CoolerMaster MasterCase 5 Pro

Το πρώτο κουτί "LEGO"!
18 Σεπτεμβρίου 2015 12:07
CoolerMaster MasterCase 5 Pro

Ως γνωστόν, αν και τα PCs έχουν μια συγκεκριμένη δομή ως προς τη σύνθεσή τους, οι επιλογές, οι παραμετροποιήσεις, ακόμα και η τοποθέτηση του hardware, σε πολλές περιπτώσεις αποτελεί έναν εφιάλτη. Η CoolerMaster ευελπιστεί να το αλλάξει αυτό. Στο στούντιο των Unboxholics έφτασε, επιτέλους, το MasterCase 5 Pro, το πρώτο προϊόν της CoolerMaster από τη νέα εποχή που ξεκινάει για την εταιρία. Αυτή η νέα φιλοσοφία της που συνοδεύεται από το moto “Make it yours”, ουσιαστικά θέλει τους χρήστες να έχουν μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων και επιλογών. Ήμουν επιφυλακτικός για την υλοποίηση αυτής της ιδέας, αλλά το MasterCase 5 μπορώ να πω ότι έσβησε αρκετές από τις ανησυχίες μου.

Το κουτί έρχεται σε μια σαφέστατα πιο προσεγμένη συσκευασία, ως προς εικαστικό και το πακετάρισμα, κάτι που αποδεικνύει τη θέληση της εταιρίας για αλλαγή πλεύσης. Η υψηλή ποιότητα όμως αντικατοπτρίζεται κυρίως από το ίδιο το προϊόν. Τα πλαστικά έχουν δώσει τη θέση τους σε μέταλλο καλής ποιότητας, αυτό το σκούρο μεταλλικό γκρι στο χρώμα είναι κατ’ εμέ φοβερή επιλογή, ενώ σχεδιαστικά το case ακολουθεί μια σαφέστατα πιο αυστηρή, καθαρή και minimal γραμμή. Οι έντονες σπαστές γωνίες σε όλο το μήκος και το πλάτος, προσωπικά μου αρέσουν πολύ και προσδίδουν ένα σοβαρότερο ύφος. Θεωρώ ότι η CoolerMaster χρειαζόταν μια τέτοια αλλαγή.

Πριν περάσω στην ξενάγηση του κουτιού, να σημειώσω πως στόχος της εταιρίας με το MasterCase 5 είναι να λύσει τα μικρά, αλλά πολλές φορές σημαντικά προβλήματα που προκύπτουν ως προς τη διάταξη του εκάστοτε hardware μέσα στα κουτιά. Το συγκεκριμένο κουτί θέλει να έχει όχι απλά μία λύση σε κάποιο εμπόδιο κατά την τοποθέτηση των εξαρτημάτων, αλλά πολλές εναλλακτικές, μικρές ή μεγάλες διεξόδους. Αυτό σημαίνει ότι το MasterCase 5 αποτελεί ένα modular κουτί στο οποίο όλα του τα μέρη σχεδόν, αλλάζουν θέση ή αφαιρούνται πλήρως. Με απλά λόγια, μιλάμε για ένα κουτί “Lego”. Πάμε όμως να το δούμε στην πράξη. Το MasterCase 5 Pro καταλαμβάνει 235mm στο πλάτος, 460mm στο μήκος και 460mm στο ύψος και συνολικά ζυγίζει 10.7kg.

SPECS

Model

MasterCase 5

MasterCase Pro 5

Weight

10.6 kg/23.4 lbs

10.7 kg/23.6 lbs

Size (WxHxD)

All

235x512x548mm

235x512x548mm

Body

235x460x460mm

235x460x460mm

Mother Board Support

ATX, m-ATX, M-ITX

ATX, m-ATX, M-ITX

Expansion Slots

7

7

Drive Bay

5.25" ODD

2

2

3.5" HDD

2

5

2.5" SSD

2+2

2+5

Electronics

I/O port

U3 x2, Audio

U3 x2, Audio

Fan speed control

N/A

N/A

Pre-install fans

Front

140mm x1

140mm x2

Top

N/A

N/A

Rear

140mm x1

140mm x1

Fan Support

Front

120/140mm x3

120/140mm x3

Top

120/140mm x2

120/140mm x2

Rear

120/140mm x1

120/140mm x1

Water Cooling
Support

Front

240/280mm radiator, up to 40mm thickness without fan

240/280mm radiator, up to 40mm thickness without fan

Top

N/A

240mm radiator, up to 40mm thickness without fan

Rear

120/140mm

120/140mm

CPU Air Cooling Support

190mm/7.5inches

190mm/7.5inches

VGA Card Support

w/ 3.5" HDD Cage

296mm/11.7inches

296mm/11.7inches

w/o 3.5" HDD Cage

412mm/16.2inches

412mm/16.2inches

Cable Management

25mm

25mm

Dust Filters

Front/Top/Bottom

Front/Top/Bottom

Power Supply Type

Bottom Mount, ATX PS2

 

Ξεκινάω, όπως πάντα από το μπροστά μέρος. Στο πάνω μέρος έχουμε ένα απλό panel, με δύο USB 3.0 θύρες, θύρες για ακουστικά και μικρόφωνο, LED λυχνίες για το σκληρό δίσκο και τη λειτουργία και το Power Button. Πιο κάτω υπάρχουν δύο θέσεις 5.25” για οπτικό μέσο, ενώ πίσω από το μεγάλο αφαιρούμενο καπάκι, το οποίο φυσικά έχει και φίλτρο, υπάρχουν δύο ανεμιστήρες των 140mm. Η θέση των ανεμιστήρων δεν είναι προκαθορισμένη και μπορεί να αλλάξει ανάλογα με το πώς το θέλει ο χρήστης. Στο κάτω μέρος, το κουτί στηρίζεται σε δύο μεταλλικές βάσεις με λάστιχα, ενώ δε λείπει και το απαραίτητο φίλτρο για το τροφοδοτικό. Πάνω τώρα, υπάρχει ένα συρταρωτό καπάκι με γρίλιες για τον πάνω εξαερισμό, το οποίο απλά αφαιρείται με ολίσθηση, αλλά μου έκανε εντύπωση το ότι δεν ασφαλίζει όσο θα ήθελα. Κάτω από αυτό υπάρχει ένα υποστήριγμα για υδρόψυξη με radiator έως και 240mm. Όλο το υποστήριγμα φυσικά και μπορεί να αφαιρεθεί για απελευθέρωση χώρου. 

Σε αυτό το σημείο να αναφέρω ότι όλο το κουτί αποτελείται από χειρόβιδες ασφαλείας, κάτι που βελτιώνει τη χρηστικότητα, μιας και το κατσαβίδι θα χρειαστεί ελάχιστες φορές. Να μην ξεχάσω πως ο σχεδιασμός χαρίζει και δύο μεταλλικές λαβές, οπότε και η μετακίνηση του κουτιού είναι εύκολη υπόθεση. Στο πίσω μέρος, υπάρχει ένας ανεμιστήρας 140mm, του οποίου η θέση φυσικά μπορεί να ρυθμιστεί. Δίνονται εφτά θέσεις για τη motherboard, ενώ υπάρχει φυσικά και θέση για το τροφοδοτικό, που και εδώ υπάρχει δυνατότητα αφαίρεσης του μεταλλικού πλαισίου. Στα πλάγια τώρα, το αριστερό πάνελ έρχεται με διάφανο πλεξιγκλάς για να καμαρώνετε το εσωτερικό.

Στον εσωτερικό του κόσμο τώρα. Αν και δε γεμίζει αρκετά το μάτι εξωτερικά, το MasterCase 5 Pro έχει χώρο για να καλύψει τις περισσότερες από τις ανάγκες. Υποστηρίζει ATX, m-ATX και M-ITX motherboard, ψύξη σε επεξεργαστή ύψους έως και 190mm και κάρτες γραφικών μήκους έως και 412mm. Υπάρχουν grommets σιλικόνης, τόσο στο ύψος της motherboard, όσο και στο κάτω μέρος για επικοινωνία με το τροφοδοτικό, ωστόσο θα ήθελα grommets και στο πίσω μέρος για custom υδροψύξεις. Τώρα εδώ μέσα δίνονται πέντε θέσεις για δίσκους των 3.5”, οι οποίες όμως δέχονται και SSDs των 2.5”, καθώς και δύο επιπλέον θέσεις αποκλειστικά για SSDs. Μάλιστα αυτές οι θέσεις μπορούν να αφαιρεθούν, ενώ δίνονται και εγκοπές στο πίσω μέρος τους, για καλύτερο cable management. Όλα τα bays με τις συρταρωτές θέσεις μπορούν πανεύκολα να αφαιρεθούν ή να ρυθμιστούν στο κατάλληλο ύψος, ακόμη και οι θέσεις των optical drives. Να μην ξεχάσω επίσης να αναφέρω ότι σε μία από τις θέσεις δίσκων υπάρχει και ένα χάρτινο κουτί, που εντός του κρύβει όλες τις βίδες και τα απαραίτητα αξεσουάρ για το κουτί.  

VIDEO REVIEW

 

Σε περίπτωση που δεν έχετε πιάσει ακόμα το νόημα του όλου εγχειρήματος πίσω από τη φιλοσοφία του MasterCase 5 Pro, αφήστε με να το κάνω πιο απλό. Η εταιρία σου δίνει το σκελετό με όλες τις απαραίτητες ανέσεις, δηλαδή με όλα αυτά που είδατε προηγουμένως να αφαιρούνται και αν χρειαστείς κάτι επιπλέον, μπορείς να το αγοράσεις μετέπειτα. Η Pro έκδοση του MasterCase 5 ουσιαστικά δίνει μία πλήρη γκάμα εξαρτημάτων γι’ αυτό άλλωστε και κοστίζει περισσότερα χρήματα. Συγκεκριμένα η τιμή του απλού MasterCase 5 ανέρχεται στα €139.90, ενώ το Pro κοστίζει €30 επιπλέον. Η μοναδική μου ανησυχία σε όλο αυτό είναι το κατά πόσο θα μπορέσει η ελληνική αγορά να καλύψει τις ανάγκες των επιπλέον εξαρτημάτων γιατί δε θα μου άρεσε καθόλου να αγοράσω το κουτί από Ελλάδα και για να το εμπλουτίσω αν χρειαστεί να απευθυνθώ στο εξωτερικό. Ας ελπίσουμε ότι η ελληνική αντιπροσωπεία θα είναι προετοιμασμένη κατάλληλα κατά την κυκλοφορία του κουτιού, η οποία έχει προγραμματιστεί για τις αρχές Οκτώβρη.  

Συνολικά δηλώνω απόλυτα ικανοποιημένος από τη δουλειά της CoolerMaster πάνω στο MasterCase 5 και νομίζω πως είναι μια ιδέα που το χρειαζόταν ο κλάδος των PCs. Οι λύσεις, η χρηστικότητα, η ποιότητα αλλά και το design, βρίσκονται όλα σε υψηλά επίπεδα.