GTA 6: Όλα όσα γνωρίζουμε πριν το πρώτο trailer

Μια ανασκόπηση των πληροφοριών
13 Νοεμβρίου 2023 19:15
GTA 6: Όλα όσα γνωρίζουμε πριν το πρώτο trailer

Έχουμε μπει πλέον στην τελική ευθεία για την μεγάλη αποκάλυψη του GTA 6. Όπως ανακοίνωσε και επίσημα η Rockstar Games, σε μερικές εβδομάδες από τώρα, εντός του Δεκεμβρίου, στα φώτα της δημοσιότητας θα δοθεί το πρώτο trailer του άκρως αναμενόμενου παιχνιδιού.

Κάπως έτσι, ένας κύκλος 10 χρόνων αναμονής θα φτάσει στο τέλος. Η φρενίτιδα που επικρατεί στα social media εδώ και μήνες για την ημερομηνία αποκάλυψης επίσης θα σταματήσει. Και επίσημα θα μάθουμε τι ετοιμάζει η Rockstar Games μετά απ’ όλα αυτά τα χρόνια. Θα δούμε το πρώτο της project για τη γενιά των Xbox Series X|S και PS5.

Με την αντίστροφη μέτρηση να έχει ξεκινήσει λοιπόν, ας κάνουμε μια ανασκόπηση όλων των πληροφοριών που γνωρίζουμε μέχρι σήμερα για το project.

Οι μεγάλες αποκαλύψεις το καλοκαίρι του 2022:

Τον Ιούλιο του 2022 ο εξαιρετικά έμπιστος ρεπόρτερ Jason Schreier του Bloomberg, είχε φέρει στα φώτα της δημοσιότητας μερικές άκρως ενδιαφέρουσες πληροφορίες για το GTA 6, έχοντας καταφέρει να μιλήσει με περισσότερους από 20 developers που εργάζονται για την Rockstar Games.

Στο εξαιρετικά αναλυτικό του ρεπορτάζ εστίαζε κυρίως στις παρασκηνιακές αλλαγές που έχουν γίνει στην Rockstar, η οποία σε αντίθεση με το παρελθόν δίνει πλέον τρομερή βαρύτητα στις εργασιακές συνθήκες στα διάφορα στούντιό της, μειώνοντας τις υπερωρίες, δείχνοντας τοξικούς επικεφαλής και προσφέροντας περισσότερες άδειες και άλλα οφέλη στους developers της.

Ωστόσο, πέρα από πληροφορίες για τις συνθήκες στη Rockstar, ο Schreier έκανε αποκαλύψεις και για το GTA 6. Συνοπτικά, τα νέα στοιχεία που έφερε τότε στη δημοσιότητα είναι τα εξής:

  • Το GTA 6 βρίσκεται υπό ανάπτυξη σε διάφορες μορφές από το 2014.
  • Η κωδική ονομασία του GTA 6 εντός της Rockstar Games είναι Project Americas’.
  • Το GTA 6 θα έχει την πρώτη playable γυναίκα πρωταγωνίστρια της σειράς. Είναι Λατίνα και θα πρωταγωνιστεί στο παιχνίδι μαζί με έναν ακόμη χαρακτήρα.
  • Το ζευγάρι των πρωταγωνιστών είναι επηρεασμένο από τους πασίγνωστους ληστές Bonnie & Clyde.
  • Η κεντρική τοποθεσία του παιχνιδιού είναι μια φανταστική εκδοχή του Miami και των τριγύρω περιοχών. Ουσιαστικά πρόκειται για την περίφημη Vice City.
  • Αρχικά η Rockstar ήθελε το GTA 6 να έχει τον πιο τεράστιο χάρτη απ’ οποιοδήποτε παιχνίδι Grand Theft Auto μέχρι σήμερα, περιλαμβάνοντας τεράστιες περιοχές της Βόρειας και Νότιας Αμερικής. Τα πλάνα αυτά άλλαξαν και η κλίμακα του project συμμαζεύτηκε.
  • Πλέον η Rockstar σχεδιάζει να εξελίσσει το GTA 6 με την πάροδο του χρόνου, προσθέτοντας νέες πόλεις μετά την κυκλοφορία του.
  • Ο χάρτης του GTA 6 είναι ήδη μεγάλος και έχει περισσότερες εσωτερικές τοποθεσίες απ’ οποιοδήποτε άλλο GTA παιχνίδι.
  • Οι developers με τους οποίους μίλησε ο ρεπόρτερ δεν ήξεραν κάτι για ημερομηνία κυκλοφορία, αλλά πίστευαν πως χρειάζονται τουλάχιστον δύο χρόνια ακόμη. Επομένως, το GTA 6 είναι πιθανό να έρθει το 2024 ή και αργότερα.

Το GTA 6 άλλον θα έχει πιο «προσεκτικό» χιούμορ εξαιτίας του πολιτικού κλίματος στην Αμερική

Πέρα από τις παραπάνω πληροφορίες για το GTA 6, το αναλυτικό ρεπορτάζ του Schreier έσιαζε κυρίως στις παρασκηνιακές αλλαγές που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια στην ομάδα και όχι στο παιχνίδι αυτό καθ’ αυτό.

Αναλυτικότερα, το ρεπορτάζ επισήμαινε πως τελευταία η Rockstar έχει πάρει διάφορες αποφάσεις που σχετίζονται με ευαίσθητα πολιτικά θέματα. Για παράδειγμα αποφάσισε να μην κυκλοφορήσει ποτέ το Cops ‘n’ Crooks mode που είχε ετοιμάσει για το GTA Online το 2020, αφού το περιστατικό του George Floyd που είχε προκαλέσει τεράστιες διαδηλώσεις στην Αμερική και όχι μόνο, είχε φέρει στο επίκεντρο των συζητήσεων το θέμα της αστυνομικής βίας. Το εν λόγω mode θα ήταν πρακτικά μια παραλλαγή του γνωστού παιδικού παιχνιδιού "κλέφτες και αστυνόμοι".

Το ρεπορτάζ τόνιζε πως οι developers του GTA 6 είναι πολύ προσεκτικοί να μην κάνουν “punch down”, δηλαδή αστεία που στοχεύουν περιθωριοποιημένες ομάδες, με το χιούμορ του να είναι διαφορετικό από τα προηγούμενα παιχνίδια.

Όπως ήταν γνωστό και από άλλα αντίστοιχα δημοσιεύματα των προηγούμενων ετών, η φιλοσοφία της Rockstar έμοιαζε πολύ με τους κόσμους των παιχνιδιών της. Το ρεπορτάζ του Schreier είχε αποκαλύψει πως η κουλτούρα της περιλάμβανε υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, καυγάδες, μέχρι και εξορμήσεις σε στριπτιτζάδικα. Παράλληλα, το crunch, οι υπερωρίες δηλαδή, ήταν σχεδόν υποχρεωτικές, με τους developers να μένουν ολόκληρες νύχτες στα γραφεία τους για να καταφέρουν να κυκλοφορήσουν τα παιχνίδια στην ώρα τους. Τίτλοι όπως το Red Dead Redemption και το Max Payne 3 απαιτούσαν αυτό που ορισμένοι εργαζόμενοι αποκαλούσαν ως "πορείες θανάτου" - δηλαδή μήνες υποχρεωτικών 14ωρων ημερών και Σαββατοκύριακα που επιβάρυναν τη ζωή των εργαζομένων, την ψυχική τους υγεία και μερικές φορές μέχρι και τους γάμους τους.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα κούραση, κόντρες και μια δημόσια κατακραυγή το 2018, η οποία έκανε και εσωτερικά εκατοντάδες υπαλλήλους να αντιδράσουν. Από τότε, επισημαίνεται πως η Rockstar κατέβαλε σημαντικές προσπάθειες για να αλλάξει και να γίνει προοδευτική και συμπονετική για τους εργαζομένους της.

Μεταξύ άλλων, ένας υπάλληλος περιέγραψε την αλλαγή ως τη μεταμόρφωση “μιας λέσχης αγοριών” σε “πραγματική εταιρεία”.

Μετά τις πρόσφατες αλλαγές, το ηθικό σε όλη την εταιρεία είναι υψηλότερο από ποτέ, ωστόσο, η ανάπτυξη του Grand Theft Auto VI είναι κατά συνέπεια πιο αργή από ό,τι περίμεναν οι fans, αλλά και ορισμένα μέλη που εργάζονται χρόνια στη Rockstar. Μεταξύ άλλων η λατρεμένη εταιρία προέβη σε αλλαγές όπως η αναδιάρθρωση του τμήματος σχεδιασμού της και η δέσμευση να διατηρηθούν υπό έλεγχο οι υπερωρίες. Ορισμένοι εργαζόμενοι λένε ότι προσπαθούν ακόμη να καταλάβουν πώς είναι το να φτιάχνουν παιχνίδια σε αυτή τη νέα εκδοχή της Rockstar και αναρωτιούνται ακόμη πώς θα μοιάζει ένα Grand Theft Auto που αναπτύσσεται σε αυτό το περιβάλλον.

Ο μετασχηματισμός της Rockstar περιλαμβάνει επιπροσθέτως και αλλαγές στον προγραμματισμό, τη μετατροπή συμβασιούχων σε υπαλλήλους πλήρους απασχόλησης και την απομάκρυνση αρκετών διευθυντών που οι εργαζόμενοι θεωρούσαν καταχρηστικούς ή «δύσκολους». Όταν ξεκίνησε η πανδημία, οι εργαζόμενοι έλαβαν πακέτα περίθαλψης, υφασμάτινες μάσκες και άλλα μπόνους.

Βέβαια, πέρα από την καθυστέρηση του project, οι αλλαγές αυτές άλλαξαν και την κλίμακά του. Αναφέρεται πως αρχικά η Rockstar ήθελε το GTA 6 να έχει τον πιο τεράστιο χάρτη απ’ οποιοδήποτε παιχνίδι Grand Theft Auto μέχρι σήμερα, περιλαμβάνοντας τεράστιες περιοχές της Βόρειας και Νότιας Αμερικής. Τα πλάνα αυτά άλλαξαν ωστόσο και η κλίμακα του project συμμαζεύτηκε.

Τα τεράστια leaks του Σεπτεμβρίου:

Τι συνέβη:

Λίγους μήνες μετά το εν λόγω ρεπορτάζ, το Σεπτέμβριο του 2022, πραγματοποιήθηκε μια από τις μεγαλύτερες διαρροές που έχουμε δει ποτέ στη gaming βιομηχανία, αφού το γύρο του διαδικτύου έκαναν πολυάριθμα βίντεο από μια πρώιμη, υπό ανάπτυξη έκδοση του Grand Theft Auto 6.

Στις ώρες που ακολούθησαν ακούστηκαν και ειπώθηκαν πολλά, με το θέμα να γίνεται viral. Εν τέλει μάθαμε πως υπεύθυνος για το hack ήταν ένας νεαρός ηλικίας μόλις 18 ετών, τον οποίο για το θέμα κυνήγησε μέχρι και το FBI.

Ήταν λες και η πραγματικότητα μιμήθηκε την τέχνη, αλλά έστω και με αυτόν τον τρόπο επιβεβαιώθηκαν διάφορες πληροφορίες για το παιχνίδι.

Τι μάθαμε:

Οι playable χαρακτήρες Lucia και Jason: Η διαρροή επιβεβαίωσε την παρουσία δύο playable χαρακτήρων, ενός αρσενικού (Jason) και ενός θηλυκού (Lucia). Αυτό ευθυγραμμίζεται με τις προηγούμενες διαρροές ότι το GTA 6 θα διαθέτει γυναίκα πρωταγωνίστρια για πρώτη φορά στη σειρά. Τα πλάνα τους έδειχναν να ολοκληρώνουν μαζί μια αποστολή και επίσης παρουσίαζαν τον μηχανισμό εναλλαγής των χαρακτήρων σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου.

Το ιστορικό των χαρακτήρων παρέμεινε άγνωστο: Παρά το γεγονός ότι βλέπουμε τη Lucia και τον Jason σε δράση, τα backgrounds τους, τα κίνητρα τους και η μεταξύ τους σχέση παραμένουν ασαφή. Υπάρχουν εικασίες για μια πιθανή σχέση τύπου "Bonnie και Clyde", αλλά τίποτα δεν επιβεβαιώθηκε από τα leaks.

Θα ταξιδέψουμε ξανά στη Vice City: Η διαρροή επιβεβαίωσε ότι το GTA 6 διαδραματίζεται στη Vice City, μια φανταστική αναπαράσταση του Μαϊάμι. Αυτό δεν αποτελεί έκπληξη, καθώς τα GTA συχνά επιστρέφουν στις εμβληματικές τοποθεσίες τους. Η έκταση και η ποικιλομορφία του χάρτη του παιχνιδιού, συμπεριλαμβανομένων των μη-αστικών περιοχών, παραμένουν άγνωστα.

