Oscars 2021: Οι φετινές "πρωτιές" και τα ρεκόρ που σπάνε το κατεστημένο

Μακράν η πιο προοδευτική χρονιά της Ακαδημίας
16 Μαρτίου 2021 20:51
Oscars 2021: Οι φετινές "πρωτιές" και τα ρεκόρ που σπάνε το κατεστημένο

Η Ακαδημία έχει κατηγορηθεί στο πρόσφατο παρελθόν για την έλλειψη αντιπροσώπευσης και διαφορετικότητας κοινωνικών και φυλετικών ομάδων. Εδώ και μια πενταετία, από τη στιγμή που τα social media έκαναν trending το #OscarsSoWhite, παλεύει να διορθώσει τους κανόνες προς τη σωστή κατεύθυνση. Τα Oscars του 2021 φαίνεται πως σπάνε αρκετά ρεκόρ σε αυτούς τους τομείς και περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά, θα έλεγε κανείς πως πάνε κόντρα στο κατεστημένο της Ακαδημίας και των περίπου 5.000 μελών της.

Άλλωστε η Ακαδημία δεν έκρυψε ποτέ ότι υπάρχει πολιτική χροιά στον θεσμό και αυτό αντικατοπτρίζεται από τις προοδευτικές ενέργειες που γίνονται. Στο παρόν άρθρο θα αναλύσουμε γενικότερα πρωτιές της 93ης Τελετής Απονομής, ας ξεκινήσουμε λοιπόν!

Αρχικά να αναφέρουμε τις ταινίες με τις περισσότερες υποψηφιότητες:

Mank του David Fincher (10): Καλύτερη Ταινία, Σκηνοθεσία, Α’ Ανδρικού, Β’ Γυναικείου, Καλύτερου Soundtrack, Φωτογραφία, Καλλιτεχνική Διεύθυνση, Ήχου, Μακιγιάζ, Σχεδιασμός Παραγωγής.

Nomadland της Chloe Zhao (6): Καλύτερη Ταινία, Σκηνοθεσία, Α’ Γυναικείου, Διασκευασμένου Σεναρίου, Φωτογραφίας, Μοντάζ.

Trial of the Chicago 7 του Aaron Sorkin (6): Καλύτερη Ταινία, Πρωτότυπο Σενάριο, Β΄Ανδρικού, Τραγουδιού, Φωτογραφίας, Μοντάζ.

Minari του Lee Isaac Chung(6): Καλύτερη Ταινία, Σκηνοθεσία, Ά’ Ανδρικού, Πρωτότυπο Σενάριο, Β’ Γυναικείου, Soundtrack.

Judas and the Black Messiah του Shaka King (6): Καλύτερη Ταινία, Πρωτότυπου Σεναρίου, Β’ Ανδρικού ρόλου για τους Daniel Kaluuya και Lakeith Stanfield, Τραγουδιού Φωτογραφίας.

Sound of Metal του Darius Marder(6): Καλύτερη ταινία, Α’ Ανδρικού, Πρωτότυπο Σενάριο, Β’ Ανδρικού, Ήχου, Μοντάζ.

The Father του Florian Zeller (6): Καλύτερη ταινία, Α’ Ανδρικού, Διασκευασμένου Σεναρίου, Β’ Γυναικείου, Μοντάζ, Σχεδιασμός Παραγωγής.

Promising Young Woman της Emerald Fennell (5): Καλύτερη ταινία, Σκηνοθεσία, Α’ Γυναικείου, Πρωτότυπο Σενάριο, Μοντάζ.


Ρεκόρ υποψηφιοτήτων σε έγχρωμους ηθοποιούς

Στις ερμηνευτικές κατηγορίες τα φετινά Όσκαρ περιλαμβάνουν τους περισσότερους αποκλειστικά μη λευκούς ηθοποιούς υποψηφίους από κάθε άλλη χρονιά. Ο Riz Ahmed του Sound of Metal έγινε ο πρώτος μουσουλμάνος υποψήφιος Α’ Ανδρικού. Ο Chadwick Boseman σε Α’ ανδρικού ρόλου έστω και μετά θάνατον για το «Ma Rainey’s Black Bottom”, μαζί με την πανίσχυρη Viola Davis, η οποία προσθέτει ακόμη μια υποψηφιότητα στο τσεπάκι της. Ο ασιατικής καταγωγής Steven Yeun του Minari, που γνωρίσαμε μέσα από το The Walking Dead είναι πρώτη φορά υποψήφιος και μαζί του η λατρεμένη «γιαγιά», Youn Yuh-jung. Οι Daniel Kaluuya και Lakeith Stanfield που μαζί τους είδαμε στο “Get Out” είναι συνυποψήφιοι στην κατηγορία Β’ Ανδρικού ρόλου για το Judas and the Black Messiah -ένα από τα παράξενα των φετινών Oscars καθώς ένας από τους δύο θα μπορούσε να προωθηθεί στο Α’ Ανδρικού.


Η έγχρωμη γυναίκα με τις περισσότερες υποψηφιότητες

Η Ακαδημία αγαπάει εδώ και χρόνια τη δουλειά της Viola Davis, την οποία δεν χρειάζεται να τη δει κανείς ως Ma Rainey για να καταλάβει το τέρας υποκριτικής που είναι. Φέτος όμως σπάει το ρεκόρ και γίνεται η έγχρωμη ηθοποιός με τις περισσότερες υποψηφιότητες (4) και η μοναδική με δύο Α’ Γυναικείου Ρόλου. Η προηγούμενη φορά που βρέθηκε σε αυτή την κατηγορία ήταν για τον ρόλο της Aibileen Clark στο “The Help” του 2011, ενώ οι άλλες δύο για Β’ Ρόλου στο Fences (2014) όπου και απέσπασε το χρυσό αγαλματίδιο και στο “Doubt” του 2008.


Chloe Zhao: Η γυναίκα με τις περισσότερες υποψηφιότητες σε μια διοργάνωση

Η ασιατικής καταγωγής σκηνοθέτρια του Nomadland σπάει ένα σωρό ρεκόρ φέτος, πέρα από το γεγονός ότι μάλλον είναι το αδιαφιλονίκητο φαβορί. Είναι μια από τις δύο υποψήφιες γυναίκες για Καλύτερη Σκηνοθεσία μαζί με την Emerald Fennell του Promising Young Woman. Επίσης γράφει ιστορία γιατί έγινε και η γυναίκα με τις περισσότερες υποψηφιότητες σε μια χρονιά συγκεντρώνοντας τέσσερις στο σύνολο -μαζί με τις κατηγορίες Καλύτερης Ταινίας, Διασκευασμένου Σεναρίου και Μοντάζ. Επίσης, αποτελεί την πρώτη ασιατικής καταγωγής γυναίκα στην κατηγορία της σκηνοθεσίας.


Ασιατικών ρεκόρ συνέχεια…

Τον Steven Yeun τον γνώρισε το κοινό για έξι σεζόν στο The Walking Dead ως "Glenn" αλλά έκτοτε έκανε στροφή 180 μοιρών στους ρόλους που επιλέγει, κάτι που το απέδειξε από το “Burning” το 2018. Για αυτό και κατέληξε φέτος να βρίσκεται υποψήφιος για Όσκαρ Α’ Ανδρικού ρόλου, όντας ο πρώτος αμερικανοασιατικής καταγωγής στην κατηγορία. Μέχρι πρότινος οι άλλοι δύο ασιατικής καταγωγής ηθοποιοί που ήταν υποψήφιοι γενικότερα ήταν οι Ben Kingsley (ινδικές ρίζες) και Yul Brynner (ρωσικές ρίζες).

