OnePlus 5 Review: Η επιστροφή του Βασιλιά!

8GB RAM, Dual Camera, Snapdragon 835 και πολλή αγάπη
28 Ιουνίου 2017 00:08
OnePlus 5 Review: Η επιστροφή του Βασιλιά!

Αναλογιστήκατε ποτέ πόσο μεγάλη νίκη είναι για την OnePlus το γεγονός ότι οι συσκευές της και δη το OnePlus 5, φιγουράρει ακριβώς δίπλα σε “γίγαντες”, όπως το Galaxy S8 και το iPhone 7 Plus; Και όλα αυτά, με μια συσκευή που κοστίζει λίγο παραπάνω από τα μισά των προαναφερθέντων και προέρχεται από εταιρία που ούτε κολοσσός είναι, ούτε τεράστια ιστορία στην αγορά έχει. Και είναι και…κινέζικη, που λέμε πολλές φορές εμείς οι Έλληνες με υποτιμητική χροιά. Στους Unboxholics έφτασε το OnePlus 5, ένα από τα γρηγορότερα και τουλάχιστον για το μήνα που διανύουμε, ένα από τα δημοφιλέστερα Android τηλέφωνα της αγοράς. Με αργά, σταθερά βήματα, με τον πήχη σε ρεαλιστικά επίπεδα και με διαφάνεια να διέπει τη λειτουργία ολόκληρης της εταιρίας, η OnePlus επιστρέφει δυναμικά. Όντας κάτοχος OnePlus 3T εδώ και καιρό, μπορώ νομίζω να σας μεταφέρω αυτά που άλλαξαν προς το καλύτερο, αυτά που άλλαξαν προς το χειρότερο και αυτά που δεν άλλαξαν καθόλου.

Το θέμα όλων κατά την επίσημη αποκάλυψη του OnePlus 5 ήταν το πόσο πολύ μοιάζει με το iPhone 7. Εγώ δε μπορώ να συμφωνήσω 100% με αυτήν την γκρίνια. Αυτό που βλέπω εγώ στο OnePlus 5 είναι ένα πάντρεμα των Galaxy S8 και iPhone 7. Ναι, η θέση αλλά και η ίδια η πίσω κάμερα, μοιάζει πολύ με το iPhone 7, αλλά οι κυρτές άκρες δεξιά και αριστερά μοιάζουν πολύ με τα Galaxy S8. Αυτό δεν αναιρεί το γεγονός πως η εταιρία με το 5, σίγουρα δεν εξάντλησε τη φαντασία της και επέλεξε να πάει σε κάτι πιο…δοκιμασμένο και αρεστό. Από την άλλη, δεν καταλαβαίνω γιατί κάποιοι το είδαν τόσο επικριτικά το θέμα. Εδώ η ίδια η εταιρία, όταν της τέθηκε το ερώτημα γιατί δεν ενσωμάτωσε κάτι σαν την infinity display του S8, απάντησε απολύτως ρεαλιστικά πως απλά δεν έχει ακόμη την τεχνογνωσία για να το κάνουν και πως όταν έχουν τα μέσα, θα το κάνουν. Αν μη τι άλλο, όταν οι άλλες εταιρίες υπεκφεύγουν τέτοια θέματα, η OnePlus αντιδράει με μετριοφροσύνη.

Στο θέμα μας όμως. Ασχέτως με το αν δανείστηκε ή όχι ιδέες κατά το σχεδιασμό, η συσκευή στα χέρια είναι φανταστική. Είναι λεπτότερη από τον προκάτοχό της, οι κυρτές καμπύλες που ανέφερα προηγουμένως, κάνουν εξαιρετική δουλειά στην άνεση, ενώ η αδιαμφισβήτητα υψηλή ποιότητα και η στιβαρότητα της κατασκευής, είναι δεδομένα που λειτουργούν υπέρ. Όλο το σώμα είναι από αλουμίνιο, την ώρα που οι άκρες του Gorilla Glass 5 μπροστά, παρουσιάζουν μια ελαφριά γλυκιά κυρτότητα. Δεν είναι η συσκευή με τα μικρότερα bezels στην οθόνη, ενώ η εταιρία επιμένει στην τοποθέτηση του μεγάλου Home Touch Pad, στο κάτω μέρος, κάτι που προσωπικά με βολεύει αφάνταστα. Αυτό είναι και το δαχτυλικό αποτύπωμα, το οποίο, όπως και στο OnePlus 3T, ανταποκρίνεται αστεία γρήγορα, σε βαθμό που μπαίνεις σε διαδικασία να αμφισβητήσεις την αξιοπιστία του σκαναρίσματος.

Ο slider των ειδοποιήσεων, αν και ελαφρώς μικρότερος δηλώνει και πάλι βροντερό παρόν, ενώ το ηχείο νιώθω ότι έχει υποστεί εντυπωσιακή βελτίωση, με καθαρότερο και πιο μπασάτο ήχο. Να μη ξεχάσω να αναφέρω πως και η δόνηση έχει δεχθεί αλλαγές, αφού στο OnePlus 5 τη βρήκα λίγο πιο έντονη αλλά ταυτόχρονα και λίγο πιο άγαρμπη. Η οθόνη του τηλεφώνου χοντρικά δεν άλλαξε σε τίποτα από αυτήν του OnePlus 3T. Έχουμε το ίδιο πανέμορφο AMOLED panel, των 5.5 ιντσών και ανάλυσης 1080p. Η εταιρία πείραξε λιγάκι τις ρυθμίσεις του οθόνης κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να υπάρχει βελτίωση στην απόδοση και τη ζωντάνια των χρωμάτων. Σε γενικές γραμμές, η οθόνη του τηλεφώνου είναι πραγματικά πανέμορφη, έχει εξαιρετικές επιδόσεις στα μαύρα, έχει αρκετή φωτεινότητα και έχει την ευκρίνεια που απαιτείται. Για να λέμε όμως την αλήθεια, ένα QHD panel στο OnePlus 5, όλοι θα το θέλαμε, ασχέτως αν σε τελική ανάλυση, οι διαφορές θα ήταν αμελητέες.

Η φυσιολογική ανάλυση της οθόνης και φυσικά η από πίσω σωστή κατανομή των πόρων, έχουν θετική επίπτωση στην μπαταρία των 3300mAh. Όπως και στο 3T, έτσι και στο 5, η μπαταρία διαρκεί παραπάνω από αυτό που συνηθίζεται. Με πιο ήπια χρήση, η συσκευή μπορεί να αντέξει έως και δύο ημέρες πριν πάει τη βόλτα της στην πρίζα. Αλλά ακόμη και να πάει, η Dash Charge τεχνολογία της φόρτισης, αναλαμβάνει καθήκοντα και γεμίζει τα κελιά της μπαταρίας γελοία γρήγορα. Το τηλέφωνο της OnePlus χαρακτηρίζεται από πολλούς ως κτήνος και όχι άδικα. Τα γρανάζια του κινούνται με το απίθανο Snapdragon 835 chipset, που αποτελείται από έναν οκταπύρηνο επεξεργαστή υψηλού χρονισμού και την Adreno 540 για τα γραφικά. Σε όλα αυτά, προσθέστε και 8GB μνήμης RAM για την έκδοση των 128GB αποθηκευτικού χώρου. Υπάρχει και η έκδοση των 64GB, με 6GB RAM.

Specs, χωρίς σωστό λειτουργικό όμως είναι δώρο άδωρο. Το βελτιωμένο Oxygen του OnePlus 5, που έχει ως βάση το Android 7.1.1, είναι αυτό που κάνει το τηλέφωνο θρίαμβο. Μπορείς, αν δεν ξύπνησες καλά το πρωί, να γκρινιάξεις για πολλά σε αυτό το τηλέφωνο, αλλά για την εμπειρία χρήσης, όσο και να προσπαθείς, δε θα βρεις ψεγάδι. Και αυτός είναι και ο λόγος που προσωπικά επενδύω πάνω στην OnePlus. Ανεξαρτήτως αποτελεσμάτων στα benchmarks, για το αν «κλέβουν» ή όχι, το OnePlus 5 είναι το Android τηλέφωνο με την ομαλότερη και πιο σβέλτη χρήση αυτή τη στιγμή. Και στην τελική, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως τα smartphones δεν είναι συλλογή παρασήμων, αλλά εργαλεία που χρησιμοποιούμε καθημερινά για πολλές ώρες. Θέλουμε να είναι γρήγορα, αξιόπιστα και να μας διευκολύνουν στα όσα κάνουμε σε αυτά. Εκεί είναι που κερδίζει το στοίχημα η OnePlus.

Στα του software, παρατήρησα μερικές καλοδεχούμενες αλλαγές, όπως ο νέος τρόπος εμφάνισης του app drawer με slide από κάτω προς τα πάνω, καθώς και το pop up λειτουργιών διαφόρων εφαρμογών με παρατεταμένο πάτημα στο εικονίδιο του app, πριν το ανοίξεις, ό,τι ακριβώς έκανε η Apple πριν καιρό με την force touch λειτουργία. Το μότο του OnePlus 5 είναι το «Διπλή Κάμερα. Καθαρότερες Φωτογραφίες», με το μάρκετινγκ τμήμα να δίνει τεράστια έμφαση σε αυτό. Η συσκευή έρχεται, λοιπόν, με διπλή κάμερα στο πίσω μέρος. Συγκεκριμένα έχει έναν φακό με αισθητήρα 16MP με f/1.7 ως βασικό και έναν δευτερεύοντα φακό των 20MP και f/2.6. Οι δύο φακοί βοηθούν την κάμερα να βλέπει περισσότερα και μακρύτερα, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα πράγματι οι φωτογραφίες να είναι πιο καθαρές από αυτές που είδαμε στο 3T. Το portait mode που πλέον είναι εφικτό, για την ώρα δεν είναι τέλειο, αλλά νομίζω πως υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης μέσω των επόμενων update. Τραγική, κατά την άποψή μου, είναι η έλλειψη του optical image stabilization. Είναι απαράδεκτο, αυτή η συσκευή που πολυδιαφημίζεται για την κάμερά της, να αρκείται σε software σταθεροποίηση.

Μου άρεσε πολύ το HDR των φωτογραφιών, η πιστότητα των χρωμάτων και το όμορφο depth of field. Γενικά είναι όντως μια αισθητά καλύτερη κάμερα από αυτήν του 3T. Θα την ήθελα να ανταποκρίνεται λίγο καλύτερα σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι απογοητεύει στον εν λόγω τομέα. Ιδιαίτερη μνεία, πρέπει να γίνει και στο μικρόφωνο, το οποίο αποδίδει κρυστάλλινο και ομαλά διαμορφωμένο ήχο στα βίντεο. Το OnePlus 5 κυκλοφορεί στην ευρωπαϊκή αγορά στην τιμή των €499 για την έκδοση των 64GB και €549 για την έκδοση των 128GB. Η τιμή των OnePlus συσκευών έχει αύξουσα πορεία και η αλήθεια είναι ότι το χαρακτηρισμό «flagship killer» τον έχει χάσει ήδη. Ωστόσο, είναι γεγονός πως και πάλι έχουμε τιμή αρκετά χαμηλότερη από τις ανταγωνιστικές ναυαρχίδες. Αν τώρα κάποιοι θέλετε όλο το «πακέτο» OnePlus 5, στο επίσημο κατάστημά τους θα βρείτε επίσημες θήκες, όπως αυτήν την Carbon που πήρα εγώ, τα Bullets V2 ακουστικά που όχι μόνο έρχονται πακεταρισμένα σε premium συσκευασία, αλλά έχουν και premium επιδόσεις, ενώ υπάρχει και επίσημο tempered glass για να προστατέψετε καλύτερα την οθόνη.

Εν κατακλείδι. Το OnePlus 5 κουβαλάει ορισμένες σημαντικές βελτιώσεις σε σύγκριση με τον προκάτοχό του. Η κάμερα είναι η σημαντικότερη εξ αυτών. Από εκεί και πέρα, κάποια πράγματα που θα θέλαμε να τα δούμε να βελτιώνονται, όπως για παράδειγμα η ανάλυση της οθόνης, μένουν σχετικά στάσιμα. Όσοι είστε κάτοχοι 3T δε νομίζω να πρέπει να αγχωθείτε, ούτε να ξενερώσετε. Όσοι πάλι ψάχνετε την επόμενη Android ναυαρχίδα, το OnePlus 5 είναι, κατ’ εμέ, μία από τις επικρατέστερες επιλογές σας. Η συσκευή αυτή είναι «εργάτης», δηλαδή δουλεύει για εσάς και όχι το αντίστροφο και ο νοών νοείτω.