Samsung Galaxy S8+ Review

Επίτευγμα ή βιασύνη;
05 Μαΐου 2017 13:48
Samsung Galaxy S8+ Review

Μετά το επικίνδυνο φιάσκο του Note 7, η Samsung επανέρχεται με σκοπό να εξιλεωθεί με τη νέα της ναυαρχίδα για το 2017, το Galaxy S8. Παρά το ανελέητο trolling και καταρρίπτοντας όλες τις θεωρίες συνομωσίας περί καταστροφής της εταιρίας, λουκέτου και τα σχετικά, το S8 έσπασε όλα τα ρεκόρ προ-παραγγελιών και έκανε ένα πολύ δυνατό ντεμπούτο. Αυτό  στα δικά μου μάτια σημαίνει πως, είτε το αγοραστικό κοινό είναι αρκετά ώριμο ώστε να μην αντιδράει με πανικό σε περιπτώσεις όπως το Note 7 ή πως η Samsung έχει πολύ δυνατή βάση φανατικών ακολούθων που την εμπιστεύονται τυφλά.

Στο στούντιο των Unboxholics έφτασε το Galaxy S8+, το μεγάλο από τα δύο S8 που έκανε διαθέσιμα η Samsung. Και για να το ξεκαθαρίσω από τώρα, οι διαφορές μεταξύ του S8 και S8+ εντοπίζονται στο μέγεθος της οθόνης και στη χωρητικότητα της μπαταρίας. Θα ξεκινήσω με το εντυπωσιακότερο κατά την άποψή μου στοιχείο του S8+ που δεν είναι άλλο από το σχεδιασμό του. Δε σας κρύβω ότι όταν άκουγα 6.2 ίντσες φοβόμουν ότι στα χέρια μου θα πιάσω ένα άβολο phablet. Αυτό όμως που έχουν κάνει οι σχεδιαστές της Samsung είναι επίτευγμα. Η συσκευή δίνει την αίσθηση ενός τηλεφώνου με οθόνη 5.5 ιντσών κρατώντας τη λεπτή γραμμή. Βέβαια, τίποτα δε θα ίσχυε από όλα αυτά αν δεν είχαν μειωθεί δραστικά τα bezels. Αυτό είναι άλλωστε και το selling point της συσκευής. Δηλαδή ένα κινητό όλο οθόνη, στο περίπου δηλαδή μιας και έχει μείνει λίγος χώρος που φιλοξενείται η κάμερα, ο αισθητήρας της ίριδας, το ηχείο και η led λυχνία ειδοποιήσεων στο πάνω μέρος.

Παρόμοιος χώρος τρώει λίγο από την οθόνη στο κάτω μέρος, ελέω του ηχείου, της USB Type-C θύρας και του audio jack 3.5mm. Αυτή τη φορά η Samsung δεν έδωσε την επιλογή του Edge μοντέλου αλλά την επέβαλε. Έτσι, και τα δύο S8 χαρακτηρίζονται από κυρτή οθόνη δεξιά και αριστερά. Βέβαια η κυρτότητα δεν είναι τόσο έντονη οπότε ακόμα και άτομα τα οποία τους ενοχλούσε η Edge λειτουργία, θα βολευτούν πιο άνετα. Συνεχίζω όμως να πιστεύω πως είναι αχρείαστη και περισσότερο προβλήματα δημιουργεί, πχ κατά την ανάγνωση κειμένων σε responsive ιστοσελίδες όπου τα στοιχεία στα άκρα  παραμορφώνονται. Υπάρχει μια ολόκληρη πλατφόρμα ενσωματωμένη μέσα στο λειτουργικό για να συνοδεύσει και να εμπλουτίσει τη χρησιμότητα των edge οθονών, κυρίως με συντομεύσεις, αλλά προσωπικά δεν τα χρησιμοποιώ καθόλου.

Η οθόνη αυτή καθ’ αυτή, προστατεύεται από γυαλί Gorilla Glass 5 και χαρακτηρίζεται από sAMOLED panel με μέγιστη ανάλυση 1440 x 2960 pixels δηλαδή κάτι παραπάνω από τις καθιερωμένες 2K oθόνες κι αυτό λόγω της ιδιαίτερης αναλογίας της. Εντυπωσιακά καλύτερη από την οθόνη του S7 δεν είναι, αλλά ο χρήστης απολαμβάνει περισσότερο το περιεχόμενο που προβάλλεται σε αυτήν κυρίως λόγω της Infinity Display, όπως ονομάζει η Samsung τη νέα της φιλοσοφία στο σχεδιασμό των οθονών. Σαν οθόνη αναμενόμενα τη βρήκα εκπληκτική με εξαιρετική ευκρίνεια, πανέμορφα ζωντανά χρώματα, απόλυτα μαύρα και πιστά λευκά. Το μοναδικό που με δυσκόλεψε λιγάκι είναι το μάκρος της, πράγμα που έκανε αισθητά πιο δύσκολη τη χρήση με το ένα χέρι. Και όχι, η one hand use λειτουργία, δε με βολεύει καθόλου.

Ένα χρήσιμο χαρακτηριστικό πλέον είναι η δυνατότητα αυξομείωσης της ανάλυσης της οθόνης, από 720p έως και 2K. Αυτό χωρίς να έχει ενοχλητική επίπτωση στην ευκρίνεια, επηρεάζει σημαντικά τη διάρκεια της μπαταρίας. Η μπαταρία, στο S8+ έχει χωρητικότητα 3500mAh και για να είμαι ειλικρινής, δε με εντυπωσίασε καθόλου αφού δεν βγάζει με άνεση μία ημέρα δικής μου χρήσης, κάτι που έκανε πολύ εύκολα το OnePlus 3T που έχω ως βασική συσκευή το τελευταίο διάστημα. Παραδοσιακά, υπάρχει δυνατότητα γρήγορης φόρτισης, τόσο ενσύρματα, όσο και ασύρματα.

Ένα από τα μεγαλύτερα σχεδιαστικά λάθη της Samsung στο S8 είναι η τοποθέτηση του αισθητήρα δαχτυλικών αποτυπωμάτων στο πίσω μέρος, δίπλα ακριβώς από την κάμερα. Εκτός του ότι 9 στις 10 φορές το δάχτυλο αγγίζει πρώτα το φακό της κάμερας και μηχανικά πηγαίνει στο σωστό σημείο, η θέση είναι πολύ πολύ λάθος ειδικότερα σε συνάρτηση με το ύψος της συσκευής. Επιπροσθέτως, δεν είναι ο γρηγορότερος αισθητήρας, ούτε και ο πιο ακριβής, τουλάχιστον για τα δικά μου δάχτυλα. Μιας και αναφέρθηκα στην ασφάλεια και στο ξεκλείδωμα, υπάρχουν, πέρα από τις τυπικές, και επιλογές αναγνώρισης προσώπου και ίριδας. Το πρώτο, ξεγελιέται εύκολα και η ίδια η Samsung προειδοποιεί να μη χρησιμοποιείται για ευαίσθητα δεδομένα. Εμένα αποτύγχανε συχνά και μάλλον οφείλεται στα γένια μου. Η δε ίριδα είναι μεν ασφαλής και αξιόπιστη, αλλά είναι αργή.

Για το ηχείο, δεν έχω κάτι αξιοσημείωτο να αναφέρω μιας και είναι απλών επιδόσεων. Ιδιαίτερη μνεία αξίζει να κάνω όμως στα ακουστικά που συνοδεύουν το πακέτο αγοράς. Πρόκειται για ακουστικά κατασκευής AKG και παράγουν πολύ ποιοτικότερο ήχο απ’ ότι συνηθίζεται σε ακουστικά τηλεφώνων. Για ακόμη μία φορά, η συσκευή είναι αδιάβροχη και ανθεκτική στη σκόνη με πιστοποίηση IP68. Όχι μόνο σηκώνει σταγόνες, αλλά μερικές βιαστικές υποβρύχιες φωτογραφίες σε πισίνα, μπορείτε να τις βγάλετε. Στον εσωτερικό κόσμο το S8+ κινείται με τον οκταπύρηνο Exynos 8895, συνοδευόμενος από 4GB RAM. Η Samsung επέλεξε να μην κάνει το βήμα προς τα 6GB όπως άλλες Android συσκευές, και η αλήθεια είναι ότι ίσως και να μη χρειαζόταν, αφού το τηλέφωνο, ό,τι κι αν του ζητήσεις να κάνει, θα το κάνει γρήγορα και απροβλημάτιστα. Στο διαθέσιμο αποθηκευτικό χώρο, τουλάχιστον για την ώρα, υπάρχουν 64GB, ωστόσο δίνεται δυνατότητα επέκτασης μέσω microSD κάρτας. Το S8 είναι και το πρώτο Bluetooth 5.0 τηλέφωνο, που σημαίνει ότι όταν πια καθιερωθεί και στις υπόλοιπες Bluetooth συσκευές, θα δώσει ένα μεγάλο αβαντάζ στους κατόχους του, κυρίως όσον αφορά την ταχύτητα λήψης και την εμβέλεια, ενώ μπορεί να μεταδώσει ήχο σε δύο Bluetooth ηχεία ταυτόχρονα.

Το software έχει ξεφύγει αρκετά από τα συνηθισμένα της Samsung και πλέον έρχεται πλήρως ανανεωμένο σε σχεδιασμό και πολύ πιο ελαφρύ. Οι αχρείαστες εφαρμογές λάμπουν δια της απουσίας τους και η όλη η πλοήγηση στα μενού και τις εφαρμογές είναι απολαυστική. Το S8 έρχεται με την 7η έκδοση του Android, το Nougat που σε συνάρτηση με το TouchWiz UI της Samsung δίνεται μία πληθώρα επιλογών παραμετροποίησης, πράγμα που με χαροποίησε ιδιαίτερα. Η καινούργια προσπάθεια της Samsung στις ψηφιακές βοηθούς ακούει στο όνομα Bixby. Δε θα κρίνω την τολμηρή προσπάθεια της εταιρίας να διεισδύσει σε μία αγορά στην οποία κυριαρχούν ήδη η Siri, η Cortana και η Assistant της Google, αλλά θα κρίνω τη θέση του φυσικού πλήκτρου που σε μπερδεύει με το volume rocker και την έλλειψη γλωσσών και φωνητικής υποστήριξης. Γενικά, η Bixby παρόλο που κυκλοφόρησε η συσκευή, δεν είναι ακόμη έτοιμη και της λείπουν πολλά βασικά χαρακτηριστικά, τα οποία η εταιρία δεσμεύεται πως θα προσθέσει στο μέλλον. Οπότε για την ώρα, στην Ελλάδα τουλάχιστον, η ενεργοποίηση της Bixby θα γίνεται μόνο από λάθος.

Στα των καμερών, η μπροστινή, σε σχέση με το S7 έχει υποστεί σημαντική βελτίωση από τα 5MP στα 8MP και μάλιστα με autofocus για απόλυτα καθαρές selfie, ενώ η κεντρική κάμερα, παρέμεινε στα 12MP και γενικά στις τεχνικές προδιαγραφές δεν άλλαξαν πολλά, ωστόσο, η διαφορά εντοπίζεται στην επεξεργασία της εικόνας. Μην περιμένετε να δείτε δραματικές αλλαγές από το S7, το οποίο ακόμη παράγει εξαιρετικά αποτελέσματα. Μικροβελτιώσεις και προσθήκες βρήκα και στο λογισμικό της κάμερας, όπως για παράδειγμα το slide του shutter button για το zoom.

Ρεκόρ εκτός από τις προ-παραγγελίες, έκανε και η τιμή, η ο οποία φτάνει τα €929 για το Plus μοντέλο. Αν προτιμήσετε το απλό S8, θα χρειαστείτε €100 λιγότερα. Εγώ θα είμαι απόλυτα ειλικρινής. Ήμουν πολύ ευχαριστημένος κάτοχος του S7, πήγα στο OnePlus 3T και τώρα έχω στα χέρια μου το S8+. Από θέμα καθημερινής χρήσης εξακολουθώ να πιστεύω ότι το τηλέφωνο της OnePlus, που κοστίζει λιγότερα ακόμη και από τα μισά, είναι η καλύτερη επιλογή. Τώρα, αν κάποιος διαθέτει τα χρήματα και θέλει κάτι πιο lifestyle και αναγνωρίσιμο, το S8 είναι σίγουρα μια από τις επικρατέστερες επιλογές. Γενικά, η συσκευή είναι στολίδι, είναι γρήγορη και είναι ικανότατη, αλλά νιώθω πως η Samsung βιάστηκε σε πολλά και σε αυτό πιστεύω πως έπαιξε ρόλο το δράμα του Note 7. Τι πιστεύετε εσείς; Είναι ελκυστικό το S8 για εσάς; Πείτε μου στα σχόλια!