LOKI 2η σεζόν Review: Ο φύλακας άγγελος όλου του MCU είναι πλέον ο Tom Hiddleston
Σαν ένας φωτεινός φάρος ελπίδας ότι το «MCU μπορεί να γίνει ξανά σπουδαίο» στέκεται το LOKI μετά το φινάλε της 2ης σεζόν του. Η σειρά με τον Tom Hiddleston πρωταγωνιστή επέστρεψε στο Disney+ μετά από μια πρώτη εξαιρετική σεζόν, η οποία αυτόματα συγκαταλέχθηκε στα καλύτερα τηλεοπτικά -και γενικότερα- δείγματα της Marvel από το ταλαιπωρημένο Phase 4 και Phase 5.
Παρά το ότι η 2η σεζόν είχε μια μπερδεμένη και γενικά αφηρημένο στόχο για το που θέλει να το πάει κατάφερε να ξεμπλέξει σχεδόν τα πάντα στο φινάλε. Μπορεί όμως ολόκληρη η 2η σεζόν να λυτρωθεί από ένα εξαιρετικό φινάλε; Σχεδόν μπορεί στην προκειμένη.
ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ SPOILERS για τη συνέχεια του Loki
Καταρχήν η όλη πλοκή της time travel περιπέτειας που ξεκίνησε ο Loki με τον Mobius του Owen Wilson, με σκοπό να ανασυντάξουν την TVA και να την βάλουν στον σωστό δρόμο, ήταν από τα πιο όμορφα buddy cop stories που μπόρεσε να προσφέρει η συνήθως φορμουλαϊκή Marvel. Ξεφλούδισε τον οργανισμό της TVA σε βαθμό που το οργουελικό “Office” τύπου ύφος αυτής της ιστορίας το συγκαταλέγω στα συν και μπορώ να πω ότι έχει πολύ ψωμί εκεί αν θέλει να το ψάξει η Marvel. Όχι μόνο τον ξεφλούδισε αλλά εξέλιξε τον σκοπό του ολοκληρωτικά, όπως έκανε και με τον Loki.
Και εδώ είναι που μου δίνω πάσα για να μιλήσω εκτενέστερα για το επικών διαστάσεων και βαθύ συναισθηματικά ταξίδι που διένυσε ο Loki μέχρι τώρα. Πραγματικά, υπάρχει κάποιος φύλακας άγγελος για τον χαρακτήρα του Tom Hiddleston εκεί πίσω κρυμμένος ανάμεσα στα ατελείωτα γραφεία της Marvel Studios και των meetings μεταξύ των χαρτογιακάδων, ο οποίος καταφέρνει να τον σώζει από ρευστό και δυσάρεστο κλίμα που επικρατεί τελευταία στις τάξεις του MCU και των fans. Κάποιοι εκεί τον αγαπούν πολύ παραπάνω από το μέσο όρο και έχουν βαλθεί να τον προστατέψουν.
Αλλιώς δεν εξηγείται πως έχει επιβιώσει πέντε ολόκληρα Phases του κινηματογραφικού σύμπαντος, έχοντας βγει αλώβητος πρακτικά από κάθε στραβοπάτημα της Marvel και να εξέρχεται του φινάλε της σειράς LOKI σε μια ακόμη καλύτερη θέση.
Το character development του Θεού της Πονηριάς συνεχίζει ακάθεκτο και είναι το καλύτερο που υπάρχει αυτή τη στιγμή στη Marvel, όντας μακράν το πιο προσεγμένο και το πιο ολοκληρωμένο από τους εναπομείναντες χαρακτήρες της χρυσής εποχής του MCU. Μέχρι και ο αδερφός του ο Thor υπέπεσε στο ατόπημα που λέγεται Thor: Love & Thunder -κάποιοι κακεντρεχείς θα πουν ότι και ο “Fat Thor” ήταν ένα χαμηλό σημείο του χαρακτήρα αλλά προσωπικά όχι. Πλέον μετά και το εξαιρετικό τελευταίο ωριαίο επεισόδιο του Loki, τον τοποθετώ ανάμεσα στους Iron Man, Black Panther, Spider-man και Captain America ως τους πιο «αλώβητους” ως προς την εξέλιξή τους χαρακτήρες του MCU.
Πρακτικά το ταξίδι λύτρωσής του, η «θεοποίηση» του και τέλος η θυσία του Loki ως μια ωδή στους «αφανείς ήρωες» μεγαλύτερων ιστοριών είναι το ζενίθ του χαρακτήρα του και ένα ζεστό love letter. Σωστά, λοιπόν, ο Hiddleston δήλωσε ότι «έκλεισε ένας κύκλος» γιατί πράγματι έτσι είναι. Στα highlights δεν γίνεται να μην αναφέρω ότι έδεσε και μια ευρύτερη σύνδεση της σκανδιναβικής μυθολογίας με την πλοκή του Multiverse, χάρις το Yggdrasil (ψάξε εδώ να δεις τι παίζει) ανέβασε ακόμη περισσότερο το status του. Τόσο που πλέον στην καλύτερη περίπτωση θαρρώ ότι θα τον βλέπουμε σε δυνατούς μεν αλλά guest ρόλους δε ειδικά με το Avengers: Secret Wars που θα ολοκληρώσει το Multiverse Saga.
H ιστορία της Sylvie της Sophia DiMartino θα έλεγα ότι παραγκωνίστηκε αρκετά στο φινάλε και δεν είχε κάποια επίλυση που να ήταν όσο σημαντική του Loki για παράδειγμα, κι ας ήταν η συμπρωταγωνίστρια στο πλάι του στον 1ο κύκλο. Ακόμη βέβαια απορώ πως ένα ταξίδι που έμοιαζε πάρα πολύ μπερδεμένο στην αρχή, ξεμπλέχτηκε τόσο όμορφα στο τέλος. Ίσως να ευθύνονται οι Aaron Moorhead και Justin Benson που έδωσαν το καλλιτεχνικό και σκηνοθετικό τους αποτύπωμα με περίσσιο μεράκι στην προκειμένη, όντας γνώστες των hard sci-fi σκηνικών από τη φιλμογραφία τους.
Μεγάλη λατρεία μου σε αυτή τη σεζόν είναι ο φωτεινός παντογνώστης χαρακτήρας του O.B. Η επιλογή του casting του Ke Huy Quan είναι η πιο λαμπρή απόφαση καθώς όχι μόνο έδωσε μπρίο και σπιρτάδα στο cast, αλλά και έναν αξιαγάπητο “wholesome” χαρακτήρα που προσωπικά δεν χόρταινα να βλέπω να αλληλεπιδρά με Mobius και Loki. Και έχει και ευρύτερη σημασία με την σκανδιναβική μυθολογία και τον μύθο του Λόκι ο κύριος Ouroboros. Επίσης σίγουρα θα ξαναδούμε τον επίσης καλογραμμένο και με τίμια εξέλιξη χαρακτήρα του Owen Wilson. Οι φήμες ποντάρουν στο Deadpool 3.
Το μεγάλο ερωτηματικό μου είναι τι θα κάνουν με τον Kang του Jonathan Majors που ενώ μπαίνει στα «συν» της σεζόν -ειδικά με το καλά παιγμένο στοιχείο των Variants του, η ιστορία του μένει μετέωρη. Ή καλύτερα αμφίδρομη ως προς το τι μπορεί η Marvel να κάνει στο μέλλον.
Τον βαραίνει η σκιά του δικαστηρίου και των κατηγοριών περί βιαιοπραγίας, κάτι που η Marvel Studios επίσημα δεν έχει πάρει θέση για το μέλλον. Το σίγουρο είναι ότι αν δεν προχωρήσει θα πρέπει να βρει έναν πειστικό τρόπο για να δικαιολογήσει την απουσία του ενώ ο Kang ξέρουμε πλέον για τα καλά ότι είναι πανταχού παρών και πως το MCU χάνει έναν ταλαντούχο ηθοποιό και έναν δυνητικά σπουδαίο villain.
Εν τέλει, η 2η σεζόν του Loki καταφέρνει να συναρπάσει έστω και στην ύστατη στιγμή κι ας μην είχε την κορυφαία συνοχή της 1ης σεζόν. Ακόμη και έτσι η 2η σεζόν είναι ένα χαρακτηριστικό δείγμα ότι η Marvel Studios ακόμα μπορεί... όταν θέλει. Το για πόσο ακόμα θα το μάθουμε σε μερικά χρόνια από σήμερα όταν καταφέρει να βγει το Avengers: Secret Wars.
Ακολουθήστε το Unboxholics.com στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα για τεχνολογία, videogames, ταινίες και σειρές. Ακολουθήστε το Unboxholics.com σε Facebook, Twitter, Instagram, Spotify και TikTok.