Σύγχρονο σκηνικό (μετά τη δεκαετία του 2000): Σε αντίθεση με όσα έλεγαν ορισμένες φήμες, το παιχνίδι διαδραματίζεται σε μια πιο σύγχρονη εποχή, γεγονός που αποδεικνύεται από την παρουσία smartphones και σύγχρονων εφαρμογών στα πλάνα. Η ακριβής περίοδος δεν διευκρινίζεται, αλλά είναι μετά το 2007, με βάση την τεχνολογία που παρουσιάζεται.

Νέοι μηχανισμοί stealth: Το υλικό έδειχνε τον έναν χαρακτήρα να σκύβει και να αλληλοεπιδρά με αντικείμενα με stealth τρόπο, αφήνοντας να εννοηθεί ότι έχουν ετοιμαστεί νέοι σχετικοί μηχανισμοί για το παιχνίδι. Ο βαθμός στον οποίο το stealth θα παίζει ρόλο στο gameplay είναι ακόμα άγνωστος, αλλά φάνηκαν αναφορές σε heists.

Συνολικά, ενώ η διαρροή παρείχε κάποιες ενδιαφέρουσες πληροφορίες για το GTA 6, άφησε πολλά ερωτήματα αναπάντητα αφού ήταν απλά debugging πλάνα που μοιραζόντουσαν μεταξύ τους οι developers.

Οι τεχνολογίες του GTA 6:

Όπως φαίνεται, όλη αυτή αναμονή 10 χρόνων θα αξίζει και με το παραπάνω, αφού σύμφωνα με ένα πρόσφατο ρεπορτάζ που έκανε το γύρο του διαδικτύου, μπορούμε να περιμένουμε μερικές πολύ εντυπωσιακές τεχνικές αναβαθμίσεις στον open-world τίτλο.

Συγκεκριμένα, το μέσο Rockstar Mag που ειδικεύεται στα παιχνίδια της εταιρίας κατάφερε να αποκτήσει -όπως ισχυρίζεται- μερικές πληροφορίες για τις τεχνολογικές αναβαθμίσεις που ετοιμάζουν οι προγραμματιστές στην RAGE Engine. Περνώντας σε λεπτομέρειες, το ρεπορτάζ τονίζει πως η μηχανή γραφικών της Rockstar θα λάβει μια από τις μεγαλύτερες αναβαθμίσεις στην ιστορία της, με το άλμα να είναι πολύ μεγαλύτερο απ’ ότι είδαμε από το GTA 5 στο Red Dead Redemption 2.

Τεράστια έμφαση έχει δοθεί στα physics, με την Rockstar να κάνει για παράδειγμα πολύ μεγάλες βελτιώσεις στην οδήγηση και τα οχήματα. Πλέον τα μοντέλα των αυτοκινήτων θα αποτελούνται από πολλά περισσότερα πολύγωνα και έτσι τα τρακαρίσματα θα γίνουν πολύ πιο ρεαλιστικά, αφού θα τα οχήματα θα μπορούν να παραμορφωθούν πιο λεπτομερώς.

Η Rockstar επισημαίνεται πως έχει κάνει τεράστιες αναβαθμίσεις και στα physics του νερού. Ειδικότερα, αντί να χρησιμοποιείται ένα mesh σύστημα για το rendering, όπως στο GTA 5, έχει αναπτύξει ένα επαναστατικό -για τα δεδομένα της βιομηχανίας- σύστημα που κάνει εξομοίωση του νερού σε πραγματικό χρόνο. Πρόκειται για τεχνολογία που βλέπαμε σε ταινίες, την οποία η Rockstar κατάφερε να τρέξει σε πραγματικό χρόνο. Μέσα από το βίντεο που ακολουθεί μπορείτε να πάρετε μια γεύση από το επίπεδο που έχει πιάσει θεωρητικά η Rockstar, αν οι πληροφορίες του Rockstar Mag ευσταθούν.

Το μέσο εικάζει πως αυτό σημαίνει πως το υδάτινο στοιχείο θα είναι έντονο στο GTA 6, με πολλές αποστολές και δραστηριότητες στη θάλασσα. Φυσικά, αν αναλογιστούμε πως θα επισκεφτούμε ξανά την Vice City, η έμφαση αυτή ακούγεται πολύ λογική.

Συνεχίζοντας, πέρα από το επαναστατικό σύστημα των physics του νερού, η Rockstar επισημαίνεται πως έχει κάνει άλματα και σε άλλες πτυχές των γραφικών, όπως το ήδη εντυπωσιακό σύστημα φωτισμού της, στα PBR (Physics-Based Rendering) textures/materials και στα volumetric σύννεφα στον ουρανό.

Επιπλέον, μιλώντας για σύννεφα, το ρεπορτάζ τονίζει πως το GTA 6 θα έχει ένα σύστημα πραγματικού καιρού και μετεωρολογίας και όχι απλά στιγμές που βρέχει. Αυτό το εντυπωσιακό σύστημα θα επηρεάζει το περιβάλλον και το gameplay. Το μέσο αναφέρει χαρακτηριστικά:

Οι άνεμοι θα χτυπούν τη βλάστηση και θα δημιουργούν κύματα που θα διαταράσσουν την ηρεμία και την ησυχία των ανθρώπων στην παραλία. Η βροχή και ο άνεμος θα επηρεάζουν και τον χειρισμό των αυτοκινήτων ενώ ταξιδεύετε με υψηλές ταχύτητες. Οι ανατολές και τα ηλιοβασιλέματα θα είναι πιο ρεαλιστικά από ποτέ και οι νύχτες θα είναι πιο συνταρακτικές...

Σα να μην έφταναν όλα αυτά, πρόσφατα οι χρήστες του Reddit ανακάλυψαν και μια κατοχυρωμένη πατέντα για μια πρωτοποριακή τεχνολογία κίνησης που θα μπορεί να προβάλει  "εξαιρετικά δυναμικά και ρεαλιστικά animations" για τους χαρακτήρες του GTA 6. Αυτή η αποκλειστική τεχνολογία που πατενταρίστηκε και ανήκει στη Rockstar, ανακαλύφθηκε από τον χρήστη του Reddit u/Tobbelobben30, ο οποίος την εντόπισε χάρη στον Tobias Kleanthous, έναν πρώην υπάλληλο της Rockstar Games που ειδικευόταν στην AI, στο gameplay και στα animation από το 2014 έως τα τέλη του 2021.

Ο Kleanthous αναφέρεται ως ο κύριος εφευρέτης στην πατέντα, η οποία έχει τίτλο "System and Method for Virtual Character Locomotion". Εξετάζοντας την πατέντα που δεν είναι πλέον δημόσια διαθέσιμη, ο u/Tobbelobben30 συμπέρανε ότι αυτή περιγράφει λεπτομερώς ένα εξελιγμένο σύστημα που λειτουργεί ως εξής: Περιλαμβάνει μια βιβλιοθήκη βασικών animations που μπορούν να συνδυάζονται μεταξύ τους με διάφορους τρόπους. Αυτοί οι συνδυασμοί των βασικών κινήσεων συνθέτουν νέες, πιο σύνθετες, επιτρέποντας στους χαρακτήρες να μην κινούνται μόνο με ορισμένους προκαθορισμένους τρόπους, αλλά εντελώς ρεαλιστικά και δυναμικά.

Αυτή η πρωτοποριακή προσέγγιση σημαίνει ότι οι χαρακτήρες του GTA 6 θα μπορούν να προσαρμόζουν απρόσκοπτα τις κινήσεις τους σε διαφορετικά σενάρια. Για παράδειγμα, το περπάτημά τους θα αλλάζει όταν βρίσκονται στη βροχή, όταν είναι εξαντλημένοι ή οι τραυματισμένοι. Αντί να χρειάζεται οι προγραμματιστές να δημιουργούν ξεχωριστά animations για κάθε πιθανότητα, η τεχνολογία αυτή θα χρησιμοποιεί τις βασικές  κινήσεις που γνωρίζει για να συναρμολογεί φυσικά animations για όλες τις ενέργειες του χαρακτήρα.

Το GTA Online μάλλον θα έχει ενσωματωμένο το GTA RP

Τον Αύγουστο του 2023 η Rockstar Games ανακοίνωσε μία αναπάντεχη εξαγορά, αφού απέκτησε την Cfx.re, την εταιρία που βρίσκεται πίσω από το “GTA RP” (FiveM) και άλλων πολλών mods του GTAV και Red Dead Online.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι το FiveM δίνει στους παίκτες του GTA Online τη δυνατότητα να παίζουν GTARP το δημοφιλές multiplayer mod που έχει γίνει ανάρπαστο παγκοσμίως και ιδιαίτερα αγαπητό και στην Ελλάδα.

Αυτή η εξαγορά προφανώς να σημαίνει ένα πράγμα. Ότι η Rockstar Games ετοιμάζει κάτι πολύ μεγάλο για το GTA 6 και γενικώς το online κομμάτι του Grand Theft Auto, το οποίο πιθανότατα θα έχει ενσωματωμένο το RP.