22 χρόνια από το Grand Theft Auto III - Η 3D αρχή ενός τρελά επιτυχημένου gaming franchise

Η Rockstar Games γιορτάζει τον θρυλικό τίτλο της
23 Οκτωβρίου 2023 16:28
22 χρόνια από το Grand Theft Auto III - Η 3D αρχή ενός τρελά επιτυχημένου gaming franchise

Σαν σήμερα πριν από 22 ολόκληρα χρόνια κυκλοφόρησε στο PlayStation 2 το θρυλικό παιχνίδι της Rockstar Games, Grand Theft Auto III. Πιο συγκεκριμένα, ο τίτλος της εταιρίας έγινε διαθέσιμος αρχικά για το PS2 στις 22 και 23 Οκτωβρίου του 2001 (ανάλογα την περιοχή), ενώ τον Μάιο της ίδιας χρόνιας έφτασε και στους Ηλεκτρονικούς Υπολογιστές. Τον Νοέμβριο του 2003 κυκλοφόρησε και στο Xbox.

Ήταν το πρώτο παιχνίδι της εταιρίας που είχε τρισδιάστατα "3D" γραφικά και έναν τεράστιο ανοιχτό κόσμο, στον οποίο ο παίκτης μπορούσε να πάει όπου θέλει και να ολοκληρώσει αποστολές όποτε θελήσει. Εκτός από τις κεντρικές αποστολές που ήταν και η ουσία της ιστορίας, η Rockstar Games είχε βάλει και δευτερεύον πράγματα για τον παίκτη, όπως τις αποστολές με τα Taxi, Paramedics, Police, Fire Truck, τις μικρο-αποστολές rampages, τη συλλογή κρυφών πακέτων και πολλά άλλα.

Αν είστε νέοι στη σειρά ή ασχοληθήκατε με τα GTA μετά το Vice City και το San Andreas, να σας πούμε ότι το GTA 3 λαμβάνει χώρα στο Liberty City, μια φανταστική πόλη που βασίζεται στην Νέα Υόρκη. Η ίδια πόλη χρησιμοποιήθηκε και στα παιχνίδια Grand Theft Auto: Liberty City Stories και Grand Theft Auto: San Andreas (μόνο για μια αποστολή στο San Andreas). Διαφορετικές εκδόσεις της πόλης χρησιμοποιήθηκαν στα Grand Theft Auto, Grand Theft Auto: Chinatown Wars και στο Grand Theft Auto IV.

Να σας υπενθυμίσουμε, επίσης, ότι το Grand Theft Auto παραμένει μέχρι και σήμερα ένα από τα μεγαλύτερα gaming franchises στην ιστορία με έσοδα που ξεπερνούν τα 400 εκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως.

Ένα βίντεο που δημοσίευσε το PlayStation για τον εορτασμό του παιχνιδιού:

Σε αυτό το άρθρο, λοιπόν, θα βρείτε μερικά facts για το GTA III που δεν είναι ευρέως γνωστά.

Το φεγγάρι και το sniper

Αν κάποιος πυροβολήσει το φεγγάρι στα GTA 3, Vice City και San Andreas, τότε το φεγγάρι θα αλλάξει μέγεθος. Δεν ξέρουμε γιατί υπάρχει αυτό το easter egg, αλλά δεν είναι ευρέως γνωστό. Δείτε το βίντεο παρακάτω και θα καταλάβετε.

Γιατί δεν μιλάει ο πρωταγωνιστής;

Η Rockstar Games αποκάλυψε πολλά χρόνια αργότερα ότι ο πρωταγωνιστής είναι κωφός και γι' αυτό δεν τον ακούμε να μιλάει μέσα στο παιχνίδι. 

GTA III και Scarface

Όλα τα τραγούδια που παίζουν στο Flashback FM είναι από την θρυλική ταινία Scarface που κυκλοφόρησε το 1983. Ο Robert Loggia, ο οποίος έκανε τη φωνή του ντετέκτιβ Ray Machowski, έπαιξε στο Scarface στο ρόλο του Frank Lopez.

Αργότερα μάθαμε πώς ονομάζεται ο πρωταγωνιστής.

Το όνομα του κεντρικού πρωταγωνιστή του GTA 3 το μάθαμε αρκετά χρόνια αργότερα. Εκείνος ονομάζεται Claude και το μαθαίνει ο παίκτης μόλις ολοκληρώσει την ιστορία του Grand Theft Auto: San Andreas. Υποτίθεται ότι ο Claude είναι ο Claude Speed, ο κύριος χαρακτήρας από το Grand Theft Auto 2 που κυκλοφόρησε το 1999.

Elvis…Zombie;

Υπάρχουν διάφορες εφημερίδες στο έδαφος καθ 'όλη τη διάρκεια του παιχνιδιού, οι οποίες γράφουν πάνω κάτι…περίεργα όπως το “Elvis Zombie found'.

Η εξαιρετική του πορεία

Το Grand Theft Auto III ήταν το παιχνίδι με τις περισσότερες πωλήσεις το 2001, ενώ ήταν και στην 2η θέση το 2002, κάτω από το GTA Vice City.

"Toyz And The Hood"

Μερικά βανάκια στο παιχνίδι έχουν το λογότυπο "Toyz And The Hood" και αυτό είναι μια αναφορά στη θρυλική ταινία του 1991, Boyz n the Hood.

Χωρίς μοτοσυκλέτες…

Το Grand Theft Auto II και Grand Theft Auto III είναι τα μόνα παιχνίδια της σειράς που δεν έχουν μοτοσυκλέτες-μηχανές. Ένας χρήστης ενός forum είχε ανακαλύψει παλιότερα στα αρχεία του παιχνιδιού, ότι η Rockstar Games δεν μπορούσε να δημιουργήσει τότε σωστά τα physics των μοτοσυκλετών.