Saw: Τα 2 περίεργα περιστατικά που ενέπνευσαν την πασίγνωστη ταινία τρόμου

Ο διαρρήκτης που γαργαλούσε τα πόδια των θυμάτων του και οι ημικρανίες του σεναριογράφου
12 Αυγούστου 2022 09:34
Saw: Τα 2 περίεργα περιστατικά που ενέπνευσαν την πασίγνωστη ταινία τρόμου

Το Saw έκανε πρεμιέρα τον Ιανουάριο του 2004, με το σκηνοθετικό ντεμπούτο του James Wan, για ταινία μεγάλου μήκους, αλλά και σε σενάριο του Lee Whannell. Σε σύντομο σχετικά διάστημα, η ταινία απέκτησε ένα πιστό κοινό, ενώ για πολλούς θεωρείται μέχρι και σήμερα μία από τις πιο επαναστατικές ταινίες τρόμου, δημιουργώντας έτσι ένα από τα πιο επιδραστικά franchise όλων των εποχών. Η αλήθεια είναι ότι η ιστορία των Whannell και Wan έχει λάβει κυρίως θετικές κριτικές, εισπράττοντας περισσότερα από 100 εκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως στο box office.

Η ταινία, χρησιμοποιώντας την τεχνική της μη γραμμικής αφήγησης, περιστρέφεται γύρω από τον μυστηριώδη Jigsaw, ο οποίος, δοκιμάζει τη θέληση για επιβίωση των θυμάτων του, βάζοντάς τα να συμμετέχουν σε διάφορα θανατηφόρα «παιχνίδια» όπου πρέπει να προκαλέσουν μεγάλο σωματικό πόνο στον εαυτό τους για να ζήσουν. 

Στο σημείο αυτό, οφείλω να ενημερώσω ότι η συνέχεια του κειμένου ίσως περιέχει πληροφορίες που μπορεί να θεωρηθούν spoiler για ορισμένους, οπότε καλό θα ήταν να συνεχίσουν μονάχα αυτοί που έχουν δει τις ταινίες.

Σε παλιότερη συνέντευξή του, ο Whannell, είχε αναφέρει ότι, η ιδέα για τον βασικό villain της ιστορίας, Jigsaw, του ήρθε στο μυαλό σε μία από τις πιο αγχωτικές περιόδους της ζωής του. Στις αρχές του 2000, όταν ήταν περίπου 24 ετών, έπασχε καθημερινά από δυνατές, ανυπόφορες ημικρανίες. Ο ίδιος φοβόταν ότι έχει όγκο στον εγκέφαλο, οπότε, αποφάσισε να απευθυνθεί στον γιατρό του για όλες τις απαραίτητες εξετάσεις. Ενώ περίμενε τα αποτελέσματα, άρχισε να σκέφτεται μία πιο σκοτεινή εκδοχή της κατάστασης του. Αντί να ερχόταν ο γιατρός για να του ανακοινώσει ότι έχει 1 χρόνο ζωής κι ότι πρόκειται σύντομα να πεθάνει, αυτός φαντάστηκε έναν άγνωστο τύπο να τον πλησιάζει και να του λέει, «έχεις 10 λεπτά ζωής, τι θα κάνεις για να ανατρέψεις αυτό το δεδομένο;».

Έτσι, ο Whannell δημιούργησε τον John Kramer, έναν καρκινοπαθή ο οποίος αφιερώνει τον υπόλοιπο χρόνο που του έχει απομείνει στο να εμπνεύσει τα θύματά του, να τεστάρει τη θέληση τους για ζωή, αλλά και να δουν με διαφορετική ματιά τον κόσμο γύρω τους. Το πρόβλημα βέβαια ξεκινάει από τον τρόπο που έχει αποφασίσει να τα πετύχει αυτά. Οι μέθοδοί του περιλαμβάνουν θανατηφόρα παιχνίδια, στα οποία οι “παίκτες” καλούνται να προκαλέσουν έντονο πόνο στον εαυτό τους ή σε άλλους προκειμένου να γλυτώσουν.

Αντίθετα, ο συνεργάτης και σκηνοθέτης της ταινίας James Wan, δημιούργησε τον χαρακτήρα του Zep Hindle μετά από μία σειρά ασυνήθιστων εγκλημάτων που είχε δει στις ειδήσεις της εποχής. Ο Zep λειτουργεί κυρίως ως ο δεύτερος ανταγωνιστής του franchise. Η δική του ιδέα για τον συγκεκριμένο χαρακτήρα είναι εμπνευσμένη, όπως αποκάλυψε ο Wan, από πραγματικά γεγονότα, τα οποία είχε ακούσει όταν ήταν νεαρός. Η περίεργη υπόθεση αφορούσε έναν κατά συρροή διαρρήκτη που έμπαινε σε σπίτια ανυποψίαστων ανθρώπων μέσα στην νύχτα για να γαργαλήσει τα πόδια των παιδιών τους. Στην συνέχεια, εξαφανιζόταν στο σκοτάδι. Ο άνδρας τελικά συνελήφθη και κατά τη διάρκεια της ανάκρισης είπε στην αστυνομία ότι κάποιος άλλος τον ανάγκαζε να το κάνει.  

Αυτά λοιπόν ήταν τα γεγονότα που άσκησαν σημαντική επιρροή τόσο στο σενάριο, όσο και το χτίσιμο και το σχεδιασμό σε 2 από τους πιο σημαντικούς χαρακτήρες όχι μόνο της πρώτης ταινίας Saw, αλλά και του υπόλοιπου franchise.

Tags: