Challengers Review – Ερωτικά παιχνίδια εξουσίας με πρωταγωνίστρια την Zendaya

Είδαμε τη νέα ταινία του Luca Guadagnino
30 Απριλίου 2024 13:08
Challengers Review – Ερωτικά παιχνίδια εξουσίας με πρωταγωνίστρια την Zendaya

Η χρήση των σκηνών σεξ σε ταινία μπορεί να γίνει αντικείμενο συζήτησης και διαφωνιών. Θα υπάρξουν θεατές οι οποίοι μπορεί να διαμαρτυρηθούν και να κρίνουν ως περιττή ή ακόμα και άσκοπη τη συμπερίληψή τους, ενώ κάποιοι άλλοι θα τις εκτιμήσουν ως αναπόσπαστο κομμάτι της αφήγησης. Η αλήθεια είναι ότι οι σκηνές σεξ εξυπηρετούν διάφορους σκοπούς. Μπορούν να λειτουργήσουν ως μέσο εξερεύνησης πολιτιστικών ή κοινωνικών κανόνων, αξιών και σπάσιμο των ταμπού γύρω από τη σεξουαλικότητα. Σε ορισμένες περιπτώσεις οι σκηνοθέτες μέσα από τις συγκεκριμένες σκηνές θέλουν να απεικονίσουν με έναν πιο ρεαλιστικό τρόπο τις πτυχές των ανθρώπινων σχέσεων και των δυναμικών μεταξύ τους, ή απλά το κάνουν για καθαρά αισθητικούς ή ψυχαγωγικούς σκοπούς.

Στο Challengers, την νέα ταινία του Luca Guadagnino, το ερωτικό στοιχείο και οι σκηνές σεξ χρησιμεύουν ως ένα μέσο για να αποκαλύψει τις αδυναμίες των χαρακτήρων του, τα κίνητρα, τις επιθυμίες τους αλλά, κυρίως, λειτουργούν και ως εργαλείο εξουσίας. Παίζουν καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη της πλοκής και μέσα από αυτές βλέπουμε την πολυπλοκότητα και τις ιδιαίτερες συνθήκες που προκύπτουν στις σχέσεις τους. Εδώ έχουμε να κάνουμε με ένα ερωτικό τρίγωνο, το οποίο δημιουργεί έναν εκρηκτικό συνδυασμό που καθορίζει το ρυθμό και την ένταση της ταινίας.

Πρωταγωνιστεί η Zendaya στο ρόλο της Tashi Duncan, ένα πρώην παιδί-θαύμα του τένις που αναγκάστηκε να παρατήσει το άθλημα νωρίς εξαιτίας ενός τραυματισμού, συνέχισε να ασχολείται όμως με αυτό ως προπονήτρια. Παντρεμένη πλέον με τον Art, τον οποίο υποδύεται ο Mike Faist, η Tashi, τον έχει κάνει πρωταθλητή και ένα από τα πιο διάσημα ονόματα του χώρου.

Η σχέση τους όμως παίρνει μία αναπάντεχη τροπή όταν ο Art πρέπει να αντιμετωπίσει τον πρώην καλύτερο φίλο του αλλά και πρώην σύντροφο της Tashi, τον ξεπεσμένο Patrick, που τον απεικονίζει εξαιρετικά ο Josh O'Connor. Καθώς το παρελθόν και το παρόν τους συγκρούονται και οι εντάσεις κορυφώνονται, η Tashi πρέπει να αναρωτηθεί, τι θα της στοιχίσει για να κερδίσει αυτό που πραγματικά επιθυμεί.

Η Tashi ασκεί έλεγχο και εξουσία μέσα από τη σεξουαλική της παρουσία, χρησιμοποιώντας την ως μέσο για να επηρεάσει τους άνδρες γύρω της. Είναι μία ισχυρή προσωπικότητα που σχεδόν ηδονίζεται κάθε στιγμή που αισθάνεται πως έχει το πάνω χέρι στην κατάσταση. Κάθε κίνησή της είναι μελετημένη, κάθε βλέμμα της αποσκοπεί στο να αναδείξει την δύναμή της και να επιβεβαιώσει την κυριαρχία της. Εν αντιθέσει με τους άλλους δυο χαρακτήρες που συμπληρώνουν αυτό το δυναμικό τρίο, οι οποίοι αντιμετωπίζουν τη σεξουαλική επιθυμία και την δύναμη που ασκεί πάνω τους η Tashi, με διαφορετικό τρόπο. Μοιάζουν ευάλωτοι, αδύναμοι, και ανταγωνίζονται συνεχώς για την αγάπη και την προσοχή της.

Η σκηνοθεσία του Luca Guadagnino, πάντα αισθησιακή και με προσοχή στη λεπτομέρεια, στο άγγιγμα και στην επαφή, εξερευνά την περίπλοκη σχέση και πειραματίζεται γύρω από τις δυναμικές που αναπτύσσονται ανάμεσα στους βασικούς χαρακτήρες του. Κι εδώ, όπως και σε προηγούμενες δουλείες του, μας παραδίδει μία ταινία που είναι οπτικά εντυπωσιακή, θεματικά πλούσια και βαθιά συγκινητική. Βοηθάει σίγουρα το σπιντάντο, παιχνιδιάρικο και γεμάτο ενέργεια μουσικό score των Trent Reznor και Atticus Ross, το οποίο προσδίδει έναν καταιγιστικό ρυθμό στα γεγονότα. Ενώ το σενάριο του Justin Kuritzkes, δίνει βάθος και πολυπλοκότητα, απεικονίζοντας εξαιρετικά τις εσωτερικές συγκρούσεις των πρωταγωνιστών.

Με το Challengers, o Luca Guadagnino, παρουσιάζει ένα αθλητικό, ερωτικό δράμα μεταξύ τριών χαρακτήρων που πασχίζουν για αναγνώριση, εξουσία και δύναμη. Παλεύουν με τις ανασφάλειες τους, τα απωθημένα και τις κρυφές τους επιθυμίες. Μέσα από τη σκηνοθετική του προσέγγιση, καταφέρνει να μας μεταφέρει σε έναν κόσμο γεμάτο συναισθήματα, ανταγωνισμό, δίνοντας πάντα έμφαση στις ανθρώπινες σχέσεις.

Αποδεικνύει και πάλι ότι γνωρίζει τον τρόπο να εξερευνά τις πολυδιάστατες σχέσεις μεταξύ ανθρώπων, αναδεικνύοντας τις επιθυμίες, τις αδυναμίες και τις ανάγκες τους με μια εντυπωσιακή ευαισθησία και ειλικρίνεια.