Όσκαρ 2024: Τι λένε τα προγνωστικά για τις επτά σημαντικότερες κατηγορίες!

Αυτά είναι τα μεγάλα φαβορί
10 Μαρτίου 2024 16:17
Όσκαρ 2024: Τι λένε τα προγνωστικά για τις επτά σημαντικότερες κατηγορίες!

Και ναι η μεγάλη βραδιά έφτασε, το κόκκινο χαλί έχει ήδη στρωθεί και οι υποψήφιοι προβάρουν για τελευταία φορά τους ευχαριστήριους λόγους τους μπροστά στον καθρέφτη. Για κάποιους όμως το παιχνίδι έχει ήδη κριθεί. Μιλάμε, φυσικά, για τις στοιχηματικές εταιρείες που έχουν κλειδώσει τα προγνωστικά τους. Φυσικά, θαύματα πάντα γίνονται και μέχρι την τελευταία στιγμή μπορούμε να ελπίζουμε σε αυτά, αν διαφωνούμε με τις τάσεις. Άλλωστε το Hollywood είναι η κατεξοχήν πατρίδα των θαυμάτων. Πάμε να δούμε όμως πως διαμορφώνεται το τοπίο σύμφωνα με τους  Bookers:

OSCAR ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ

Το αδιαφιλονίκητο φαβορί στην κατηγορία δεν είναι άλλο από το “Oppenheimer” του Nolan, με τις περισσότερες εταιρείες να του δίνουν απόδοση 1,05. Πολύ θα θέλαμε, βέβαια, να δούμε να φεύγει το  “Poor Things” του “δικού μας” Λάνθιμου με το αγαλματίδιο, αλλά αυτό μοιάζει όνειρο απατηλό σύμφωνα με τις στοιχηματικές που το τοποθετούν σε απόδοση 10 -15. Παρόλα αυτά, είναι το μόνο που μοιάζει να έχει κάποιο περιθώριο να κάνει την έκπληξη αφού ο τρίτος της κούρσας το “Zone of Interest” είναι πολύ πιο χαμηλά στο 20-30 και οι υπόλοιποι επτά διεκδικητές έπονται με πολύ υψηλότερες αποδόσεις που φτάνουν έως και το 150 του “Maestro”.

OSCAR A’ ΑΝΔΡΙΚΟΥ ΡΟΛΟΥ

Κι εδώ η πλάστιγγα  δείχνει να κλίνει αισθητά,  με απόδοση 1.05, προς τον Cillian Murphy του “Oppenheimer”, που όπως όλα δείχνουν θα εκφωνήσει τον ευχαριστήριο λόγο του. Δεν είναι απίθανο βέβαια να κάνει τη μεγάλη ανατροπή ο Paul Giamatti του “The Holdovers”, που τα πιο αισιόδοξα προγνωστικά του δίνουν απόδοση κοντά στο 5.

OSCAR A’ ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΥ ΡΟΛΟΥ

Ουσιαστικά η πιο αμφίρροπη μάχη της βραδιάς με την Lily Gladstone (“Killers of the Flower Moon”) στο 1.50 να κονταροχτυπιέται με την Emma Stone (“Poor Things”) στο 2.60. Το dark horse της κούρσας η Sandra Huller (“Anatomy of a Fall”) είναι στο 10, απόδοση που δεν αποκλείει το ενδεχόμενο μιας αναπάντεχης νίκης. Αν μας ρωτάτε πάντως, εμείς θα βάλουμε τις μάρκες μας στην Emma.

OSCAR ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑΣ

Kι εδώ ο Nolan του “Oppenheimer” έχει φύγει μπροστά με απόδοση που έχει κλειδώσει στο 1.05. Μόνη μου μικρή απειλή ο Λάνθιμος με 7.50. Δύσκολο, αλλά πολύ θα θέλαμε να γίνει αυτό το θαύμα.

OSCAR ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΥ ΣΕΝΑΡΙΟΥ

Το ”Anatomy of a Fall” όπως φαίνεται θα χαρίσει στους σεναριογράφους του Justin Triet (υπογράφει και τη σκηνοθεσία της ταινίας) και Arthur Harari το πρώτο τους Oscar εκτός και αν ο David Hemingson σεναριογράφος του “The Holdovers”, βγει αλώβητος από το σκάνδαλο λογοκλοπής που ξέσπασε πριν λίγες ώρες (ο σεναριογράφος Simon Stephenson τον κατηγόρησε πως έκλεψε στοιχεία από το δικό του σενάριο με τίτλο “Frisco”, που δεν έχει ακόμα γυριστεί) και κάνει την έκπληξη.

OSCAR ΔΙΑΣΚΕΥΑΣΜΕΝΟΥ ΣΕΝΑΡΙΟΥ

Άλλη μια κατηγορία που τα πράγματα είναι αμφίρροπα και ίσως η μόνη από τις μεγάλες που η πρωτοκαθεδρία του “Oppenheimer” δεν είναι δεδομένη. Για την ακρίβεια υψηλότερες πιθανότητες δείχνει να έχει ο  Cord Jefferson του “American Fiction”,  που διασκεύασε  το μυθιστόρημα “Erasure” του δημοφιλούς συγγραφέως Percival Everett. Από κοντά, βέβαια, και σε απόσταση αναπνοής ακολουθούν οι Greta Gerwig και Noam Baumbach της “Barbie”. Δεν αποκλείεται να είναι αυτό το βραβείο «παρηγοριάς» που θα δώσει η ακαδημία στην ταινία - εμπορικό φαινόμενο, που σνόμπαρε στις υπόλοιπες σημαντικές κατηγορίες. Ο Tony McNamara, αν και κατά τη γνώμη μου έκανε την καταπληκτικότερη δουλειά από όλους τους παραπάνω, διασκευάζοντας το εμβληματικό μυθιστόρημα του Alasdair Gray “Poor Things” δεν χαίρει της ίδιας εύνοιας από τις στοιχηματικές.

OSCAR ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΞΕΝΟΓΛΩΣΣΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ

Εδώ το “Zone of Interest” του Jonathan Glazer ουσιαστικά παίζει μόνο του, μιας και η Γαλλία του έκανε τη χάρη να μην υποβάλλει το “Anatomy of a Fall” ως την επίσημη πρόταση της για τα Oscar. Κρίμα, γιατί θα είχε ενδιαφέρον να δούμε μια τέτοια μάχη καθώς  οι ταινίες μοιράζονται και την ίδια πρωταγωνίστρια (Sandra Huller). Μόνη υπολογίσιμη απειλή, σύμφωνα με τις στοιχηματικές το “Society of Snow” του J. A. Bayona.

Tags: