CoolerMaster Masterkeys Pro S - Review

Το καλό σερί των Ταϊβανέζων
15 Μαρτίου 2016 09:38
CoolerMaster Masterkeys Pro S - Review

Ας είμαστε ρεαλιστές. Η CoolerMaster στα ποντίκια και στα ακουστικά, θέλει δουλειά και βελτίωση. Στα πληκτρολόγια, όμως, κατά την άποψή μου έχει φτάσει σε ένα υψηλότατο επίπεδο και έχει καταφέρει, σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα να κερδίσει τις εντυπώσεις. Η νέα σειρά Masterkeys Pro της εταιρίας θέλει να κάνει ακόμη ένα βήμα παραπέρα. Εμείς έχουμε εδώ και μέρες στην κατοχή μας το Masterkeys Pro S της CoolerMaster και πρώτοι στην Ελλάδα σας το παρουσιάζουμε. Πρόκειται ένα μηχανικό gaming πληκτρολόγιο που φέρνει μερικές ενδιαφέρουσες αλλαγές και, επιτέλους, Full RGB φωτισμό σε προϊόν των Ταϊβανέζων. Το Masterkeys Pro S έρχεται σε μία κλασικά όμορφη συσκευασία, εντός της οποίας, υπάρχει φυσικά το keyboard σε πάνινη θήκη, ένα φειδωλό manual, το αποσπώμενο καλώδιο USB και τη τσιμπίδα για την αφαίρεση των πλήκτρων.

Ας ξεκινήσω με τη φυσική του υπόσταση. Αρχικά το “S” στον υπότιτλο αναφέρεται στο γεγονός πως έχουμε να κάνουμε με Tenkeyless πληκτρολόγιο, πράγμα που σημαίνει πως το Number Pad στα δεξιά λάμπει δια της απουσίας του, προσφέροντας έτσι μια πιο compact εμπειρία, η οποία μπορεί να εκτιμηθεί από αυτούς με περιορισμένο χώρο στο γραφείο τους. Σχεδιαστικά ακολουθεί την πλέον απλή και καθαρή δομή, με σχεδόν μηδενικά περιθώρια, επίπεδες επιφάνειες και πολλές γωνίες. Τα πλαστικά που έχουν χρησιμοποιηθεί είναι ποιοτικά, η soft touch επιφάνεια του πάνω μέρους βοηθάει στην απόκρυψη των δαχτυλιών, ενώ όπως και τα προηγούμενα premium πληκτρολόγια της CoolerMaster, έτσι και σε αυτό η κατασκευή είναι στιβαρή και πολύ ποιοτική, κάτι το οποίο απορρέει και το βάρος του. Στο κάτω μέρος υπάρχουν λαστιχένιες επιφάνειες στις τέσσερις γωνίες, ενώ δίνεται και η επιλογή μερικής ανύψωσης μέσω των ποδαρικών.

Αυτό που μου αρέσει πολύ και το βρίσκω ιδιαίτερα χρηστικό είναι το γεγονός ότι το καλώδιο του keyboard μπορεί να αφαιρεθεί, κάτι που βοηθάει εξαιρετικά στο καθάρισμα, τόσο του γραφείου, όσο και του ίδιου του περιφερειακού. Σε αντίθεση με τα QuickFire, που η θύρα microUSB ζει στο κάτω μέρος και συμμαζεύεται με αυλακώσεις δεξιά ευθεία και αριστερά, στο Masterkeys Pro η θύρα υπάρχει στο πίσω δεξιό μέρος. Το καλώδιο των υφασμάτινων ινών και επιχρυσωμένων ακρών, στην απόληξη που συνδέεται πάνω στο πληκτρολόγιο εμφανίζει γωνία 90 μοιρών για να μπορεί να απελευθερωθεί από το πλάι.

Η CoolerMaster, θέλοντας να κρατήσει το λιτό και μινιμαλιστικό σχεδιασμό και το βασικό form factor, θεώρησε πως τα dedicated macro πλήκτρα θα ήταν πλεονασμός, γι’ αυτό στο Masterkeys Pro δεν υπάρχουν τέτοια. Από την άλλη, νομίζω πως με τη χρήση του Function Key και της εύκολης on-the-fly καταγραφής μακροεντολών ένα μεγάλο μέρος της γκρίνιας μπορεί να αποφευχθεί. Μιας και αναφέρθηκα στο Function Key, να σημειώσω πως μέσω αυτού μπορούν να επιλεχθούν τα τέσσερα διαθέσιμα προφίλ, ενώ ενεργοποιούνται οι διάφορες συντομεύσεις, όπως τα media keys στα δεξιά. Όλα αυτά πραγματοποιούνται ταχύτατα χάρις στον ARM Cortex M3 επεξεργαστή των 72MHz.

Η CoolerMaster μένει πιστή στους διακόπτες της Cherry, με την έκδοση που έχω εγώ στα χέρια μου να χρησιμοποιεί τα Red Switches της εταιρίας. Κακά τα ψέματα, οι διακόπτες των Γερμανών είναι οι πιο αξιόπιστοι όλων, με διάρκεια ζωής έως και 50 εκατομμύρια πατήματα. Στην προκειμένη περίπτωση έχουμε να κάνουμε με αναβαθμισμένους διακόπτες που προσφέρουν ένα απίστευτα γρήγορο feedback, ιδανικό για gaming. Red σημαίνει ότι ο clicky ήχος δεν είναι έντονος, χωρίς όμως να σημαίνει ότι το keyboard δεν ακούγεται. Εγώ είμαι ο “Brown” τύπος των Cherry MX μιας και θέλω να έχω εντονότερη αίσθηση όταν πληκτρολογώ, αλλά αυτό είναι ξεκάθαρα θέμα γούστου ή θέμα των υπολοίπων συγκατοίκων. Στις υπόλοιπες τεχνολογίες, υποστηρίζεται πλήρες Anti-Ghosting (και για Mac παρακαλώ), N-Key και 6-Key Rollover, που σημαίνει ότι όσα πλήκτρα και να πιεστούν ταυτόχρονα, θα καταγραφούν σωστά και γρήγορα, ενώ η απόκριση βρίσκεται στα 1000Hz.

Η CoolerMaster, επιτέλους ενσωμάτωσε Full RGB φωτισμό. Μάλιστα δεν έμεινε μόνο σε αυτό, αλλά προσπάθησε και κατάφερε να δημιουργήσει τους πιο φωτεινούς διακόπτες που υπάρχουν στην αγορά. Σε σημεία ο φωτισμός τη νύχτα μπορεί να γίνει απίστευτα κουραστικός, ευτυχώς όμως υπάρχει επιλογή για χαμήλωμα της έντασής του. Είτε on-the-fly πάνω στο πληκτρολόγιο, είτε μέσω ειδικού και αναβαθμισμένου software, ο χρήστης έχει μία εντυπωσιακά μεγάλη γκάμα επιλογών τόσο ως προς το mode του φωτισμού, όσο φυσικά και ως προς στους συνδυασμούς των πεδίων. Εδώ μέσα υπάρχουν και μερικές ωραίες ιδέες, όπως είναι το γράφημα για την κατάσταση του επεξεργαστή ή της θερμοκρασίας διαφόρων συσκευών. Γενικότερα, στα του φωτισμού, πιστέψτε με, μπορείτε να κάνετε ό,τι τραβάει η ψυχή σας.

Το Masterkeys Pro S της CoolerMaster κυκλοφορεί σήμερα, σε παγκόσμια κλίμακα με επίσημη τιμή λιανικής τα $139. Στο άρθρο που συνοδεύει το βίντεο και μπορείτε να το βρείτε στην περιγραφή ενδεχομένως να έχουμε και τιμή για τα ελληνικά καταστήματα. Το keyboard αυτό καθ’ αυτό είναι μάλλον ό,τι καλύτερο έχει φτιάξει η CoolerMaster όσον αφορά τα gaming πληκτρολόγια.