Η συμπρωταγωνίστρια του Yeun και αξιαγάπητη γιαγιά του στο «Minari” σπάει και αυτή ένα ρεκόρ του θεσμού. Η Youn Yuh-jung στα 73 χρόνια, μάλιστα, κατάφερε να γίνει η πρώτη κορεάτισσα ηθοποιός υποψήφια για Όσκαρ, κάτι που ούτε τα «Παράσιτα» του Bong Joon-ho πέρυσι δεν μπόρεσαν να καταφέρουν.


Το Netflix σηκώνει το λάβαρο των streaming υπηρεσιών

 

Όπως σας ενημερώσαμε και με σχετικό άρθρο, το Netflix σπάει το δικό του προηγούμενο ρεκόρ με 35 υποψηφιότητες συνολικά, περισσότερες από κάθε άλλο παραδοσιακό στούντιο, έχοντας ως μεγάλο φαβορί το Mank αλλά και το The Trial of the Chicago 7. Αφήνει πίσω του την Amazon με 12 και τη Walt Disney με 8 υποψηφιότητες, ωστόσο εάν συμπεριλάβουμε τον κατάλογο του Disney+ ανεβαίνουν στις 15 συνολικά.


Γυναικεία εκπροσώπηση πιο δυνατή από ποτέ

Αναφέραμε πιο πάνω την περίπτωση της Viola Davis και της Chloe Zhao, όμως μια αναφορά στη γενικότερη εικόνα πρέπει να γίνει. Τα Oscars του 2021 σπάνε το ρεκόρ υποψηφίων γυναικών σε όλες τις κατηγορίες, καθώς συναντάμε στη λίστα 70 υποψήφιες γυναίκες με 76 συνολικά υποψηφιότητες για χρυσό αγαλματίδιο. Ένα πραγματικό άλμα σε σχέση με πέρυσι όσον αφορά την αντιπροσώπευση των γυναικών σε ρόλους μπροστά αλλά και πίσω από τις κάμερες, όπου η ιστορία έδειξε ότι στην συντριπτική πλειοψηφία ήταν άνδρες. Οι σκηνοθέτριες των Nomadland (Zhao) και Promising Young Woman (Emerald Fennell) δίνουν τον παλμό όσον αφορά τους ρόλους πίσω από τις κάμερες, ενώ μπροστά από τις κάμερες θετικό τόνο δίνουν η Vanessa Kirby για την ερμηνεία της στο "Pieces of a Woman" για το οποίο βραβεύτηκε και στο Φεστιβάλ Βενετίας, η Carey Mulligan για πρώτη φορά υποψήφια με το "Promising Young Woman", η Frances McDormand στο Nomadland αλλά και η Andra Day στο "United States vs Billie Holiday".  


O αλάνθαστος Pete Docter και το "Soul"

Ανάμεσα στους μοντέρνους παραμυθάδες βρίσκουμε τον "αλάνθαστο" Pete Docter. Και τον λέμε έτσι γιατί δεν γίνεται ΚΑΘΕ ταινία που έχει κυκλοφορήσει με την Pixar να βρίσκεται υποψήφια στην κατηγορία "Καλύτερης Animated Ταινίας". Το ρεκόρ του ξεκίνησε με το "Μπαμπούλας Α.Ε." το 2002, έπειτα κέρδισε δυο φορές το εν λόγω Όσκαρ με τα "Ψηλά στον Ουρανό" (2009) και τα "Μυαλά Που Κουβαλάς" (2015), ενώ τώρα βρίσκεται για τέταρτη φορά υποψήφιος στην κατηγορία με το αριστουργηματικό "Soul". Συνολικά, στην καριέρα του βρέθηκε 9 φορές υποψήφιος καθώς συνείσφερε στο σενάριο των Toy Story, Wall-E και το μικρού μήκους "Mike's New Car" -πέραν των "Up" και "Inside Out.


H λαμπερή 93η Τελετή Απονομής των Όσκαρ θα διεξαχθεί την Κυριακή 25 Απριλίου 2021, ξημερώματα Δευτέρας για την Ελλάδα. 

Tags: