The Fall Guy Review: Ένας φόρος τιμής στους αφανείς ήρωες του Hollywood

Είδαμε τη νέα ταινία του Ryan Gosling και της Emily Blunt
07 Μαΐου 2024 10:24
The Fall Guy Review: Ένας φόρος τιμής στους αφανείς ήρωες του Hollywood

Δε θα μπορούσαμε να φανταστούμε καταλληλότερο άνθρωπο από τον David Leitch, για να μεταφέρει στο σινεμά τούτο το σενάριο του Drew Pierce, που εμπνέεται από την ομώνυμη σειρά της δεκαετίας του ‘80 και εξιστορεί τις περιπέτειες ενός κασκαντέρ. Βλέπεις ο δραστήριος και πολυπράγμων κινηματογραφιστής, δεν έχει μόνο εμπειρία στο να σκηνοθετεί action υπερπαραγωγές, αλλά έχει διατελέσει κι ο ίδιος stuntman στο παρελθόν. 

Κορυφαία περγαμηνή του, στο συγκεκριμένο πόστο, το Fight club του David Fincher, όπου είχε αναλάβει να ντουμπλάρει τον Brad Pitt στις σκηνές πάλης. Με το The Fall Guy, δράττεται της ευκαιρίας, αφενός να εξαργυρώσει αυτή την εμπειρία και αφετέρου να αποδώσει στους αφανείς αυτούς ήρωες του κινηματογράφου έναν διασκεδαστικό φόρο τιμής.

Στο επίκεντρο της δράσης, λοιπόν, βρίσκουμε τον Colt, έναν εν αποστρατεία κασκαντέρ, ο οποίος μετά από ένα σοβαρό ατύχημα, έχει αναγκαστεί πλέον να ακολουθήσει μια λιγότερο περιπετειώδη καριέρα στην εστίαση. Όταν όμως ένας δημοφιλής star, ο Tom Ryder, τον οποίο ντούμπλαρε συνήθως ο Colt, εξαφανίζεται μυστηριωδώς, o ίδιος καλείται να επιστρέψει στις επάλξεις αναλαμβάνοντας αυτή τη φορά μια πιο ιδιαίτερη αποστολή. Η παραγωγός του επόμενου φιλμ του Ryder, του αναθέτει να βρει που κρύβεται ο χαμένος πρωταγωνιστής της.

Το κίνητρο για να φέρει εις πέρας αυτόν τον στόχο είναι διπλό, καθώς σκηνοθέτης της επερχόμενης ταινίας είναι η πρώην σύντροφός του, την οποία κι εγκατέλειψε μετά το ατύχημά του. Ο Colt θέλοντας να σώσει την ταινία της πρώην του, ώστε να ξανακερδίσει την καρδιά της, ξεκινά την έρευνα του για τον Tom μπλέκοντας σε μια περιπέτεια άνευ προηγουμένου, κατά την οποία θα κληθεί να χρησιμοποιήσει όλο το ταλέντο του στα κασκαντεριλίκια…

Προφανώς, επειδή το κεντρικό θέμα της ταινίας, είναι η ίδια η βιομηχανία του κινηματογράφου, τόσο ο σεναριογράφος όσο και ο σκηνοθέτης βρίσκουν ένα πεδίο δόξης λαμπρό στο The Fall Guy, να μιλήσουν με ευθύτητα και χιούμορ για κάτι που τους αφορά άμεσα και ως εκ τούτου να καταθέσουν αμφότεροι το πιο προσωπικό project της μέχρι τώρα φιλμογραφίας τους. 

Παρ' όλα αυτά, δεν ξεχνούν ποτέ πως απευθύνονται σε ένα ευρύτερο mainstream κοινό κι έτσι δεν αναλώνονται αποκλειστικά σε κλεισίματα ματιού και σινεφίλ inside jokes. Το The Fall Guy είναι πάνω από όλα μια διασκεδαστική κωμωδία δράσης που θα ικανοποιήσει εκτός από τους φαν του είδους κι όλα τα υπόλοιπα πιθανά target group.

Έχει χιούμορ, καρδιά, πλούσιες ανατροπές κι ένα cast όνειρο που δεν χορταίνεις να απολαμβάνεις επί της οθόνης. Ο Ryan Gosling φορτσάτος μετά την Barbie, ακονίζει ακόμα περισσότερο το ιδιότυπο κωμικό του ταλέντο, η Emily Blunt καταφέρνει να δώσει διαστάσεις και χρώμα ακόμα και στον συνήθως άχαρο ρόλο του “love interest”, ενώ η Hannah Waddingham ισορροπεί με τέτοια τρομερή άνεση ανάμεσα στο cartoon και το ρεαλισμό που κλέβει όλες τις σκηνές στις οποίες εμφανίζεται.

Σίγουρα, βέβαια, θα υπάρξουν κι αυτοί που θα ισχυριστούν πως η ταινία είναι πατάτα. Δεν θα έχουν ακριβώς άδικο. To Τhe Fall Guy είναι πατάτα: Πατάτα όμως τηγανιτή. Μια ταινία δηλαδή, που καταφέρνει αβίαστα να αρέσει σε όλους. Αυτό ακριβώς είναι και το μόνο ελάττωμά της: Χωρίς να παίρνει μεγάλα δραματουργικά ρίσκα, συνδυάζει πατώντας πάνω σε γνώριμες αλλά όχι άνοστες συνταγές, τη ρομαντική κομεντί με την κωμωδία δράσης με τρόπο προβλέψιμο, αλλά πάντα χαριτωμένο και λειτουργικό.

Παράλληλα, χωρίς να κάνει σημαντικές εκπτώσεις στο storytelling και την ουσία, εκμεταλλεύεται όλες τις ευκαιρίες του σεναρίου για να προσφέρει εντυπωσιακό υπερθέαμα. Έτσι, καταλήγει το ιδανικό popcorn movie που ονειρεύεται να δει ο μέσος θεατής σε θερινό, χωρίς να κάνει και τους πιο απαιτητικούς σινεφίλ να αγανακτούν.

Ναι, μπορεί να μην το θυμάσαι για μήνες μετά την προβολή του και να μην έχει οσκαρικές αξιώσεις, αλλά μέχρι να ανάψουν και πάλι τα φώτα της σκοτεινής αίθουσας θα ‘χεις περάσει πραγματικά καλά. Εν ολίγοις, η ταινία αποτελεί ακριβώς αυτό που υπόσχεται το concept της: Ένα εντυπωσιακό δίωρο stunt που ακόμα κι αν ξέρεις πως έγινε με δίχτυ ασφαλείας, δεν παύεις στο τέλος του να το χειροκροτάς χαμογελαστός και ικανοποιημένος.