MSI GTX 1080 Gaming X 8GB - Review

Κτηνώδεις διαθέσεις...
17 Ιουνίου 2016 11:39
MSI GTX 1080 Gaming X 8GB - Review

Αυτό που λατρεύω στην Nvidia είναι το της αρέσει να αναιρεί τον εαυτό της. Κάρτες γραφικών που παρουσιάζονται ως κτήνη, σχεδόν μη εμπορικές ελέω του κόστους τους, παρουσιάζονται μετά από λίγο καιρό ως θνητές τιμολογιακά πάντα προτάσεις. Αφενός, τιμωρούνται οι early adopters, αφετέρου κερδίζουν οι υπομονετικοί. Και κερδίζουν πολύ. Στο studio των Unboxholics έφτασε η Nvidia GTX 1080, δια χειρός MSI, με υπότιτλο Gaming X 8G. Πρόκειται για τη γρηγορότερη και ικανότερη κάρτα γραφικών αυτή τη στιγμή στον εμπορικό gaming κόσμο και είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που επιτέλους βλέπουμε νέες κάρτες στην αγορά. Η επόμενης γενιάς Paschal αρχιτεκτονική των 16nm αποτελεί σίγουρα ένα σημαντικό βήμα στην εξελικτική πορεία των καρτών γραφικών, ένα βήμα που κατά την άποψή μου θα έπρεπε να είχε γίνει εδώ και καιρό.

Ξεκινώντας με το πακετάρισμα, δυστυχώς δε συνάντησα την κατάσταση που θα ήθελα, τουλάχιστον όσον αφορά το χλιδάτο του πράγματος, μιας και κακά τα ψέματα, εδώ μέσα κρύβεται ένας gaming θησαυρός που ακριβοπληρώνεις, οπότε και θα ήθελες κάτι πιο premium. Το κουτί περιέχει ένα CD με τους drivers και μερικά φυλλάδια. Περνάω στο τέρας της MSI. Σχεδιαστικά, για ακόμη μία φορά σε υλοποίηση της εταιρίας, το τοπίο είναι γνώριμο. Έχουμε τον παραδοσιακό aggressive μαυροκόκκινο συνδυασμό στα χρώματα, ενώ από πλευράς φωτισμού, για τον αισθητικό τομέα ο χρήστης θα βρει πολλές επιλογές. Εκτός από τα LEDs στο πάνω μέρος που φωτίζονται μόνο σε κόκκινο χρώμα, το logo της MSI στο πλάι, είναι RGB, οπότε και δέχεται εκατομμύρια χρωματισμούς, καθώς και διάφορα εφέ. Στο πίσω μέρος της κάρτας, η PCB προστατεύεται και ομορφαίνει με ένα τεράστιο μεταλλικό matte φινιρίσματος backplate, με το «δράκο» της MSI να στολίζει για ακόμη μία φορά το σκηνικό.  

Η εταιρία, στη δική της υλοποίηση, κατάφερε να κρατήσει σε φυσιολογικά επίπεδα το μήκος της κάρτας, το οποίο δεν ξεπερνάει τα 279 χιλιοστά, στα ίδια νορμάλ επίπεδα και το πάχος των δύο slots, αλλά της ξέφυγε λιγάκι στο πλάτος αφού καταλαμβάνει 140 χιλιοστά και ενδεχομένως να δημιουργήσει πρόβλημα στους κατόχους στενών κουτιών. Αυτό έγινε για χάρη των ολοκαίνουργιων TORX 2.0 ανεμιστήρων των 10 εκατοστών, οι οποίοι αποτελούνται από πτερύγια διασποράς που καταφέρνουν 22% περισσότερη ροή αέρα. Το αναβαθμισμένο σύστημα ψύξης της MSI, ονόματι “Twin Frozr 6” ή “VI” αν προτιμάτε, χώρεσε πέντε heat pipes των 6 και 8 χιλιοστών οι οποίοι αφαιρούν με τη βοήθεια της αλουμινένιας ψήκτρας εκπληκτικά τη θερμοκρασία που δημιουργείται από τα καλούδια της PCB. Μάλιστα τα πτερύγια της ψήκτρας είναι κατευθυντικά έτσι ώστε να μην εμποδίζουν τη ροή του αέρα. Το γεγονός ότι οι ανεμιστήρες δεν περιστρέφονται όταν οι θερμοκρασίες μένουν κάτω των 60 βαθμών κελσίου, εγγυάται μία πραγματικά αθόρυβη λειτουργία. Ωστόσο, όντας μεγαλύτεροι ανεμιστήρες, ο θόρυβος μένει σε χαμηλά επίπεδα ακόμη και όταν το φορτίο στην GPU είναι μεγάλο.

Η μέγιστη θερμοκρασία που είδα στις μετρήσεις μου, ήταν 68 βαθμοί κελσίου, πράγμα που σημαίνει ότι το σύστημα ψύξης της MSI κάνει τρομερή δουλειά στο να κρατάει το κτήνος δροσερό και απροβλημάτιστο. Για την ιστορία, η Founder’s Edition της κάρτας, δηλαδή reference εκδοχή της, ξεπερνάει τους 80 βαθμούς σε βαρύ load. Για να ταϊστεί όλο αυτό πράγμα, απαιτούνται περίπου 300W από το τροφοδοτικό. Για την ακρίβεια στις δοκιμές μου, η μέγιστη κατανάλωση έφτασε τα 318W, οπότε ένα τροφοδοτικό άνω των 500W κατά την άποψή μου θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο. Η τροφοδοσία γίνεται μέσω μίας 6-pin και μίας 8-pin PEG θύρας, στο πάνω μέρος της κάρτας.

Στη συνδεσμολογία της, η GTX 1080 παρέχει τρεις DiplayPort θύρες που υποστηρίζουν μέχρι και την 1.4 πιστοποίηση, μία HDMI 2.0b έξοδο και μία Dual-Link DVI θύρα. Αυτά σημαίνουν πως μέχρι και τέσσερις οθόνες μπορούν να λειτουργήσουν ταυτόχρονα στο ίδιο setup, με μέγιστη ανάλυση τα 8K. Όσον αφορά το SLI, υποστηρίζεται διάταξη με έως και δύο κάρτες, με τα bridges να βρίσκονται εκεί που τα έχουμε συνηθίσει.

Περνάω στα νούμερα που πλαισιώνουν το απίθανο GP104 chip της Nvidia. Η κάρτα έρχεται με 8GB Micron GDDR5X video μνήμης με 320GB/s bandwidth. Για τη μνήμη υπάρχουν 8 controllers των 32-bit, οπότε ο bus συνολικά φτάνει τα 256-bit, ενώ η κάρτα χρησιμοποιεί τέσσερα Graphics Processing Clusters των 20 streaming multiprocessors. Συνολικά έχουμε 2560 CUDA cores, 160 texture units και 64ROPs. Ο πυρήνας στη βάση του είναι χρονισμένος στα 1708MHz, ενώ με το boost φτάνει τα 1847MHz. Η μνήμη από την πλευράς της χρονίζεται στα «αστεία» 10.108MHz. Τα νούμερα δηλώνουν πως η MSI δε τσιγκουνεύτηκε το εργοστασιακό overclocking με αποτέλεσμα να έχουμε μία από τις πιο υψηλά χρονισμένες υλοποιήσεις του GP104 chip. Από την άλλη, όποιος θέλει να το πάει ένα βήμα παραπάνω, το Afterburner software της εταιρίας είναι εκεί, ανανεωμένο και έτοιμο να δώσει μερικές επιπλέον συγκινήσεις όσον αφορά το overclock.

Αυτό που βρήκα εξαιρετικά βελτιωμένο και επιτέλους ολοκληρωμένο είναι το Gaming App της MSI, που εκτός από overclocking, δίνει μία πληθώρα επιλογών, για τα profiles, το φωτισμό των LEDs, τις ταχύτητες των ανεμιστήρων κλπ. Στις επιδόσεις στα παιχνίδια, προφανέστατα έχουμε μία VR Ready κάρτα και φυσικά μια κάρτα που κοιτάει στα μάτια το 4K gaming, χωρίς συμβιβασμούς. Οι επιδόσεις της, τόσο σε 4K αναλύσεις, όσο και στα 1440p και δει στα 1080p, είναι διασκεδαστικά καλές.

Η MSI GTX 1080 Gaming X 8G κυκλοφορεί, στην ελληνική αγορά με τιμή κοντά στα €880. Δυστυχώς οι ποσότητες με τις οποίες καταφθάνει η κάρτα έρχονται με το σταγονόμετρο, οπότε όσοι θέλετε να επενδύσετε, ενδεχομένως να χρειαστεί να περιμένει μέχρι να μας βρει ο Ιούλιος. Συνολικά, είναι μία κάρτα θαύμα, παρά το γεγονός ότι ζητάει δύο ελληνικούς μισθούς, αλλά νομίζω πως αυτά τα έχουμε ξεκαθαρίσει στο μυαλό μας εδώ και χρόνια. Αν η τσέπη σας δεν φτάνει μέχρι εκεί, περιμένετε την παρουσίαση της GTX 1070, η οποία είναι έχει εξαιρετικές επιδόσεις, στη μισή τιμή.