Roccat Tyon Gaming Mouse

Πλήκτρα παντού!
24 Σεπτεμβρίου 2015 13:44
Roccat Tyon Gaming Mouse

Η Roccat, κρατώντας ένα πιο ήπιο προφίλ στις διαφημιστικές καμπάνιες, συνεχίζει να δίνει στην αγορά των gaming περιφερειακών για το PC μια πληθώρα επιλογών. Μία από αυτές είναι το Roccat Tyon, ένα multi-button gaming mouse που ισχυρίζεται ότι έχει μία λύση για κάθε πρόβλημα που προκύπτει κατά την gaming δραστηριότητά σας. Συγκεκριμένα, θα έλεγα πως το mouse απευθύνεται περισσότερο στους FPS παίκτες, ενώ τις ευεργετικές του ικανότητες σίγουρα θα εκτιμήσουν και οι παίκτες των MMO. Αρχικά να πως τρόμαξα από τα πολλά πλήκτρα. Σε όλο το μήκος και το πλάτος του, το Tyon έχει πλήκτρα. Πάνω, δεξιά, αριστερά…παντού! Συγκεκριμένα υπάρχουν 14 πλήρως προγραμματιζόμενα πλήκτρα. Έχουμε το δεξί και αριστερό κλικ χαμηλού προφίλ με αυστηρό «clicky» ήχο, τέσσερα εργονομικά πλήκτρα στο πάνω μέρος για γρήγορες συντομεύσεις, ένα πλήκτρο δύο κατευθύνσεων που πιέζεται με τη μεσαία άρθρωση των δαχτύλων και μπορεί να χρησιμοποιηθεί π.χ. στην εναλλαγή των όπλων ή στην περιήγηση των οριζόντιων μενού, ενώ υπάρχει ένα μόνο κλικ προς τα μέσα για τη ροδέλα και αυτό γιατί θα υπήρχε σύγχυση με το προαναφερθέν πλήκτρο δύο κατευθύνσεων.

Επίσης, ένα από τα selling point του mouse είναι το X-CELERATOR, που πρακτικά αποτελεί έναν αναλογικό paddle για τον αντίχειρα και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακριβώς όπως ένα αναλογικός μοχλός, δύο κατευθύνσεων. Μπορείτε δηλαδή να ελέγχετε το γκάζι και το φρένο στα οχήματα, το ύψος των αεροσκαφών κλπ. Ωραίο touch που νομίζω θα λύσει τα χέρια πολλών. Κάτω από το X-CELERATOR, όπως το ονομάζει η εταιρία, υπάρχουν δύο ακόμη πλήκτρα, ενώ το τελευταίο πλήκτρο βρίσκεται κοντά στον πάτο του ποντικιού, εκεί όπου τερματίζει ο αντίχειρας. Το εν λόγω πλήκτρο χρησιμοποιείται από το ποντίκι για το Easy-Shift+, κατά το οποίο όλα τα πλήκτρα του mouse αποκτούν μία δευτερεύουσα λειτουργία.

Εμφανισιακά το Tyon με καλύπτει και με το παραπάνω. Αποτελείται από πλαστικής, matte υφής, αλλά πρέπει να πω πως οι λαστιχένιες επιφάνειες δεξιά και αριστερά για καλύτερο κράτημα, λάμπουν δια της απουσίας τους. Κατά την άποψή μου, είναι η σημαντικότερη έλλειψη στο mouse. Με τον υπολογιστή συνδέεται μέσω ενός καλωδίου υφασμάτινων ινών, μήκους 1.8m και για την ιστορία η άκρη του είναι επίχρυση. Το μέγεθός του, κάτι που με απασχολεί στα gaming mouse που πιάνω στα χέρια μου, μιας και έχω αισθητά μεγαλύτερες παλάμες από το μέσο όρο, είναι αρκετά μεγάλο και απόλυτα ταιριαστό στις δικές μου ανάγκες, ωστόσο χρήστες με πολύ μικρότερα χέρια, ίσως και να ζοριστούν μέχρι να προσαρμοστούν. Γενικά, όμως, είναι πολύ ευχάριστο και άνετο στα χέρια, και πιστεύω πως αυτές οι καμπύλες συμβάλουν τα μέγιστα.

Το Tyon, έχει και δύο αυτόνομα φωτιζόμενα πεδία. Το πρώτο βρίσκεται στο δαχτυλίδι της ροδέλας, η οποία να σημειώσω πως είναι εξαιρετική κατά τη χρήση και το δεύτερο βρίσκεται στο περίγραμμα του κάτω μέρους, μία λεπτομέρεια που χαρίζει ένα εξαιρετικό εφέ κατά σε σκοτεινές συνθήκες. Οι φωτισμοί μέσω του επίσημου λογισμικού της Roccat φυσικά και μπορούν να αλλάξουν και να δεχθούν κάτι εκατομμύρια συνδυασμούς. Μέσω του software όμως δίνονται δεκάδες ακόμη επιλογές. Μπορείτε να έχετε μέχρι και πέντε gaming προφίλ, να βάλετε macros, συντομεύσεις, να αλλάξετε την ταχύτητα και την ακρίβεια του κέρσορα, να ελέγξετε τα Achivements και τις επιδόσεις σας κ.ο.κ. Το μοναδικό μου παράπονο είναι ότι συνάντησα μερικά προβληματάκια με τα Windows 10 και χρειάστηκε να κάνω μερικά restarts στο PC, όχι όμως κάτι πιο επίμονο.

VIDEO REVIEW

 

Το Tyon ενσωματώνει έναν Pro-Aim R3 Laser αισθητήρα των 8200 DPI. Επιπλέον, υπάρχει ένας 32-bit επεξεργαστής των 72Hz και 576kb μνήμης για την αποθήκευση και γρήγορη εκτέλεση των εντολών και των προφίλ. Έχουμε 1000Hz στο polling rate, 1ms στο χρόνο απόκρισης και 30G επιτάχυνση, νούμερα που υποδηλώνουν πως το mouse της Roccat δε θα απογοητεύσει ακόμη και τους επαγγελματίες gamers.

To Roccat Tyon κυκλοφορεί στην ελληνική αγορά με τιμή κοντά στα €100. Κατά την άποψή μου, πρόκειται για μία από τις καλύτερες προτάσεις της εταιρίας και ένα πολύ, πολύ ικανό gaming mouse που θα καλύψει και με το παραπάνω τις ανάγκες όλων. Είναι εντυπωσιακά πλούσιο σε λειτουργίες και πλήκτρα, έχει καλή ποιότητα κατασκευής και έρχεται από μία εταιρία που μελετάει πολύ τα προϊόντα της, πριν τα δώσει στην αγορά, οπότε γιατί να μην επενδύσετε;