phone είναι η οθόνη του. Όχι για την ποιότητα της απεικόνισης, αλλά κυρίως για το ρυθμό ανανέωσης της οθόνης. Το 99,9% των φορητών συσκευών που έχουμε, έχουν ρυθμό ανανέωσης 30Hz και 60Hz. Η Razer, φέρνει για πρώτη φορά σε τηλέφωνο, οθόνη με 120Hz refresh rate. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα μία απίστευτα ομαλή κίνηση, τόσο στα μενού και στο browsing, όσο και στις εφαρμογές και τα παιχνίδια που το υποστηρίζουν. Δυστυχώς, αυτό είναι κάτι που δεν μπορώ να σας το δείξω μέσα από το βίντεο, αλλά σας επιβεβαιώνω πως είναι τόσο ωραίο, όσο ακούγεται. Βέβαια, η επιλογή των 90Hz και των 60Ηz είναι πάντα διαθέσιμη μέσα από τα μενού.

Στα της απεικόνισης τώρα, η 5.7 ιντσών οθόνη τύπου IPS LCD έχει ανάλυση 2K. Αν και σε γενικές γραμμές είμαι ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα, δε θα σας κρύψω πως τα χρώματα τα ήθελα λίγο πιο ζωηρά, τη φωτεινότητα λίγο πιο υψηλή και τα μαύρα λίγο πιο βαθιά. Οι γωνίες θέασης είναι κακές, αλλά αυτό αφορά τους τριγύρω που το βλέπουν και όχι το βασικό χρήστη. Ξαναλέω ωστόσο πως γενικά το πάνελ είναι καλό.
Εκτός από τον καλύτερο ήχο που έχω ακούσει σε τηλέφωνο, το Razer Phone έχει και την καλύτερη μπαταρία που έχω δει σε συσκευή αυτού του βεληνεκούς. Παρά τα 2K και τα 120Hz της οθόνης, παρά τα τεράστια ηχεία, η μπαταρία των 4000mAh κρατούν τις φορτίσεις τουλάχιστον 1.5 ημέρα μεταξύ τους. Και ναι, υποστηρίζεται και γρήγορη φόρτιση.

Όντας κυρίως gaming συσκευή, το Razer Phone επιβάλλεται να είναι γρήγορο και ικανό. Και είναι, από τα γρηγορότερα Android τηλέφωνα της αγοράς. Με τον Snapdragon 835, την Adreno 540 και 8GB μνήμης RAM, να είστε σίγουροι πως το τηλέφωνο μπορεί να τρέξει σε πολύ υψηλά frame-rates ό,τι παιχνίδι κυκλοφορεί και θα κυκλοφορήσει τον επόμενο καιρό στο Google Play. Ωραία πινελιά, το γεγονός ότι μπορείτε να κάνετε overclocking αν θέλετε μέγιστες επιδόσεις ή underclocking αν θέλετε αυτονομία. Μπορείτε όμως να κάνετε και πλάνο για τις συχνότητες του chip για κάθε παιχνίδι ξεχωριστά. Η συσκευή δε θερμαίνεται και δεν κολλάει πουθενά. Και το εννοώ. Το τηλέφωνο, 10 μέρες τώρα το έχω γονατίσει, αλλά στέκεται επάξια στο ύψος των περιστάσεων. Να μη ξεχάσω να αναφέρω πως διαθέσιμα υπάρχουν 64GB αποθηκευτικού χώρου, αλλά υπάρχει δυνατότητα επέκτασης μέσω SD κάρτας.

Το Razer Phone αυτή τη στιγμή τρέχει με την 7.1.1 έκδοση του Android. Ωστόσο, χρησιμοποιεί τον Nova Launcher, έναν από τους δημοφιλέστερους launchers του Google Play. Έχει μερικές Razer πινελιές, αλλά σε γενικές γραμμές είναι ο launcher που εδώ και χρόνια ξέρουμε. Το θετικό είναι ότι το shovelware λάμπει δια της απουσίας του. Πέρα από ένα Theme Store app της Razer, δεν υπάρχει κάτι που να επιβαρύνει το τηλέφωνο χωρίς λόγο. Το αρνητικό είναι ότι υπάρχουν μερικές χαζές ελλείψεις και bugs, όπως η έλλειψη κανονικού ποσοστού δίπλα από το εικονίδιο της μπαταρίας στο status bar, η αδυναμία αλλαγής της θέσης των touch πλήκτρων, η ανόητη τοποθέτηση της επιλογή της εκκαθάρισης των multitasking εφαρμοφών, μετά από πλήρες scroll και όχι στην αρχή και άλλα τέτοια μικρά, αλλά εκνευριστικά πραγματάκια. Βέβαια, όλα αυτά διορθώνονται με updates, αλλά εφόσον με ενόχλησαν οφείλω να τα αναφέρω. Αν εξαιρέσεις αυτές τις λεπτομέρειες, δεν υπάρχουν σοβαρά προβλήματα ή κολλήματα και το τηλέφωνο πετάει.

Αν υπάρχει ένα πράγμα που απογοητεύει στο Razer Phone, αυτό είναι οι κάμερες. Όχι ότι μιλάμε για κακές επιδόσεις, αλλά σε καμία περίπτωση δεν στέκονται δίπλα σε άλλες ναυαρχίδες. Η διπλή κάμερα στο πίσω μέρος έχει αισθητήρες ανάλυσης 12MP και f stop στα 1.8 και 2.6, ενώ η selfie κάμερα έχει ανάλυση 8MP και f/2.0. Ούτε οι φωτογραφίες, ούτε τα βίντεο ρίχνουν σαγόνια. Το κλείστρο είναι λιγάκι αργό και το software της κάμερας, μέτριο. Η Razer πρόσφατα έδωσε ένα update που αφορούσε την κάμερα και πράγματι βελτίωσε πολύ την κατάσταση σε σχέση με τον πρώτες μέρες της κυκλοφορίας, αλλά σίγουρα δεν είναι αρκετό για να κάνει την κάμερα να εντυπωσιάσει. Δε θέλω να σας τρομάξω. Η κάμερα είναι ικανοποιητική, για τους περισσότερους, απλά μην περιμένετε να μεγαλουργήσετε ως φωτογράφοι.

Το όνομα Razer και αυτά τα specs, έκανε πολλούς να πιστέψουν πως η τιμή του θα φτάνει εύκολα τα €1000. Παραδόξως, η συσκευή κοστίζει 699 δολάρια, μια τιμή που για τα δεδομένα της, είναι πολύ φυσιολογική. Μετά από συνομιλία μου με την ελληνική αντιπροσωπία, εικάζω πως το Razer Phone θα ξεκινήσει να πωλείται επίσημα στη χώρα μας, την άνοιξη του 2018. Φοβάμαι δύο πράγματα. Πρώτον, σε τι τιμή θα ανέβει στα ράφια των ελληνικών καταστημάτων και δεύτερον, αν όντως κυκλοφορήσει λίγο πριν το καλοκαίρι, πόσο μακριά θα είμαστε από το Razer Phone 2. Αυτή τη στιγμή, το Razer Phone είναι ένα πολύ εντυπωσιακό τηλέφωνο, με απίστευτες τεχνολογίες και χίλια δυο καλά να το συνοδεύουν. Εγώ το προτείνω. Εσείς πως το βλέπετε; Ας το κουβεντιάσουμε στα σχόλια.