O Loki, το Multiverse και το μέλλον του MCU στην Disney Plus εποχή

Η Marvel άνοιξε το Κουτί της Πανδώρας με τον καλύτερο τρόπο
30 Ιουλίου 2021 08:27
O Loki, το Multiverse και το μέλλον του MCU στην Disney Plus εποχή

Θα προσπαθήσω να συμπάσχω με εσένα που ακόμα να σηκώσεις το σαγόνι από το πάτωμα μετά το φινάλε του LOKI. Τουλάχιστον της 1ης σεζόν του μιας και στα post-credits -και είναι κάτι ευρέως γνωστό πλέον- μάθαμε ότι θα επιστρέψει για 2η σεζόν, όντας η πρώτη σειρά της Marvel Studios που το πραγματοποιεί.

Σαφώς να προειδοποιήσω σε αυτό το σημείο πως θα ακολουθήσουν SPOILERS, επομένως όσοι δεν είδατε αυτά τα έξι επεισόδια αγνής Marvel διασκέδασης, καλύτερα να το κάνετε τώρα.


Έλεγα, που λες, πως το φινάλε με άγγιξε σε όλα του τα σημεία, όπως και τα υπόλοιπα πέντε επεισόδια της σειράς μιας και τη θεωρώ ένα αψεγάδιαστο δείγμα σχεδιασμού, εκτέλεσης και γούστου από πλευράς Marvel Studios. Δεν περίμενα να μπορέσει να ξεπεράσει σε πειραματισμό και τολμηρότητα αυτή του WandaVision αλλά το έκανε με εμφατικό τρόπο, πολύ πιο συγκροτημένο σενάριο, σκηνοθεσία-γάντι στο ύφος του Tom Hiddleston χάρη στις ικανότητες της Kate Herron, που έδειξε για τι είναι ικανή στο Sex Education.

Για να μη ρίξω και τη σπόντα πως δεν είχε περιστατικό "Ralph Bohner" (βλ. WandaVision) και μας παρέδωσε ένα φινάλε αντάξιο των προσδοκιών και του πήχη που έθεσε.

Από που να το πιάσω; Από το σενάριο που μας έδωσε μια Lady Loki τη Sylvie; Τις επικές εμφανίσεις των ποικίλων Lokis με highlight τον Classic Loki του Richard E. Grant; -που αναρωτιόμασταν τόσο καιρό ποιον θα παίξει. Το storyline με την TVA που από μόνο του είναι ένα ολόκληρο «Phase” σειρών και ταινιών; Την αστείρευτη χημεία που ξεχείλιζε σε κάθε τους ατάκα μεταξύ Tom Hiddleston και Owen Wilson; Την χημεία μεταξύ Hiddleston και της Sophia DiMartino; Ή το γεγονός ότι συστηθήκαμε στο Multiverse;

Έχετε ένα λεπτό να σας πω για το Multiverse;

Το concept του προϋπάρχει του κινηματογραφικού σύμπαντος της και βασίζεται στο γεγονός πως υπάρχουν διάφορα σύμπαντα εκεί έξω (στο πολυσύμπαν δηλαδή) που συνυπάρχουν με εμάς ταυτόχρονα και εκεί συναντάμε παραλλαγές σκηνικών και χαρακτήρων που γνωρίζουμε ήδη. Για αυτό και είδαμε έναν αλιγάτορα Loki, έναν άλλον που κουβαλούσε μια παραλλαγή του Mjolnir κ.ο.κ. Επί της ουσίας η Marvel μας σύστησε πολύ απαλά και με απτά παραδείγματα πώς θα βλέπουμε από εδώ και πέρα τους σούπερ ήρωές της. Δεν υπάρχει ένας πλέον αλλά…άπειροι συνδυασμοί του ίδιου με εντελώς διαφορετικούς κόσμους, χαρακτήρες κ.τ.λ.

Ακόμη ένα στοιχείο που θα πρέπει να έχετε υπόψιν είναι πως ο Loki θα εμφανιστεί στο Doctor Strange 2, όπως ακούγεται από τις φήμες, γεφυρώνοντας ακόμη περισσότερο την αφετηρία του Multiverse (Loki) με το ευρύτερο πολυσύμπαν (Multiverse of Madness)

Δεν αποκλείεται αυτή να ήταν και μια πρώτη επίδειξη του πώς θα λειτουργούν οι κανόνες του Multiverse στο MCU, αφού ο mastermind της υπόθεσης, Kevin Feige αποκάλυψε πως πρόσφατα είχαν συνάντηση για να θεσπιστούν.

Επομένως, ούτε μπορεί να αποκλειστεί το ότι εκτός από το να αλλάζουμε σύμπαντα (βλ. Doctor Strange in the Multiverse of Madness) να βλέπουμε διάφορες παραλλαγές του κάθε ήρωα ή και κακού. Εξού και το παράδειγμα του «He Who Remains” ή καλύτερα γνωστού ως Kang του Jonathan Majors, ο οποίος σε ένα σημείο λέει στον Loki και τη Sylvie πως οι υπόλοιποι που θα ακολουθήσουν σαν και αυτόν -οι άλλες βερσιόν του- δεν είναι το ίδιο καλοί.

Πιθανολογείται πώς στην προκειμένη γνωρίσαμε μια βερσιόν του Kang και ίσως όχι του "Kang the Conqueror". Αυτή τη βερσιόν πιθανολογείται πως θα τη συναντήσει ο Loki στο εναλλακτικό timeline που τον ξαπόστειλε η Sylvie, εκεί που φαίνεται να έχει κυριαρχήσει και τον βλέπουμε να δεσπόζει στα αγάλματα της TVA με την comic-accurate στολή του.

Η Marvel έκδοση του Κουτιού της Πανδώρας

Το τετ-α-τετ με τον Kang δεν ήταν τυχαία τόσο μακρόσυρτο για πολλούς. Όπως το λάθος της Sylvie να τον σκοτώσει είναι το σημείο αφετηρίας του Multiverse και έτσι η αρχή του…κακού για το Phase 4, έτσι ήταν και η ανικανότητα του Loki να εξαφανίσει τους Avengers στην ταινία του 2012, κατι που προκάλεσε τον ερχομό του Thanos.

Οι παράλληλες που δημιουργούνται εδώ είναι πως και στις δύο περιπτώσεις γνωρίζουμε τον μεγάλο κακό της υπόθεσης. Μόνο που στην περίπτωση του Phase 4 (και έπειτα; ) αυτός είναι ο Kang, ο οποίος κάνει την Thanos να μοιάζει με μυρμηγκάκι μπροστά στην πανουργία και την σατανικότητα που τον διακατέχει. Η ερμηνεία του Majors και όπως επιλέγει να τον γνωρίσει το κοινό της Marvel με μια πομπώδη θεατρικότητα, δεν είναι τυχαία και θύμισε κάτι από…Joker τολμώ να πω σε κυνικότητα. Ωστόσο, δεν αποκλείεται όταν τον ξαναδούμε -και είναι θέμα χρόνου- να γνωρίσουμε μια άλλη εκδοχή του, ίσως την πιο γνωστή του «Kang The Conqueror” αν κρίνουμε από τα αγάλματα. Άλλωστε, οπτικά η σκηνοθεσία του επεισοδίου, μας έδωσε να καταλάβουμε και με το παραπάνω το απόλυτο χάος που θα επικρατήσει από τις διακλαδώσεις του timeline.

Γνωρίσαμε τους μεγάλους κακούς του MCU από τις σειρές

Αυτό δεν σας φάνηκε παράξενο; Και η Val της Julia Louis-Dreyfous και τον Kang του Majors τους μάθαμε μέσα από τις σειρές του Disney Plus. Δείγμα του γεγονότος πως η Marvel θέλει να δείξει πόσο πιο ρευστά απλώνεται το σύμπαν πλέον και πως δεν εξυψώνει μόνο τις ταινίες, παραγκωνίζοντας τις σειρές. Κάθε σταθμός πλέον στο σύμπαν είτε είναι σειρά είτε ταινία θα αποτελεί και ένα σημαντικό, ισάξιο κομμάτι του παζλ. Καλύτερη πάσα -όπως της τα έφερε η πανδημία- για την προώθηση και την περαιτέρω εδραίωση του Disney Plus στη συνείδηση των fans, ούτε ουρανοκατέβατη να ήταν. 

Και εντάξει, σε ένα διαφορετικό timeline ή άλλο σύμπαν κανονικά στη Val θα συστηνόμασταν πρώτα από το post-credit scene της Black Widow. Το έφερε όμως η μοίρα έτσι ώστε οι δύο μεγάλοι κακοί του Phase 4, ο ένας με κοσμικές δυνάμεις και ο άλλος πιο προσγειωμένος, να συστηθούν ανορθόδοξα από ότι είχαμε συνηθίσει.

Από εδώ και πέρα, το μέλλον του MCU είναι απρόβλεπτο. Όσες θεωρίες κι αν κάνουμε για το που οδηγείται πλέον είτε είναι πολύ νωρίς είτε λόγω των άπειρων δυνατοτήτων του Multiverse θα πέσουμε έξω. Ο παράγοντας αυτός θα διαμορφώσει μια άλλη Marvel και πώς το επεισόδιο "For All Time, Always" έχει γραφτεί με χρυσά γράμματα στα βιβλία της ιστορίας του MCU, αυτό είναι το μόνο σίγουρο. Πάμε για άλλα και με τη βούλα…από το σπαθί της Sylvie.

Το που θα ξαναδούμε τον Loki, τη Sylvie και τους υπόλοιπους αυτής της μοναδικής αισθητικής -για τα δεδομένα του MCU πάντα- σειρά μένει να φανεί στη 2η σεζόν, η οποία μπορεί και να μην αργήσει τόσο όσο νομίζουμε