LG G5 - Review

H...cool ναυαρχίδα της LG, έφτασε στους Unboxholics
25 Μαΐου 2016 12:56
LG G5 - Review

Είτε μας αρέσει είτε όχι, αυτό που οφείλουμε να αναγνωρίσουμε στην LG είναι το διαρκώς περιπετειώδες πνεύμα της. Δε μένει στάσιμη στις ιδέες της ούτε επαναπαύεται. Απεναντίας θέλει να δοκιμάζει, να πειραματίζεται και να ρισκάρει. Στους Unboxholics έφτασε το LG G5, το τηλέφωνο με το οποίο η Νοτιοκορεάτικη εταιρία δοκιμάζει νέα πράγματα. Η σημαντικότερη αλλαγή που φέρνει το G5 είναι στη φιλοσοφία. Από τη συσκευασία, μέχρι και τα προωθητικά videos της συσκευής, είναι ξεκάθαρη η αλλαγή πλεύσης από το πιο σοβαρό και προσγειωμένο σε κάτι πιο νεανικό, πιο ανάλαφρο και πιο…cool. Η δεύτερη σημαντικότερη αλλαγή, είναι το γεγονός πως το G5 αποτελεί ουσιαστικά την πρώτη ολοκληρωμένη εμπορικά κίνηση προς ένα modular phone, πέρα από τις ως τώρα πειραματικές προσεγγίσεις. Θα τα πούμε όμως όλα αυτά  στην πορεία.

Η συσκευασία στο πιο ανάλαφρο κλίμα που σας περιέγραψα, εντός της περιλαμβάνει ένα fast charge μετασχηματιστή ρεύματος ευρωπαϊκών προδιαγραφών 1.8A, ένα καλώδιο USB type C για τη φόρτιση και τη μεταφορά δεδομένων, μία πινέζα για την αφαίρεση του slot της SIM, ένα set ακουστικών με καλώδιο υφασμάτινων ινών για να μην μπλέκονται εύκολα και ένα manual. Περνάω όμως γρήγορα στο τηλέφωνο. Από την ανακοίνωσή του μέχρι και σήμερα, αυτό που επικρατεί στην κοινή γνώμη είναι ότι το G5 εμφανισιακά είναι άσχημο. Προσωπικά δεν μπορώ να ενστερνιστώ αυτή την άποψη, μιας και βρίσκω τη συσκευή, δεδομένου ότι έχει αποχωριστεί την πολύ premium αισθητική, συμπαθητική. Ένα λάθος που κάνουν οι περισσότεροι, είναι να θεωρούν πως το σώμα του τηλεφώνου αποτελείται από πλαστικό. Το G5 καλύπτεται από κράμα αλουμινίου το οποίο όμως περιβάλλεται από βάση χρώματος και κανονική μπογιά που περιέχει μεταλλικά σωματίδια. Το αποτέλεσμα ωστόσο για να μην κρύβομαι ούτε εγώ ούτε η LG πίσω από το δάχτυλό μας, είναι πως η συσκευή δίνει την αίσθηση πως αποτελείται από πλαστικό. Υπάρχει ένα μεταλλικό περίγραμμα που καθρεφτίζεται και γενικά η όλη φύση του σχεδιασμού αγαπάει τις καμπύλες. Και στο μπροστά μέρος και πίσω αλλά και στα εξογκώματα της κάμερας κτλ. όλα καμπυλώνουν.

Τη φιλοσοφία των πλήκτρων στο πίσω μέρος την έχει εγκαταλείψει κατά το ήμισυ. Πίσω λοιπόν υπάρχει μόνο το power button το οποίο όμως λειτουργεί και ως αισθητήρας δακτυλικών αποτυπωμάτων. Η ανίχνευση των δακτύλων γίνεται γρήγορα και αποτελεσματικά αν και δε νομίζω να είναι από τους ταχύτερους αισθητήρες που έχω συναντήσει. Το volume rocker βρίσκεται στην αριστερή πλευρά με ωραία clicky αίσθηση. Στο πάνω μέρος υπάρχει η audio jack θύρα του ακουστικού, το IR blaster και ένα noise cancellation μικρόφωνο, ενώ στο κάτω μέρος βρίσκω το βασικό μικρόφωνο, την type C θύρα και το κεντρικό ηχείο της συσκευής. Όσον αφορά το ηχείο, το βρήκα πολύ δυνατό, έχει καλό μπάσο, αλλά στις υψηλές εντάσεις ο ήχος αλλοιώνεται αισθητά. Μπροστά, υπάρχει μια κάμερα των 8MP με f/2.0, οι αισθητήρες της οθόνης και το ακουστικό. Τέλος στο πίσω μέρος βρίσκουμε τη διπλή κάμερα για την οποία θα σας μιλήσω λίγο αργότερα, το διπλού τονισμού LED flash και το laser αισθητήρα για γρήγορο autofocus.

