LG G4 Stylus & G4c - Review

Πήραν το όνομα, αλλά όχι και τη χάρη...
27 Οκτωβρίου 2015 13:34
LG G4 Stylus & G4c - Review

Στο παρελθόν έχω αναφέρει πολλές φορές ότι δεν είμαι λάτρης των «πετσοκομμένων» εκδόσεων σημαντικών ναυαρχίδων. Νιώθω ότι περισσότερο προσπαθούν να εκμεταλλευτούν το όνομα των μεγάλων μοντέλων και πως στην πλειοψηφία τους μιλάμε για προχειροφτιαγμένες συσκευές. Στα χέρια μου έφτασαν τα LG G4c και LG G4 Stylus, δύο συσκευές που από τη σπουδαία ναυαρχίδα της LG, δανείζονται μόνο το όνομα, αλλά όχι τη χάρη. Θα ξεκινήσω με το G4 Stylus, το οποίο αρχικά πίστευα, από την ονομασία του, πως πρόκειται για το G4 σε έκδοση που υποστηρίζει stylus. Στην πραγματικότητα πρόκειται για μία mid-range συσκευή που εμφανισιακά μοιάζει περισσότερο με το G3, παρά με την πιο πιο πρόσφατη προσθήκη της G σειράς της LG. Το τηλέφωνο αποτελείται από πλαστικό σώμα, έχει μια προτίμηση στις καμπύλες, ενώ έρχεται με εκείνο το τραχιάς επιφάνειας πίσω καπάκι που αφαιρείται. Για την ιστορία το καπάκι είναι αρκετά επιρρεπές σε γρατζουνιές, οπότε συστήνω θήκη.

Το G4 Stylus, παίρνει την ονομασία του από το γεγονός ότι φιλοξενεί μία γραφίδα στο κάτω μέρος του. Η επιλογή της λέξης «φιλοξενεί» δεν είναι τυχαία, διότι πρόκειται για απλή φιλοξενία και τίποτα περισσότερο. Θέλω να πω ότι σε αντίθεση με άλλα τηλέφωνα, όπως τα Note της Samsung, όπου η γραφίδα υποστηρίζεται και από επιπλέον λειτουργίες, κυρίως στο λειτουργικό, στην προκειμένη περίπτωση απλά καλύπτει το πιο λεπτομερές touch και τίποτα περισσότερο. Ουσιαστικά, υπό αυτές τις συνθήκες Stylus μπορούν να μετατραπούν όλα τα τηλέφωνα, με την αγορά μιας γραφίδας γόμας κόστους €5.

Το G4 Stylus έρχεται με οθόνη 5.7 ιντσών, κάτι που αποτελεί το μοναδικό ίσως χαρακτηριστικό που συμβάλει στην εκμετάλλευση της γραφίδας, μιας και δίνεται άπλετος χώρος για χρήση. Η οθόνη έχει ανάλυση μόλις 720p, με πυκνότητα που σε αυτές τις ίντσες φτάνει τα 258ppi. Παραδόξως η οθόνη είναι τίμια και όσο κοφτερή χρειάζεται ώστε να μη φαίνονται άσχημα pixels. Έχει καλές γωνίες θέασης, τα χρώματα είναι ικανοποιητικά, το ίδιο και η φωτεινότητα. Εσωτερικά, το G4 Stylus κρύβει το Snapdragon 410 chipset της Qualcomm, που αποτελείται από έναν τετραπύρηνο επεξεργαστή χρονισμένο στα 1.2GHz και το Adreno 306 που είναι υπεύθυνος για τα γραφικά. Έχει μνήμη RAM 1GB και διαθέσιμο αποθηκευτικό χώρο μόλις 8GB αλλά με δυνατότητα επέκτασης έως και 128GB. Παρά τα μέτρια τεχνικά χαρακτηριστικά, η LG έχει κάνει πολύ καλή δουλειά με την custom έκδοση του λειτουργικού, που βασίζεται στο Android Lollipop και έτσι χαρίζεται μία πολύ ομαλή λειτουργία, χωρίς σοβαρά κολλήματα. Βέβαια, στο multitasking, το 1GB κάποια στιγμή θα τα βρει σκούρα, αλλά για τυπική χρήση ανταπεξέρχεται σωστά.

Η μπαταρία των 3000mAh, έχοντας σαφέστατα ευκολότερη δουλειά να κάνει με το 720p πάνελ, διαρκεί πολύ περισσότερο από τη μέση ναυαρχίδα, αυτού του μεγέθους οθόνη. Υπό φυσιολογική χρήση, το τηλέφωνο θα συνδέεται στην πρίζα κάθε δύο ημέρες. Στα της κάμερας, υπάρχει μία κοινότοπη δευτερεύουσα κάμερα των 5MP, ενώ η βασική κάμερα των 8MP μπορεί να καταγράψει έως και 1080p βίντεο στα 30fps, έχει laser autofocus, καθώς και υποστήριξη HDR. Οι επιδόσεις, ειδικά σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού είναι αισθητά άνω του μετρίου και δε νομίζω να απογοητεύσουν το μέσο χρήστη.

Το μεγαλύτερο συγχωροχάρτι για όλα τα στραβοπατήματά του, το LG G4 Stylus το γνωρίζει ελέω της τιμή του, αφού μπορείτε να το βρείτε στα ελληνικά καταστήματα από τα €220 περίπου. Σε αυτά τα χρήματα, δε θα το έλεγα κακή περίπτωση, δεδομένου ότι ενσωματώνει μία μεγάλη και σχετικά όμορφη οθόνη, έχει πολύ καλή μπαταρία, είναι γρήγορο, παρά το 1GB της μνήμης RAM, υποστηρίζει 4G LTE δίκτυα και στα των φωτογραφιών και βίντεο, ικανοποιεί και με το παραπάνω.

Πάμε τώρα να δούμε ένα άλλο G4, το «C» το οποίο ουσιαστικά πρόκειται για ένα μικρότερο G4 Stylus, με σχεδιασμό που μοιάζει περισσότερο στο LG Spirit παρά σε οποιαδήποτε συσκευή της G σειράς. Έχει δηλαδή εκείνα τα πιο απότομα κοψίματα στο περίγραμμα και είναι ελαφρώς πιο παχύ. Το G4c έρχεται με την ίδια ακριβώς οθόνη με αυτή του G4 Stylus, με τη διαφορά ότι εδώ μιλάμε για 5 ίντσες, άρα και περίπου 40ppi επιπλέον στην πυκνότητα. Η ομοιότητες εντοπίζονται σε όλο το υπόλοιπο hardware, πλην της χωρητικότητας της μπαταρίας, η οποία ανέρχεται στα 2540mAh. Ωστόσο, η διάρκεια ζωής της, εφόσον μιλάμε και για το ίδιο software, είναι το ίδιο καλή.

VIDEO REVIEW

 

Αυτό όμως που μου έκανε εντύπωση, αν και μιλάμε για το ίδιο σχεδόν hardware, είναι το γεγονός ότι G4c εμφάνισε αισθητά περισσότερα προβλήματα και κολλήματα στη χρήση σε σχέση με το G4 Stylus. Είδα παγώματα, είδα εφαρμογές να τερματίζουν και γενικά δε μου άφησε την ίδια καλή γεύση που μου άφησε το Stylus. Και εδώ έρχεται να επιβεβαιωθεί το ρητό που λέει ότι τα «specs δεν κάνουν το τηλέφωνο», αλλά σημαντικότερο ρόλο παίζει το κατά πόσο ο κατασκευαστής δούλεψε πάνω σε αυτό.

Στα των καμερών, πέρα του ότι δεν υπάρχει laser autofocus στην κεντρική κάμερα, δεν υπάρχουν ειδοποιείς διαφορές στις επιδόσεις, πάντα σε σχέση με το μεγάλο αδερφάκι του, το G4 Stylus. Το LG G4c κυκλοφορεί στα ελληνικά καταστήματα με τιμή που ξεκινάει από τα €150. Προσωπικά, θα σας πρότεινα το LG Spirit περισσότερο από το G4c, μιας και με λιγότερα χρήματα, παίρνετε ένα σαφέστατα πιο δουλεμένο και μεστό τηλέφωνο.

Tags: