LG K10

Ακόμη μία mid-range πρόταση από τους Νοτιοκορεάτες
02 Μαρτίου 2016 01:10
LG K10

Η LG προσφάτως έδωσε στην αγορά  τη νέα “K” σειρά από smartphones η οποία μέχρι στιγμής αποτελείται από μία low-budget και μία mid-range πρόταση. Εμείς έχουμε στα χέρια μας τη δεύτερη και σας την παρουσιάζουμε. Συγκεκριμένα, αυτό είναι το LG K10, ένα Android smartphone που έρχεται για να εμπλουτίσει τη μεσαία κατηγορία της Νοτιοκορεάτικης εταιρίας. Ξεκινώντας με τη συσκευασία, εντός της βρίσκεται το καλώδιο microUSB, ο μετασχηματιστής ρεύματος Ευρωπαϊκών προδιαγραφών, ένα σετ ακουστικών, μέτριας απόδοσης και ένα manual.

Περνάω στη συσκευή. Μπορεί εμφανισιακά, μία πολύ μεγάλη μερίδα χρηστών να μην εντυπωσιάζεται και να το βλέπει…κάπως, εγώ δε σας κρύβω όμως ότι το ερωτεύτηκα. Γιατί ωραίος ο premium σχεδιασμός, τα μεταλλικά σώματα και οι συσκευές  που θυμίζουν κόσμημα, αλλά μη ξεχνάμε ότι τα smartphones είναι συσκευές που τα πιάνουμε καθημερινά στα χέρια μας και το πρώτο που πρέπει να μας ενδιαφέρει είναι η άνεση όταν το κρατάμε στα χέρια μας και μετά η εμφάνιση. Το K10 είναι από τις συσκευές που χαίρεσαι και απολαμβάνεις να χρησιμοποιείς. Είναι λεπτό, συγκεκριμένα 8.8mm, οι γωνίες είναι ανύπαρκτες και το highlight, κατά τη δική μου άποψη, είναι η σχεδόν λαστιχένια υφή του πίσω μέρους, η οποία προσφέρει εξαιρετικό κράτημα στα χέρια. Πολλοί θα αντιπαθήσουν το σχέδιο του πίσω καπακιού, ακόμα και εμένα δε μου άρεσε, αλλά όπως προείπα με κέρδισε η ασφάλεια που προσφέρει στο κράτημα. Γενικά, χωρίς να κρύβει την πλαστική του φύση, δίνει την εντύπωση μιας στιβαρής συσκευής.

Αν και στο G5 η LG εγκατέλειψε τη φιλοσοφία που θέλει τα βασικά πλήκτρα στο πίσω μέρος, η K σειρά τα κρατάει εκεί που τα συνήθισαν και πλέον αγάπησαν, οι κάτοχοι των LG συσκευών τα τελευταία χρόνια. Το ηχείο παραμένει στην κάτω αριστερά θέση του πίσω μέρους με τις επιδόσεις του να μην ικανοποιούν. Θα το χαρακτήριζα δυνατό ως ηχείο, αλλά χωλαίνει στο μπάσο, στην καθαρότητα και στη λεπτομέρεια. Το πίσω πλαστικό καπάκι αφαιρείται για να δώσει πρόσβαση στην αποσπώμενη μπαταρία και στα slots της nanoSIM και της microSD κάρτας.

Θέλω να σταθώ στις ελαφρώς κυρτές επιφάνειες της οθόνης δεξιά και αριστερά οι οποίες προσφέρουν μια εθιστική και γλυκιά αίσθηση όταν τα δάχτυλα γλιστρούν πάνω της. Αντιθέτως, καθόλου εθιστικό δεν είναι το panel της οθόνης αυτό καθαυτό. Καταρχάς έχουμε οθόνη 5.3 ιντσών η οποία προστατεύεται με γυαλί Gorilla Glass 3. Η ανάλυσή της είναι 720p και σε αυτές τις ίντσες χαρίζονται 277ppi. Όσον αφορά την ευκρίνεια, ακόμα και ως κάτοχος συσκευής με 2K οθόνη εδώ και δύο χρόνια, είμαι ικανοποιημένος μιας και τα pixels αρχίζουν να φαίνονται μόνο όταν πλησιάσεις αρκετά. Το ίδιο ικανοποιημένος είμαι και από την απόδοση των μαύρων της οθόνης. Αυτό που δε μπορώ να καταλάβω είναι γιατί η LG, όπως και στο Zero έτσι και εδώ, έχει υποβαθμίσει πολύ τις οθόνες ως προς τα χρώματα. Και στο K10 λοιπόν τα χρώματα εμφανίζονται ξεπλυμένα, άτονα και πολύ μακριά από την πραγματικότητά τους. Και η φωτεινότητα είναι σε χαμηλά επίπεδα. Αυτό που με προβληματίζει είναι ότι στο παρελθόν, συσκευές της LG αυτής της κατηγορίας είχαν καλύτερη οθόνη.

Πριν αναφερθώ στα specs να σημειώσω πως υπάρχουν διάφορες εκδόσεις που παρουσιάζουν διαφοροποιήσεις σε σημεία. Η επίσημη Ευρωπαϊκή έκδοση η οποία έφτασε στους Unboxholics, αποτελείται από το Snapdragon 410 chipset της Qualcomm με επεξεργαστή τεσσάρων πυρήνων χρονισμένο στα 1.2GHz και GPU την Adreno 306. Η μνήμη RAM βρίσκεται στο 1.5GB, με το διαθέσιμο αποθηκευτικό χώρο να ανέρχεται στα 16GB με δυνατότητα επέκτασης μέσω κάρτας μνήμης έως και 32GB. Η μπαταρία σε ρεύμα έχει χωρητικότητα 2.300mAh και στο σύνολό της ικανοποιεί, προσφέροντας σχετικά άνετα μια ολόκληρη μέρα χρήσης.

Το K10 έρχεται με εγκατεστημένη την 5.1.1 του Android της Google με τη γνωστή πινελιά της LG. Δεν υπάρχουν εκπλήξεις εδώ. Το έχω αναφέρει και στο παρελθόν πολλές φορές ότι η LG τον τελευταίο καιρό έχει κάνει πολύ σημαντικά βήματα ως προς τη βελτιστοποίηση του λειτουργικού της. Το τηλέφωνο στην πλειοψηφία των περιπτώσεων είναι γρήγορο, ωστόσο υπήρξαν περιπτώσεις, κυρίως στο browsing ιστοσελίδων, που μερικά κολλήματα όπως το διακεκομμένο σκρολάρισμα και η καθυστέρηση φόρτωσης στοιχείων βάζουν μερικά αγκάθια στην εμπειρία χρήσης. Δε θέλω να είμαι άδικος, όμως, μιας και νομίζω πως στο σύνολο των περιπτώσεων η συσκευή ανταποκρίνεται ομαλά.

Στα των καμερών, μπροστά υπάρχει μία τυπικών επιδόσεων κάμερα των 5MP, ενώ η κεντρική κάμερα έχει αισθητήρα ανάλυσης 13MP με f/2.2 η οποία μπορεί και καταγράφει βίντεο έως και 1080p στα 30fps. Η κάμερα δυσκολεύεται στο autofocus, ειδικά αν ο φωτισμός δεν είναι εξαιρετικά υψηλός, ενώ παρουσιάζει, στις συνθήκες χαμηλού φωτισμού ψηφιακό θόρυβο. Γενικά και δεδομένου της κατηγορίας στην οποία ανήκει το K10 οι φωτογραφίες και τα βίντεο ικανοποιούν, ωστόσο μην περιμένετε κάτι που θα σας ενθουσιάσει.

Το K10 της LG κυκλοφορεί στη χώρα μας με τιμή που ξεκινάει από τα €205. Θαρρώ πως η τιμή είναι ελαφρώς τσιμπημένη. Συνολικά, δε θα το έλεγα κακή περίπτωση, ειδικά για κάποιον που θέλει να επενδύσει σε σίγουρα πράγματα. Προφανώς και υπάρχουν Android τηλέφωνα με καλύτερο «value for money», αλλά σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις απαιτούνται υποχωρήσεις σε διάφορους τομείς.