Και περνάω σε αυτό που κάνει το G5 ξεχωριστό και…modular. Στο πλαϊνό κάτω αριστερό μέρος υπάρχει ένα πλήκτρο το οποίο όταν πιεστεί απελευθερώνει όλο το κάτω μέρος της συσκευής. Η λογική εδώ λέει το εξής. Ότι το κάτω μέρος αφαιρείται για να τοποθετηθεί κάποιο άλλο εξάρτημα. Τα εξαρτήματα αυτά είναι συγκεκριμένα και η LG τα ονομάζει Friends. Δυστυχώς δεν έχω κάποια να σας δείξω, οπότε θα αρκεστώ στην απλή αναφορά τους. Υπάρχει λοιπόν μια κάμερα 360 μοιρών, ένα VR headset, ασύρματα ακουστικά, ένα rolling bot με ενσωματωμένη κάμερα, ηχείο κλπ. το Cam Plus για επιπλέον χειρισμό της κάμερας και το Hi-Fi Plus ηχείο. Εφόσον δεν τα έχω μπροστά μου δεν μπορώ να εγγυηθώ ούτε για την ποιότητά τους ούτε για τις επιδόσεις τους. Δεν ξέρω αν στο μέλλον η LG ανακοινώσει κι άλλα αξεσουάρ, αλλά τα ήδη υπάρχοντα δε θα έλεγα πως είναι αδιάφορα. Το κακό στην όλη υπόθεση είναι ότι με την αφαίρεση του κάτω μέρους διακόπτεται και η λειτουργία του τηλεφώνου μιας και αφαιρείται η μπαταρία. Ωραία όλα αυτά αλλά εγώ έχω να κάνω κάποιες παρατηρήσεις. Το πρώτο που με ενοχλεί είναι η τραχιά και σχεδόν κοφτερή αίσθηση του πλήκτρου της αποδέσμευσης. Η παρουσία του θα μπορούσε να είναι λιγάκι πιο διακριτική. Αισθητικά με ενοχλεί που η γραμμή του πλαισίου δεν ευθυγραμμίζεται. Επίσης η αφαίρεση του κάτω μέρους δεν είναι στην πραγματικότητα τόσο εύκολη όσο παρουσιάζεται στα videos της LG. Προς το παρόν τα δύο μέρη εφάπτονται σωστά και δεν υφίστανται ούτε παράξενοι ήχοι τριξίματος ούτε και κίνηση. Δεν ξέρω όμως μετά από αρκετή χρήση ή μετά από μία πτώση αν όλα θα  παραμένουν στη θέση τους.

Η οθόνη των 5.3 ιντσών του G5 που προστατεύεται από Gorilla Glass 4, είναι τύπου IPS LCD με 2K ανάλυση και πυκνότητα 554ppi. Αντικειμενικά είναι μια εξαιρετική οθόνη. Δεν της λείπει ούτε η ευκρίνεια ούτε τα όμορφα χρώματα, έχει σχετικά πλούσιες γωνίες θέασης με ωραία λευκά και μαύρα. Αν και θεωρώ θετικό το γεγονός ότι δεν το παρακάνει με τον υπερτονισμό των χρωμάτων - και κάποιοι θα το εκτιμήσουν αυτό – δεν μπορώ να μην παραδεχτώ ότι θα τα ήθελα λιγάκι πιο ζωντανά. Από εκεί και πέρα, είτε παίζεις παιχνίδια είτε παρακολουθείς video, είτε σερφάρεις στο Internet, η οθόνη του G5 είναι χορταστική. Να μην ξεχάσω να αναφέρω ότι υπάρχει και η Always On λειτουργία που σε stand by η οθόνη αναγράφει την ώρα, τα notifications και άλλες πληροφορίες.

Όντας η ναυαρχίδα της LG, το G5 δε θα μπορούσε να μην είναι εξοπλισμένο με ένα δυνατό hardware στο εσωτερικό. Έτσι το τηλέφωνο ενσωματώνει το κορυφαίο Snapdragon 820 chipset της Qualcomm. Πιο συγκεκριμένα υπάρχουν δύο διπύρηνοι επεξεργαστές με τον έναν εκ των δύο να είναι υψηλά χρονισμένος στα 2.15GHz, ενώ τα γραφικά αναλαμβάνει η Adreno 530, η οποία είναι και πανίσχυρη. Στα της μνήμης RAM έχουμε χορταστικά 4GB, την ώρα που στη χωρητικότητα έχουμε 32GB επεκτάσιμα μέσω microSD μνήμης έως και 200GB. H μπαταρία χωρητικότητας 2.800mAh δεν έχει κάτι εντυπωσιακό και απλά βγάζει μια μέρα τυπικής χρήσης. Το καλό είναι ότι αφενός υποστηρίζει γρήγορη φόρτιση και αφετέρου μπορεί να αντικατασταθεί, οπότε θα μπορούσε κάποιος να κουβαλάει μία δεύτερη μπαταρία μαζί του.

Το G5 έρχεται με το Android Marshmallow 6.0.1 και το γνωστό και εξαιρετικό skin της LG. Το λειτουργικό έχει υποστεί το απαραίτητο φρεσκάρισμα και γιατί όχι lifting, στα μέτρα του G5 και τείνει να γίνει το αγαπημένο μου skin σε Android. Βέβαια μην περιμένετε κοσμοϊστορικές αλλαγές, μιας και όποιος έχει βρεθεί προσφάτως σε τελευταίες εκδόσεις του UI της LG θα αισθανθεί απολύτως οικεία. Δεν ξέρω βέβαια αν θα μπορούσε να κάνει και άλλα πράγματα, αλλά  προτιμώ ένα απελευθερωμένο από άχρηστες λειτουργίες λογισμικό παρά κάτι πολύ φορτωμένο. Να αναφέρω επίσης την αφαίρεση του app drawer, κάτι που συναντάμε σε κινεζικά Android τηλέφωνα ή εδώ και πολλά χρόνια στο iOS.

Στα των καμερών τα πράγματα περιπλέκονται λίγο. Το G5 έχει διπλή κάμερα πίσω όχι για 3D λειτουργία ούτε για αποτελεσματικότερο depth of field. Η δεύτερη κάμερα υπάρχει για ευρυγώνια λήψη 135 μοιρών. Με το πάτημα ενός πλήκτρου στο λογισμικό της κάμερας και μάλιστα κατά τη διάρκεια της εγγραφής, το πλάνο κάνει zoom out και με ένα ελαφρύ fish eye εφέ, ο χρήστης βλέπει στην οθόνη πολλά περισσότερα. Δε σας κρύβω πως αυτό είναι και ένα χαρακτηριστικό του G5 που αγάπησα από την πρώτη στιγμή. Και για να μιλήσουμε με αριθμούς, η μία κεντρική κάμερα έχει ανάλυση 16MP με f/1.8 και η δεύτερη έχει 8MP με f/2.4. Όσον αφορά το optical image stabilization που ενσωματώνει, η εικόνα είναι σταθερή και ομαλή, αλλά όχι όσο έχω συναντήσει σε άλλες συσκευές. Από κει και πέρα οι φωτογραφίες και τα video είναι εξαιρετικά, αν και θα ήθελα λιγάκι καλύτερο depth of field. Έχει όμως καλές επιδόσεις στο χαμηλό φωτισμό, στο ίδιο επίπεδο με το G4. Η κάμερα απαθανατίζει 4K video στα 30fps, ένα σημαντικό μείον για εμένα όμως είναι ότι ακόμα μια φορά υπάρχει έλλειψη καταγραφής 60fps έστω στην Full HD ανάλυση. Συνολικά είναι μια από τις καλές και ικανές κάμερες στην αγορά, όχι όμως η καλύτερη.

To LG G5 κυκλοφορεί πλέον στην ελληνική αγορά με επίσημη τιμή λιανικής €599, ωστόσο μπορείτε να το βρείτε εδώ, στη χώρα μας, έως και €100 φθηνότερα. Για να είμαι ειλικρινής, αν εξαιρέσουμε τη modular φύση, τα Friends και όλα αυτά που προσπαθεί να εισάγει η LG με το G5, θα ήθελα το κάτι παραπάνω από την ναυαρχίδα μιας εκ των κορυφαίων κατασκευαστών αυτή τη στιγμή στον πλανήτη. Τώρα μένει να δούμε αν αυτή η διαφορετική προσέγγιση στη ναυαρχίδα της θα της βγει. Από κει και πέρα το G5 είναι γρήγορο, είναι αξιόπιστο και είναι σίγουρα ιδιαίτερο.

 

Tags: